Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 16/2018

Journalister utsätter kollegor för risker

Vanligen råder en professionell stämning mellan systemmedias journalister och oss från fria media. Det finns dock systemmediajournalister som utsätter oss och andra för faror genom att agera som rapportörer åt våldsvänstern. Vid demonstrationen mot afghanutvisningarna i Kållered måndagen den 9 april blev en journalist utpekad – dessutom felaktigt – som skribent för nättidningen Fria Tider av en journalist från Sveriges Radio.

Anti-GMO-aktivist hittad död i hotellpool

Den kända anti-GMO-aktivisten Mila de Mier hittades nyligen död i en hotellpool i Washington. Dödsfallet inträffade bara timmar innan hon skulle lämna över 200 000 namnunderskrifter, som samlats in för att förhindra ett företag från att introducera genetiskt modifierade myggor i Houston, Texas.

Kungen och akademien – krisen i Svenska Akademien

Svenska Akademien grundades 1786 och är en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner. Dess ledamöter utser, bland annat, Nobelpristagaren i litteratur och delar ut flera olika priser och stipendier samt ger ut Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Sedan hösten 2017 har dock akademien skakats av en kontrovers i samband med #MeToo-kampanjen och flera. Nu har till sist kungen själv trätt fram och säger sig överväga att se över stadgarna.

Svenska operasångerskan Malin Byström vann förstapris vid International Opera Awards

Den svenska sopranen Malin Byström tog emot operavärldens mest prestigefyllda pris, en ”operavärldens Oscar”, nämligen förstapriset i kategorin kvinnliga sångerskor vid International Opera Awards i London, den 9 april.

Lärare slår larm: kollegor som själva inte kan svenska lär barn att läsa och skriva

Lärarnas språkbegränsningar leder till att elever i förortsskolor inte förstår vad de ska göra - i många fall mynnar lektionen ut i kaos. Det skriver en anonym lärare på Aftonbladet debatt, angående de lärare av utländsk bakgrund som fått snabbspår in i svensk skola på grund av regeringens integrationssatsningar.

Liberalerna ger sig in i politisk strid om offentlig peniskonst

En gigantisk blå penis dök i förra veckan upp på en husvägg på Kungsholmen i centrala Stockholm. ”Konstverket” undertecknat Carolina Falkholt har mött kritik och vållar nu politisk strid. Efter att Sverigedemokraterna ifrågasatt pornografisk konst i det offentliga rummet, ger sig Liberalerna in och försvarar det kritiserade ”konstverket”.

Ryssland markerar sin politiska position med diplomatiska utspel

Strax innan den amerikanska raketattacken mot Syrien twittrade den amerikanske presidenten Donald Trump med omväxlande svängningar i sin relation till Ryssland. Såväl hotet ”Get ready Russia” som signaler till försoning kunde avläsas av många länders konfunderade och oroliga medborgare. Nya Tiders Sophie Kielbowska ger en insyn i de ryska reaktionerna på Trumps twittrande.

Södra Skogsägarna allt närmare fossilfrihet

De medlemsägda skogsindustrierna har haft några goda år. Mest nöjda kan de 51 000 medlemmarna i Sveriges största skogsägarförening Södra vara. Efter att ha investerat miljarder under flera års tid rapporterar koncernen bland annat att man 2017 nådde målet om att bli helt självförsörjande av energi.

Ingen asylsökare ville lyssna på pensionärernas välkomstsång

En grupp pensionärer i Tyskland ville välkomna de asylsökande männen med körsång. Men intresset för välkomstceremonin var lågt bland de som skulle välkomnas. Ingen kom, och seniorerna fick stå på gräsmattan bakom ”Välkomst-caféet” och sjunga Broder Jakob för sig själva.

Svenska kyrkan: inga problem med saudisk finansiering av moské-kyrka

Att moskén inom projektet ”Guds hus” i Fisksätra kan komma att bekostas av Saudiarabien, oroar inte företrädare för Svenska kyrkan. Kyrkoherden Carl Dahlbäck kallar det för ”en intern angelägenhet” för muslimerna, samtidigt som han prisar ett interkulturellt centrum som Saudiarabien bekostat i Wien.

Styrelseledamot i tyska PEN gör rasistiskt utfall mot ”vita svenskar” i Svenska akademien

Svallvågorna av storbråket inom Svenska Akademien har även nått utlandet, närmare bestämt tyska PEN, där den allmänna uppfattningen är att Svenska Akademien behöver ”moderniseras” för att passa 2000-talet. Styrelseledamoten Ilja Trojanov kräver en mångkulturell anpassning, för att få bättre underlag för Nobelpriset i litteratur.

Brittiska kvinnor betalar för nordiska spermier

Brittiska kvinnor reser till Danmark för att konstbefruktas. Orsaken är att kvinnorna vill att deras framtida barn ska få skandinaviska drag. ”Vill ge de bästa förutsättningarna i livet”, säger en kvinna till danska TV2.

En italiensk nationalidol: Francesco Damiani

I september förra året var det trettio år sedan italienaren Francesco Damiani slog svensken Anders ”Lillen” Eklund om EM-titeln i tungviktsboxning, en match som fick enorm uppmärksamhet i svensk press. Nya Tiders boxningsexpert skärskådar Damianis karriär.

Stor rymning från Migrationsverkets förvar – Polisen avstår från att agera

Natten mot fredagen den 13 april rymde fjorton personer från Migrationsverkets förvar i Kållered. Deras identiteter är okända liksom även om de begått brott eller utgör ett hot mot allmänheten. Polisen känner till det som skett, men tänker inte agera – trots att det rör sig om individer som skall utvisas ur Sverige.

Israelisk krypskytt sköt obeväpnad man – hyllas av Israels försvarsminister

En obeväpnad palestinier blev skjuten av en israelisk krypskytt i Gazaremsan, under jubel av israeliska soldater. Händelsen, som filmades av israelerna själva, möttes av fördömanden från omvärlden men hyllas av Israels försvarsminister.

Pojke hölls fången och torterades i flera timmar

En pojke kidnappades och hölls fången i en lägenhet där två gärningsmän torterade honom i flera timmar. Han fick utstå omfattande våld och tvingades bland annat slicka i sig en av gärningsmännens urin. Deras mål: att han skulle lura dit en annan person.

KD-politiker: ”Sverigedemokrater skall inte vara lärare” – KD:s presstjänst svarslösa om demokrati

Jessica Schedvin, politisk sekreterare för Kristdemokraterna, twittrade om att Sverigedemokrater inte skall vara lärare. Nya Tider ringer upp partiets presstjänst för att få svar på KD:s demokratisyn.

Trump lovar bomba Syrien – Ryssland hotar med vedergällning

I en tweet i dag skrev USA:s president Donald Trump att Ryssland lovat skjuta ned robotar som avfyras mot Syrien, och kommenterade det med ”Gör er redo, Ryssland, för vi kommer”. Militära experter talar nu om en situation värre än Kubakrisen 1962. Den geopolitiske analytikern Manuel Ochsenreiter säger till Nya Tider att allra minst har den hårda retoriken förstört de diplomatiska mekanismer som under Kalla kriget gjort det möjligt att undvika krig.

Jimmie Åkesson på valturné hos SD Göteborg

Som en del av en rundresa till alla partidistrikten besökte Jimmie Åkesson Göteborg tisdagen den 10 april och präntade in budskapet om SD:s fokusfrågor inför valet. Efter en turbulent tid satsar nu SD Göteborg framåt. Motståndet mot Västlänken är den fråga som skall lyfta partiet efter en tid av motgångar.

Visa fler utgåvor »