Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 06/2021

Konsekvenserna av Covid-19 på vår kosthållning och hälsa

Nästan en tredjedel av mänskligheten har gått upp i vikt under pandemin, trots medvetenheten om sambandet mellan fetma och komplikationer vid Covid-19. Data för denna forskning samlades in via Ipsos Global Advisor från den 23 oktober till den 6 november 2020.

Sveriges Radio övervakar systemkritiker

Sveriges Radio (SR) har via Ekot och Vetenskapsradion övervakat svenska medborgare i en privat Facebookgrupp som är kritiska till hur systemet hanterat coronakrisen. Därefter har SR rapporterat detta vidare till Folkhälsomyndigheten – som menar att det är ”obehagligt” och ”chockerande” att svenskar, inklusive flera forskare och akademiker, organiserar sig på det viset.

Facebook skall stoppa all kritik av vaccin – och uppmaningar till att samlas

Under måndagen meddelade Facebook att de kommer att stoppa alla former av kritik och information om vaccin och coronavaccin som går emot bilden av att dessa är effektiva och säkra. Man kommer även att räkna uppmaningar till att samlas, till exempel för att demonstrera mot coronapolitik och restriktioner, som en ”skadlig aktivitet” och ta bort dem.

FN frågar unga dataspelare om klimatet

En person av 40 som spelar dataspel på mobiltelefoner anser att jordens klimat befinner sig i ett ”nödläge” och att detta kräver ”politiska krafttag”.

Kanada klassar Proud Boys som terrororganisation

Proud Boys är en av grupperingarna som var aktiva förra månaden vid upploppen i Kapitolium, och man deltog även 2017 i manifestationen Unite the Right.

Tiden rinner ut för president Macron att stoppa radikal islamism

Frankrikes president Emmanuel Macron kämpar just nu en kamp mot radikal islamism, men kampen kan mycket väl förloras om han inte vidtar åtgärder inom kort. Presidenten försöker fortfarande bemästra situationen på två fronter. Denna tvådelade attack kan dock vara just den fälla som islamisterna försöker lura den franske ledaren in i.

Den mediala sanningen kring Putins exklusiva palats

Med ett stort engagemang rapporterades det vilt om den ryske presidentens enorma palats, underförstått om hans obegränsade rikedomar och girighet. Det är dock inte själva berättelsen som bildar en profil av en person utan det digitala hantverket som gör hela affären så intressant. Med en erfarenhet av såväl tolkning som konstruktionen av uppdrag som liknar denna händelse finner jag det ganska givande att för läsarna kunna förklara hela storyn.

Estonia-filmarna frias

Den 8 februari föll domen mot de två personer som åtalats för brott mot lagen om skydd för gravfriden, efter att de 2019 filmat Estonias vrak med hjälp av en undervattensrobot. Sverige har klassificerat vraket och området runt det som gravplats, men då filmarna befann sig på en tysk båt på internationellt vatten, ansågs den svenska Estonialagen inte vara tillämplig, och filmarna frikändes.

Greta Thunberg nu del av utredning om uppvigling och konspiration

Klimataktivisten Greta Thunberg figurerar nu i en brottsutredning efter att hon twittrat en lista med uppmaningar, uppenbarligen av misstag, till sina 4,8 miljoner Twitterföljare.

Vaccinationspasset och dess konsekvenser

I flera länder pågår intensiva diskussioner huruvida medborgarna skall påtvingas ett dokument som styrker deras genomgångna vaccinering mot Covid-19. Emellertid uppstår automatiskt en följdfråga, vilka fördelar, förutom de möjliga medicinska, ger vaccinationsbeviset? Planeras det möjligen straffåtgärder för medborgare utan ett sådant dokument?

Folk och försvars konferens: Komplexa hot, ryssen som skrämsel och gängkrig som minimeras

Förbundet Folk och försvar hade under andra veckan i januari sin årliga konferens. Den brukar hållas i Högfjällshotellet i Sälen, men pandemin gjorde att den istället hölls digitalt från huvudstaden. Som teman angavs ”Sveriges förmåga att möta hot och kriser i en omvärld under omdaning”. Svensk försvarspolitiken står inför en rad frågor och förändringar.

Polis släpper bilder från sprängdådet mot Hagakliniken

I ett försök att få fast bombmannen som misstänks ha utlöst en sprängladdning inne på Hagakliniken i Göteborg, där två kvinnor skadades varav en allvarligt, har polisen nu gått ut med bilder från dådet – mannen man söker är av afrikanskt ursprung.

Sverige inför digitalt vaccinintyg – vill ha internationellt ”vaccinpass”

Ett digitalt vaccinintyg skall införas till sommaren i Sverige, meddelar regeringen under torsdagsmorgonen på en pressträff. Beslutet följer Danmarks där man meddelat att ”vaccinpasset” skall kunna ge tillgång till restauranger, konserter, idrottsevenemang och utlandsresor. Nu är frågan om det kommer bli tal om ett lika omfattande ingrepp på friheterna för de som inte vill – eller kan – vaccineras även i Sverige.

Socialdemokratisk riksdagsledamot till Nya Tider: Kristofoba attacker är underrapporterade i media

Attacker mot kristna kyrkor i Sverige är hittills underrapporterade i svenska medier. Det anser den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg i en kommentar till Nya Tider. Bakgrunden till uttalandet är ett framträdande han gjorde för TV4:s nyheter den 2 februari med anledning av attentaten mot Spånga kyrka. I inslaget från TV4 kritiserade han indirekt den egna regeringen genom att kräva att den miljöpartistiska kultur- och demokratiministern Amanda Lindh skulle fördöma de ökande hatbrotten mot kristna kyrkor.

Araber skulle utvisas – kidnappade och gruppvåldtog blond kvinna

Tre araber med tolkbehov på arabiska står åtalade för att ha gemensamt kidnappat en blond kvinna och sedan, efter att ha drogat henne, gruppvåldtagit och misshandlat henne i tio timmar. Alla tre kom till Sverige under asylvågen 2015 och skulle egentligen redan ha utvisats ur landet. Nu yrkar åklagare på att männen skall utvisas.

Visa fler utgåvor »