Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 11/2020

Kinesisk byggboom i Afrika

En boom i kinesisk-afrikanska handelsförbindelser sedan 2000 har slungat Kina från att vara en relativt liten investerare i Afrika till att bli kontinentens största ekonomiska partner. Denna förändring, i kombination med en minskande vinstmarginal för byggprojekt i Kina, har uppmuntrat både kinesiska statsägda byggföretag och privata entreprenörer att söka nya projektmöjligheter på afrikansk mark. År 2011 passerade kinesiska entreprenörer europeiska byggföretag som den största aktören i afrikanska kontinentens byggexplosion och snabba urbanisering.

Djurplågare satte eld på katt

En eller flera djurplågare satte eld på en katt i Västra Frölunda i Göteborg under måndagen.

Mycket hög risk för spridning av coronaviruset i samhället

Folkhälsomyndigheten har nu höjt risken för allmän spridning av coronaviruset SARS-CoV-2 till den högsta möjliga: ”Mycket hög”. Beslutet kommer efter att man nu ser flera exempel på smittspridning inom Sverige där smittspridningskällan ännu är okänd.

Italien i karantän

Efter att antalet smittade av coronaviruset SARS-CoV-2 nått över 9 000 i Italien valde man att införa en landsomfattande karantän. De hårda åtgärderna är det enda som har en chans att stoppa spridningen av det dödliga viruset vilket redan har kostat 463 människor livet. Samtidigt kommer rapporter från sjukhus runt omkring i landet om skräckscener – en försmak på vad som kan drabba fler europeiska länder inklusive Sverige.

Oljepriset rasar efter att Ryssland avvisar nya nedskärningar av råoljeproduktionen

Samarbetet mellan Ryssland och Organisationen för oljeexporterande länder (OPEC) har fått ett abrupt stopp efter Moskva vägrade stödja ytterligare nedskärningar av oljeproduktionen. Nyheten har skickat oljepriserna i en nedåtgående spiral.

Putins psykning mot Erdogan – lät turken vänta två minuter utanför dörren

I torsdags besökte Turkiets president Recep Tayyip Erdogan den ryske presidenten Vladimir Putin i Moskva. Men turkdelegationen fick vänta ovanligt lång tid – hela två minuter – utanför Putins dörr medan Kremls kameror filmade hela händelsen. Nu sprids filmsekvensen i ryska medier.

Erdoğans dolda agenda

Europa hotas av en ny våg av migranter. Mot bakgrund av konflikten med Ryssland i den syriska provinsen Idlib har Turkiet inte bara öppnat dammluckorna för ”flyktingar” till Europa, utan ger också incitament för dem att bryta igenom alla hinder de kan stöta på: En storskalig invasion är nära förestående.

Putin undertecknar arktisk översiktsplan

Det strategiska dokumentet banar väg för en massiv industrialisering av landets nordligaste delar. Strategin omfattar Rysslands viktigaste mål, prioriteringar och uppgifter samt mekanismer för genomförandet av statens politik i regionen, meddelar Kreml. Det undertecknades av president Putin den 5 mars och trädde i kraft samma dag.

”Snart hundratusentals och kanske miljoner” migranter till EU

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) varnar EU för att ta emot migranterna vid den turkisk-grekiska gränsen. Opinionen i Tyskland är splittrad i frågan.

Australien nekar flyktingstatus till sydafrikanska familjer

Ett ökande antal sydafrikaner har försökt få komma till Australien genom att ansöka om flyktingstatus, men har nu fått sina ansökningar avslagna.

Turkiet tänker anmäla Grekland för brott mot de mänskliga rättigheterna

Turkiet sade på onsdagen att man förbereder en anmälan till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter gällande Greklands behandling av migranter, enligt Reuters, och tillade att EU hittills inte har lagt fram något konkret förslag för att lösa situationen för de tusentals migranter som försöker ta sig till Europa.

Experten: 50 000 kan komma att dö i Sverige

Flera experter dömer ut Folkhälsomyndigheten för dess nedtoning av riskerna för ett stort utbrott av covid-19 samt vilka konsekvenser det kan få för Sverige. En av dem, Fredrik Elgh som är professor i virologi vid Umeå Universitet, går ett steg längre genom att peka på de yttersta konsekvenserna: Ett skräckscenario som Sverige måste förbereda sig för – med 50 000 döda.

Göteborg: Vänsterdemonstration för öppna gränser får mothugg

Med kort varsel lyckades organisationen Agera Göteborg mobilisera en rad andra vänsterorganisationer och några hundratal deltagare till en manifestation som var en reaktion på Jimmie Åkessons Turkietbesök och Ulf Kristerssons klädval. Några få motdemonstranter närvarade också, men möttes med hot och våld utan att skyddas av polis eller vakter (VIDEO).

Flyktinginvasionen i Grekland och dess dolda sidor

Under onsdagen den 4 mars träffade Europeiska Rådets ordförande Charles Michel den turkiske presidenten Tayyip Erdogan. Samtidigt pågick ett inrikesministermöte med de 27 medlemsländerna i Bryssel. Europeiska Unionens ordförande Ursula von der Leyen, som för bara någon dag sedan uppmanade medlemsstater till solidaritet, höll en låg profil. Tysklands inrikesministern Horst Seehofer föreslog oväntat att unga och barn möjligtvis skulle tillåtas resa in i Europa. Men hans förslag möttes med mycket bestämda protester från Österrike och Visegradländerna.

Visa fler utgåvor »