Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 07/2018

Biskop stöder krav på muslimska böneutrop

Stiftelsen Växjös muslimer har nyligen lämnat in en ansökan till polisen om att moskén i den mångkulturella stadsdelen Araby ska få ha böneutrop. Kravet fick omedelbart stöd av Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, som tidigare gjort sig känd för asyl- och islamvänliga utspel.

Trafikverket upphandlar flygtrafik Arvidsjaur-Stockholm/Arlanda

NextJet upphör med sin kommersiella flygtrafik på linjen Arvidsjaur – Stockholm/Arlanda den 1 juni. För att säkerställa den fortsatta trafikeringen av flyglinjen påbörjar Trafikverket en upphandling.

Dramatik i tysk politik

I delstatsvalen 2016 och 2017 gick det för det mesta dåligt för SPD (Socialdemokratische Partei Deutschlands), och man bytte i mars 2017 därför ut Sigmar Gabriel mot Martin Schulz. Han valdes med 100 procent av rösterna, vilket inte har hänt förut i SPD:s historia.

Peter Springare anmäls av polisen

Den egna ledningen inom polisen anmäler den i vissa kretsar kontroversielle polisen Peter Springare för dennes uttalande om att gruppvåldtäkter är ett "kulturellt fenomen", som går att koppla till massinvandringen till Sverige.

Ett samhälle på väg utför

Så gott som dagligen läser och hör vi om människor som blivit trakasserade och hotade. Till detta kommer våldtäkter och dödsskjutningar. Det är inte konstigt att många människor inte känner igen sitt samhälle.

Ryskt flygplan 71 med ombordvarande fattade eld

Ett reguljärflyg på väg från Moskva till Orsk, vid gränsen mot Kazakhstan, störtade redan efter start med 65 passagerare och sex besättningsmän ombord. Flygplanet, som hör till Saratov Airlines och var av typen Antonov An-148, lyfte på förmiddagen den 11 februari från flygplatsen Domodedov utanför Moskva och kraschade sedan efter en kort stunds flygning vid byn Argunovo, 20 kilometer i sydöstlig riktning. Inga överlevande har rapporterats.

Årets skräpplockardagar drar igång

Håll Sverige Rent öppnar anmälan till 2018 års stora aktion mot nedskräpning: Vi Håller Rent. Redan nu är över hundra kommuner med och stöttar aktionen. 2017 deltog över 750 000 människor.

Den mångsidige uppfinnaren

Carl Helge Julius Palmcrantz var bara trettioåtta år när han dog den 22 november 1880, men under sitt korta liv var han en mycket flitig och mångsidig uppfinnare. Han konstruerade en räknemaskin, en mer energisnål cykel och hans företag AB Palmcrantz & Co blev under hans livstid Sveriges största industri, men den uppfinning som gjorde honom internationellt känd var hans utveckling av kulsprutan som han fick patent på 1874.

Washington Post kritiserar Trump för ”bevara USA vitt i ytterligare fem år”

President Trump har föreslagit att USA endast ska ta emot kvalificerade invandrare som behövs för ekonomin, men Washington Post hävdar att redan genom att ta emot människor i allmänhet kan man få ekonomin att växa.

Marine Le Pen: Italiens val kan vara dödsstöten för EU

Partiledaren för franska Front National, Marine Le Pen, menar att Italiens parlamentsval den 4 mars, där EU-kritiska partier förväntas nå framgångar, kan komma att underminera EU.

Tyskland: AfD nu nästan lika stora som Socialdemokraterna

En opinionsundersökning som nyligen publicerades av INSA visar att det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) i dag skulle få 15 procent, endast 2 procentenheter under socialdemokratiska SPD.

Nu kan nyanlända få 100 procent av lönen skattefinansierad

Arbetsförmedlingen har lanserat en ny satsning. Man kallar det för "extratjänster" och riktar sig speciellt till den stora gruppen av "nyanlända" invandrare, men deras löner subventioneras till 100 procent av skattebetalarna. Dessutom får företagen som anställer denna för dem gratis arbetskraft ytterligare ett incitament, där de även får ett bidrag per anställd varje dag i tre månader.

Pussy Riot och Femen kommer till Dramaten

Maria Aljokhina från Pussy Riot och FEMEN-aktivisten Inna Sjevtjenko gästar den 8 mars ett evenemang på Dramaten, tillsammans med Loreen, Afrah Nasser (arabisk oppositionsbloggare), Stina Ekblad och utrikesminister Margot Wallström.

Efter Nya Tiders avslöjande erkänner Klippans kommun att de åsiktsregistrerat

Reaktionerna i den skånska kommunen Klippan lät inte vänta på sig efter att Nya Tider kunde avslöja att kommunen inte bara ställde högst olämpliga frågor till jobbsökande om deras religion, politiska åsikter och deras familjers eventuella kontakt med vad kommunen kallade för ”högerextremister”, utan även arkiverade dessa uppgifter, något som sannolikt bröt mot ett antal lagar. När vi ringde till kommunens ansvariga påstod sig ingen känna till frågeformuläret, men nu erkänner kommunen att det vi skrev var sant.

Visa fler utgåvor »