Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 18/2018

Svenska sjukhus tar emot danska kvinnor som vill utföra sena aborter

Den danska tidningen Kristelig Dagblad uppger att ett flertal danska kvinnor har åkt till Sverige för att utföra sena aborter. Enligt uppgifter till den svenska kristna tidningen Världen i dag, kan det handla om kvinnor som inte är nöjda med könet på bebisen.

Brittiskt sjukhus lät tvååring dö trots föräldrarnas vädjan

Den tvåårige pojken Alfie Evans dog efter att sjukhuset – mot föräldrarnas vilja – stängt av respiratorn. Trots protester och erbjudanden om vård i Italien, vägrade sjukhuset låta pojken fortsätta leva eller lämna ut honom till italiensk sjukvård. Fallet väcker frågor om brittiska föräldrars rätt till sina egna barn.

Sånger till vårens ära: Orphei Drängar

För tredje året i rad sjöng manskören Orphei Drängar (OD) in våren på trappan till universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala efter den traditionsenliga mösspåtagningen kl. 15 på Valborgsmässoaftonen. Tusentals Uppsalabor samlades för att andäktigt lyssna till ”Majsång” och ”Studentsången” samt sjunga med i ”Här är gudagott att vara”.

Amerikanskt universitet vill verka för en ”sundare” manlighet

Det amerikanska universitetet University of Texas at Austin vill uppmuntra män att visa upp en ny sida av manlighet. Kampanjen går ut på att män uppmuntras att leva ut sin kvinnlighet. Syftet med kampanjen är enligt universitetet våldsprevention.

Paristerrorist döms till 20 års fängelse – innan rättegången för terrordådet börjat

Terroristen Salah Abdeslam, som var iblandad i terrordådet i Paris 2015, har dömts till 20 års fängelse för den skottlossning som skedde i och med ett tillslag mot en terrorcell, som belgisk polis utförde i Bryssel i mars 2016. Dom för deltagandet i terrordådet i Paris väntas som allra tidigast år 2020.

Nästan 8 av 10 svenskar säger nej till kvoterad föräldraförsäkring

En förkrossande majoritet av svenskarna vill själva bestämma hur föräldraförsäkringen skall fördelas. Det framgår av en Sifo-undersökning som har beställts av tankesmedjan Familjen först.

Våra valborgstraditioner

I dag den 30 april firas valborgsmässoafton i hela Sverige. Många av oss går med nära och kära till en valborgseld eller lyssnar på körer som sjunger in våren. Men var kommer egentligen våra valborgstraditioner ifrån och ser de olika ut i olika delar av landet? Nya Tider har tagit reda på bakgrundshistorien kring det svenska valborgsfirandet.

Brittisk borgmästare tvingades avgå efter att ha gillat ”fel” sidor på Facebook

Den konservative borgmästaren gillade ”fel” sidor på Facebook och anklagades för ”extremism” av en socialdemokratisk fullmäktigledamot. Nu måste han avgå av personliga skäl, efter att ha bett om ursäkt för sina förehavanden och delvis tagit avstånd från dem. Den före detta borgmästaren lämnar också det konservativa partiet.

Tre personer anhållna misstänkta för förberedelse till terroristbrott

Säpo och Polisen har genomfört tillslag på flera platser i landet. Tre personer har anhållits misstänkta för terroristbrott. Enligt Säpo handlar det om terrorism med utländska kopplingar. Tillslagen skall ha skett i norra Sverige och i Stockholmsområdet.

Kasselstrand: ”AfS kommer aldrig att ha någon integrationspolitik”

Det nya partiet Alternativ för Sverige kommer aldrig att ha någon integrationspolitik. Anledningen: tillhör man en invandrargrupp i behov av integration kan man lika gärna åka hem igen.

Stefan Löfven tjänar fyra gångar mer än tidigare partiledare

Politiker röstar ofta genom löneförhöjning åt sig själva. Lönerna för yrkespolitiker är idag högre än någonsin. Statsminister Stefan Löfven har fyra gånger högre lön än sin föregångare Olof Palme 1983.

Lågkonjunktur förutspås efter valet

Flera röster inom bank och finans förutspår samstämmigt en lågkonjunktur som väntas slå till någon gång efter riksdagsvalet i september. Den dåliga ekonomin kommer blotta andra strukturella problem, menar experter och nämner bland annat ”nyanländas” val att leva på bidrag.

Barnbrudens släkt friad från tvångsgifte: ”Allmänt tjat inte straffbart”

Att bara hjälpa till med det praktiska i bröllopet och att tjata på det bortgifta barnet är inte tillräckligt för att dömas för äktenskapstvång. Det menar Östersunds tingsrätt som därför nu friar tre invandrare från tvångsäktenskap.

Tysklands sista birgittinkloster stängs – trots nya nunnekandidater

Nyligen kom besked från Rom: birgittinklostret i bayerska Altomünster – ett av endast tre kvarvarande birgittinska kloster av den medeltida grenen av den svenska birgittinerorden – kommer att stängas. Vatikanen går därmed på det lokala stiftet i München-Freisings linje, och ansluter sig till dess liberale biskops uppfattning om att klostret bör stängas, med hänvisning att det är för få nunnor där. Därmed ignorerar man det faktum att det finns kandidater som vill gå in i klostret.

Fantomen blir gay-aktivist – redaktör: ”Jag är modig”

Seriehjälten Fantomen blir HBTQ-aktivist. I vart fall den svenska utgåvan. Numret som kom ut i butikerna den 26 april har ett omslag där Fantomen spöar upp polska nationalister som demonstrerar mot gay-pride. Fantomen säger att man måste börja agera innan blod flyter på gatorna.

EU-kommissionen vill ge robotar rättigheter

EU-kommissionen kräver att robotar ska få rättigheter. Detta efter att tyckarna sett sci-fi-filmer om intelligenta robotar med känslor. Nu har flera hundra forskare skrivit under ett upprop för att få stopp på barnsligheterna och förklara för politikerna att robotar med medvetande bara finns i Hollywood-filmer.

Nationalister bildade blockad för att stoppa migranter

Drygt hundra aktivister samlades nyligen till en aktion arrangerad av den franska nationalistgruppen Génération Identitaire. Aktivisterna ställde upp sig på led och blockerade därmed Col de l’Echelle, en passage på gränsen mellan Frankrike och Italien.

Ung kvinna gruppvåldtagen av invandrare i Borlänge – massmedier ambivalenta om signalement

En ung kvinna våldtogs utomhus i centrala Borlänge natten mellan torsdagen och fredagen. Polisen är sparsam med signalementet men har gått ut med att de misstänkta är av utländsk härkomst. Samtidigt kritiseras olika medier, däribland SVT, starkt av allmänheten för att de väljer att mörka uppgifter.

SD försöker omkullkasta regeringens afghan-amnesti

Sverigedemokraterna kommer att begära att regeringens proposition om de afghanska unga män som regeringen vill ge temporära uppehållstillstånd skall skickas till riksdagens Konstitutionsutskott. Om de lyckas med sin plan betyder det initialt att förslaget blir försenat, men det kan även innebära att det måste göras om från grunden ännu en gång rapporterar TT.

Visa fler utgåvor »