Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 12/2020

Storbritannien överger ”svenska modellen” – som kan ta livet av hundratusentals

Efter att en ny omfattande forskarrapport kommit så backar Storbritannien från beslutet om att stoppa coronaviruset med flockimmunitet. Anledningen är att man kunde se extremt stora skillnader i utfallet av antalet döda och belastningen på sjukvården. Den ”svenska modellen” som Folkhälsomyndigheten ännu står bakom, med så små ingrepp som möjligt för att motverka spridningen av viruset, skulle resultera i minst 260 000 döda, kom man fram till.

Söndagens rapportering från provinsen Idlib

Den 5 mars träffades den turkiske presidenten Erdoğan med delegation och Rysslands president Vladimir Putin i Moskva, assisterad av såväl utrikesministern Sergej Lavrov och försvarsministern Sergej Shojgu. Det fastställdes att vapenvila mellan de turkiska styrkorna och Syriens nationella armé kommer att råda redan natten mellan den 5 och 6 mars.

Lärare tvingade nioåringar att bekänna sig till islam under religionsundervisningen

Vid Bruksskolan i Söderfors tvingades en mellanstadieklass att under religionsundervisningen bekänna sig till islam och koranen, samtidigt som böneutrop spelades upp i klassrummet. Det hela uppmärksammades genom att en av flickorna berättade om vad som hänt för sin mamma, varpå mamman gick ut på Facebook och berättade om dotterns upplevelser. Det hela blev mycket uppmärksammat, men nu, efter en vecka, försvarar utbildningschefen i den aktuella kommunen det pedagogiska greppet och anser att svenska elever måste visa andra kulturer och religioner större förståelse.

Nya Tider på plats i Attunda tingsrätt: Lärarinna begick övergrepp mot tioårig pojke

En kvinnlig lärare på en skola norr om Stockholm har dömts för sexuellt ofredande mot en pojke i mellanstadiet. Övergreppen pågick under en lång tid.

Den store hovmålaren

Martin van Meytens den yngre var visserligen född i Sverige, men han var i första hand verksam som hovmålare i Wien. Maria Theresia av Österrike satte stort värde på honom och under största delen av sitt liv kom han att leva och verka i Wien.

Danmark tar krafttag – stänger gränsen

Under en presskonferens gjorde den danska statsministern Mette Fredriksen klart att Danmark tar coronaspridningen på största allvar och meddelade att man ämnar stänga gränsen.

Dubbel överfallsvåldtäkt i Karlstad

Den 8 februari skedde en dubbel överfallsvåldtäkt i Karlstad. Den 23-årige misstänkte gärningsmännen från Irak är nu häktad, och hans kompis, som hjälpte till, är delgiven misstanke om medhjälp till våldtäkt.

Singapore var redo för Covid-19 – varför inte Sverige?

Efter SARS och H1N1 byggde Singapore ett stabilt system för spårning och begränsning av epidemier. Sydkorea, Taiwan och andra länder gjorde detsamma – det här är hur de gjorde det.

Miljöpartiet i Oslo vill förbjuda bil- och flygreklam

I Oslo sitter det norska miljöpartiet med vid maktens roder och har bland annat tagit bort mängder av parkeringsplatser. Nu vill de dessutom jämställa avgasutsläpp med alkohol och tobak, och förbjuda reklam för fartygskryssning, flygresor, bensin- och dieselbilar. ”Sektledare” är omdömet från en lokaljournalist.

Defender-Europe 20 trots coronavirus

Till Natolandet Polen anlände 14 000 amerikanska soldater som en första kontingent inför en kommande storövning, Defender-Europe 20. De placeras i västra Polen utanför orten Drawsko Pomorskie. Ytterligare några tusen soldater kommer att komplettera den första kontingenten.

Nya Tider avslöjar: KTH bjuder in anställda till HBTQ-kickoff – mitt i coronakrisen

En visselblåsare från Kungliga Tekniska Högskolan har kontaktat Nya Tider efter att ha blivit inbjuden till en så kallad ”LGBTQI+”-kickoff, mitt under eskalerande coronakris. LGBTQI+ står för lesbisk, gay, bisexuell, transsexuell, queer och intersexuell. Plustecknet längst ut betyder att även andra ickenormativa läggningar är välkomna. Den 23 mars går den normkritiska festen av stapeln i KTH:s lokaler.

Statsepidemiolog Tegnell prioriterade jobbresa till Somalia under akut coronakris

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, har under de senaste dagarna varit på tjänsteresa till Somalia, mitt under den akuta coronaviruskris som nu även slår hårt mot Sverige. Mona Lakso, tjänsteman vid Folkhälsomyndighetens pressavdelning, säger till Nya Tider att det möte som Tegnell reste till i Somalia var inplanerat sedan tidigare, och att han valde att prioritera att resa men samtidigt vara tillgängligt via digitala kommunikationskanaler. Hur som helst befann han sig inte hemma i Sverige under hela tre dagar då den svenska krisen förvärrades radikalt.

Den turkiska delegationen i Moskva och diplomatins hemliga koder

När den talrika turkiska delegationen anlände till Moskva torsdagen den 5 mars visste de att president Erdoğan endast några dagar senare kommer att möta representanter för Nato, Europarådet och Europeiska kommissionen i Bryssel. Det var känt att den turkiske presidenten inledningsvis önskade Putins att komma till Turkiet, men så blev inte fallet. Recep Tayyip Erdoğan och hans följe med bland annat utrikesministern Mevlut Cavusoglu och försvarsministern Hulusi Akar anlände till Moskva och togs emot i Kreml, där en 6 timmar lång förhandling ägde rum. En del av samtalen pågick mellan fyra ögon, endast med tolkarna närvarande.

Slöja på eller slöja av?

I Skurup går debatten vidare om slöjförbudet. Men är det alltid ett fritt val?

Visa fler utgåvor »