Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 17/2018

Socialdemokraterna kovänder: alla som bor i Sverige skall kunna svenska

För att kunna få ett jobb i Sverige behöver du kunna svenska står det att läsa på Socialdemokraternas hemsida. Förslaget innebär att deltagande i språkundervisning ska vara en förutsättning för utbetalning av dagersättning och försörjningsstöd.

Centerpartiet säger ja till att 9000 ”ensamkommande” får stanna i Sverige

Under tisdagen den 24 april bestämde sig Centerpartiet för att säga ja till regeringens kontroversiella förslag om att låta 9000 ensamkommande få stanna i Sverige för att studera trots att de egentligen inte har några asylskäl. Beskedet stöter på hård kritik från både allianskollegor och enskilda debattörer i sociala medier.

Skola i Göteborg slår larm: hederskultur går före samhällets och skolans regler

Hederskulturen ökar bland yngre skolbarn i den invandringstäta Göteborgsstadsdelen Tynnered. Skolpersonal vittnar om att barnen struntar i skolans regler och istället tillämpar egna regler sprungna ur hemlandets normer.

Rembrandtutställning i Göteborg förlängs med fyra månader

Rembrands mästerverk Batavernas trohetsed till Claudius Civilis och andra samtida målningar från den holländska guldåldern har under 2017 och 2018 visats på Göteborgs konstmuseum. Nu får göteborgare och tillresta chans att njuta av utställningen hela sommaren.

EU-kommissionen tänker straffa Ungern och Polen

EU-kommissionen skrider nu till verket med planerna om att dra in delar av det ekonomiska stödet till Ungern och Polen. Man inför nu en ny regel som innebär att länder som skall få del av EU-strukturfonder måste uppfylla de kriterier om "rättsstatliga principer", vilket EU alltså inte anser att de två uppstickarstaterna gör.

Historisk rysk utställning i Paris hedrar bolsjevismens offer

Det tämligen nyöppnade ryska kulturcentret i Paris invigde under söndagen en ny utställning som hedrar alla de kristna som blev torterade och dödades under bolsjevikernas regim.

Ny bayersk lag: alla statliga institutioner skall prydas med krucifix

Enligt en ny lag i Bayern skall alla statliga institutioner från och med den första juni prydas av ett kors eller krucifix – inte bara i lokalerna utan också i entréerna. Detta efter en ändring av den allmänna förordningen för myndigheterna i Bayern, enligt ett beslut i det bayerska ministerrådet.

Bildreportage: Medeltidsmarknad i Kungsträdgården

Våren har definitivt kommit till Stockholm. Det var till och med nästan sommarvarmt på lördagen 14 april, när Nya Tider besökte Medeltidsmarknaden i Kungsträdgården. Där var många glada människor i mer eller mindre hemgjorda kläder inspirerade av medeltid och vikingatida stilar. På en plan visades olika historiska stridstekniker. Det var tvekamper med spjut, svärd och värja. Barn och vuxna kunde också pröva pilbågeskytte. Bilderna talar för sig själva.

Tyskland: Migranter bidrar snarare till fattigdom än att finansiera pensioner

I samband med migrantkrisens kulmen 2015 lovades det tyska folket att inflödet av migranter skulle lösa Tysklands demografiska problem. Bland annat hävdades det att migranterna skulle vara med och finansiera tyska pensioner. Snarare visar det sig nu att det är just pensionärerna som får betala det högsta priset för landets öppna gränser.

Europeisk politik i ljuset av misstänkta giftmordsförsöket i Salisbury och raketanfallen mot Syrien

Nya Tiders Sophie Kielbowska ger en inblick i de politiska följdverkningarna i olika europeiska länder efter USA:s, Storbritanniens och Frankrikes robotattacker mot Syrien för snart två veckor sedan. Vi får bland annat en inblick en intressant intervju med Vladimir Putin i rysk TV.

Fatima Khawari, asylaktivist. Foto: Facebook

Fatemeh Khavari: ”Varenda ensamkommande som stannar är en vinst för Sverige”

Snart är det dags för regeringen att rösta om ett lagförslag som ger 9000 ungdomar rätt att stanna kvar i Sverige och studera trots att de saknar asylskäl. En vinst för Sverige anser Fatemeh Khavari, talesperson för sittstrejken Ung i Sverige.

