Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 18/2021

CIA förlöjligas för ”woke” reklamvideo

En reklamvideo av den amerikanska utrikesunderrättelsetjänsten CIA har väckt stort löje på sociala medier. I den korta reklamfilmen visar spionbyrån en latinamerikansk kvinna som presenterar sig som en ”cisgender millennial med ångestsyndrom”.

Tysk vänsterpolitiker avslöjad med möjlig koppling till våldsamt gäng

Med specialutgåvan ”Antifa – Vänstermakten under jorden” har COMPACT, en konservativ tysk tidning, rört upp ett getingbo. En vänsterpolitiker vill nu till och med förbjuda undersökande journalistik.

Bidens exekutiva order berövar amerikaner alla rättigheter om de ”engagerar sig” i Ryssland

President Biden undertecknade i april en exekutiv order som gör det möjligt för hans administration att ”beröva amerikanska medborgare och organisationer deras rättigheter och egendom genom att godtyckligt koppla dessa personer till den ryska regeringens verkliga, inbillade eller vagt definierade aktiviteter”, enligt en artikel i en konservativ amerikansk publikation.

Öppet brev till syriska migranter från före detta dansk minister: ”Dags att åka hem igen!”

Danmarks före detta integrationsminister Inger Støjberg har i dagarna skrivit ett öppet brev till syriska migranter på sin Facebooksida. Budskapet är entydigt: ”Nu är det dags att åka hem igen!” Hon är påtagligt irriterad över att syrierna har visat låg grad av anpassningsvilja till det danska samhället.

Isaac Newton är nästa offer för ”avkoloniseringen”

Sir Isaac Newtons historiska arv är liktydigt med ”kolonialtidsaktivitet” och måste skrotas för att ”avkolonisera” den tekniska läroplanen vid Sheffield University i Storbritannien.

Vattenfalls presschef uttryckte SD-hat på Twitter – företaget ser inga problem med agerandet

Tisdagen den 4 maj skrev det statliga energibolaget Vattenfalls presschef Natalie Sial en hatisk tweet riktad mot Sverigedemokraterna. Anledningen till inlägget skall ha varit en debatt i SR:s program P1-morgon angående den migrationspolitiska uppgörelse som nåddes mellan M, KD, L plus SD under Valborgshelgen. När Nya Tider når Natalie Sial själv försvarar hon utan omsvep sitt politiska agerande på Twitter, och företagets presstjänst ser inga som helst problem med att deras egen chef uttrycker sig politiskt på sociala medier.

Polismordet i Rambouillet: Angriparen led av ”personlighetsstörningar” men fick ändå uppehållstillstånd utan utredning

En man av tunisiskt ursprung dödade brutalt en kvinnlig polistjänsteman den 23 april i Rambouillet, bara 50 kilometer utanför Paris. Mannen var av tunisiskt ursprung och hade anlänt till Frankrike illegalt, enligt uppgifter till CNews. Utredningen har dragit slutsatsen att terroristen hade radikaliserats under de senaste månaderna och hade lidit av ”personlighetsstörningar”. Nu framkommer det att han hade fått uppehållstillstånd trots att han uttryckt radikal islamism.

Facebooks beslut angående Donald Trump på onsdag

Onsdagen den 5 maj skall Facebook fatta beslut om den före detta republikanske presidenten i USA, Donald Trump, skall släppas tillbaka in på Facebooks plattform eller inte. Detta rapporterar bland annat nyhetsbyrån TT. Trump stängdes av från både Facebook, Twitter och YouTube i samband med oroligheterna kring kongressbyggnaden Kapitolium i Washington, då IT-jättarna tystade många konservativa politiker och opinionsbildare.

”Ocean Viking” plockar upp 236 migranter för vidare transport till Europa

Flyktinghjälpsfartyget Ocean Viking plockade upp 236 migranter utanför Libyens kust på tisdagen. Enligt organisationen som har chartrat fartyget, SOS Méditerranée, befann de sig på två överfulla båtar cirka 50 kilometer utanför det nordafrikanska landets västkust.

Omfattande fusk med utländska examensbevis – syrierna värst

Under de senaste åren har antalet polisanmälningar rörande falska utländska examensbevis ökat kraftigt, rapporterar SVT. Enligt vad den statliga TV-jätten uppger konstateras det att så mycket som 60 procent av de förfalskade dokumenten härrör från Syrien.

Överraskande vändning av Näthatsgranskaren

I ett tvistemål mot Ramona Fransson som den 29 april togs upp av Hovrätten för Västra Sverige kom Thomas Åberg med det överraskande beskedet att han inte betraktade sig som en offentlig person och yrkade på att man inte går in på huruvida det som sägs i den artikel av Joakim Lamotte som tvisten gäller är sant. Resultatet blev att Hovrätten kommer att ge en mellandom den 20 maj som i praktiken kommer att avgöra målet.

Funktionsnedsatt flicka våldtagen av färdtjänstchaufför med Mellanösternbakgrund

En 31-årig man med Mellanösternbakgrund, till vardags verksam som färdtjänstchaufför i Helsingborg i nordvästra Skåne sitter sedan början av februari häktad, åtalad för två grova våldtäkter mot en funktionsnedsatt flicka i övre tonåren. Övergreppen skall ha skett förra sommaren. När Nya Tider kontaktar ansvarig åklagare säger hon att den tilltalade inte kan utvisas från Sverige, eftersom han har svenskt medborgarskap.

Ny rapport – invandrare hårdast drabbade i pandemin

Enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten råder det stora skillnader mellan olika etniska grupper i Sverige gällande hur många som smittas, tvingas vårdas på IVA och hur många som dör med Covid-19. Värst är det för afrikaner – där är risken att vårdas på IVA 5,5 gånger högre och risken att dö med Covid-19 hela 3,4 gånger högre än för svenskfödda.

Utmaningar för Arktis

Den arktiska regionen står inför demografiska nedgångar och klimatutmaningar och utöver detta beror ekonomiskt värdeskapande genom arktisk teknik och innovationer av ett omvälvande geopolitiskt sammanhang och samarbete.

Massdemonstrationen som tystades ner

Under lördagen samlades hundratusentals kritiker av de restriktioner, planer på vaccinationspass och massvaccineringspolitik som införts i Storbritannien. Men trots att det rör sig om en av de största demonstrationerna i modern tid i miljonstaden – mitt under coronakrisen – rådde det en ovanlig tystnad från både brittisk och internationell press om den historiska händelsen.

Visa fler utgåvor »