Sverige chanslöst i händelse av krig – skulle aldrig klara mattillförsel

Sverige saknar en ordentlig civil beredskapspolitik. Efter tio dagar skulle Sveriges matlager i princip vara slut. Det skriver Adam Cwejman i en ledarkrönika i Göteborgs-Posten den 22 april.

Känguru stenad till döds på kinesiskt zoo

Besökare på ett zoo i sydöstra Kina började kasta stenar på känguruer som de tyckte var "tråkiga" för att de låg still. Ett av djuren skadades och ett annat dog senare till följd av inre skador. Angrepp mot djur i kinesiska djurparker är dock inte helt ovanliga.

Kemilabb upptäckt i syriska Douma – Vita hjälmarna försökte värva rockartist

Rysk militär har hittat rester av ett kemiskt laboratorium i den syriska staden Douma, där det påstås att den syriska regeringen har utfört en gasattack mot stadens civila befolkning. Samtidigt rapporterar en amerikansk TV-kanal på plats och hävdar att inga civila som reportern har talat med har märkt av någonting om en kemattack i staden.

Gruppledaren för österrikiskt regeringsparti: ”Soros medansvarig för migrationsströmmen”

Gruppledaren i det österrikiska parlamentet för regeringspartiet FPÖ, Johann Gudenus, uttalade sig nyligen till stöd för den ungerska regeringslinjen mot den globalistiske miljardären George Soros och dennes inflytande över de europeiska ländernas politik. Gudenus konstaterade i en intervju bland annat att Soros understött den stora migrantströmmen mot Europa. Gudenus anklagas nu för ”antisemitism”, men försvaras av det egna partiet.

Invandringen viktigaste valfrågan i höst: en majoritet av svenskarna vill att Sverige tar emot färre migranter

Sex av tio väljare vill att Sverige tar emot färre migranter än vad man gör i dagsläget. Samtidigt har invandringsfrågan blivit den allra viktigaste valfrågan för svenskarna. Det visar två färska opinionsmätningar från mätinstituten Ipsos och Demoskop.

Kraftfulla ryska reaktioner mot USA:s sanktioner

Ryssland kommer inom kort att ge ett kraftfullt svar på USA:s ekonomiska sanktioner mot landet. Om den ryska Duman röstar igenom paketet nästa vecka, kommer de ryska åtgärderna att täcka ett brett spektrum av verksamheter, alltifrån livsmedel till rymdteknik. Men även eventuella sanktioner mot kända företag och varumärken som Facebook och McDonald’s har nämnts i den ryska debatten.

Iransk burkamotståndare utkastad från visning av Burka Songs 2.0

Den svenska feministiska regissören Hanna Högstedt har producerat en film där hon iförd heltäckande islamisk kvinnoklädsel sjunger franska nationalsången på Paris’ gator. Filmen har väckt debatt och när Högstedt stod inne på Folkteatern i Göteborg och applåderades av bland annat muslimska män, blev en iransk kvinna utkastad för att inte störa tillställningen.

Kvinnor vill återvända med IS-avlade barn

Ett antal kvinnor från Finland har rest till Islamiska staten i syfte att vara sällskap åt män som bland annat torterar icke-muslimer och föda nya söner för det ”heliga” kriget. Nu börjar kvinnorna komma tillbaka till Finland, och finska myndigheter funderar över hur de ska göra med de 30-tal barn som kvinnorna fött under sin tid i Syrien.

Netanyahu stöder Orbán mot Soros

Dagarna före valet i Ungern den 8 april publicerade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ett uttalande till stöd för den ungerske premiärministern Viktor Orbán och hans restriktiva invandringspolitik. De som anklagar Orbáns regering för att spela på ”antisemitiska stämningar” fick därmed något att tänka på. Hur det närmare förhåller sig med detta diskuteras nu i diverse medier och på nätsidor.

Visa fler utgåvor »