Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 19/2020

Skogsbränderna är nu ”kritiska” i Sibirien och ryska Fjärran Östern, upp till tio gånger värre än förra året

Folk nonchalerar coronavirusrestriktionerna och startar bränder, varnar ryska statstjänstemän. Starka bilder och filmer visar omfattningen av skogsbränderna som har drabbat Sibirien och ryska Fjärran Östern efter vinterns snösmältning.

Australiens högsta domstol frikände pedofilanklagad kardinal efter politiskt motiverat justitiemord

Den australiensiske katolske kardinalen George Pell frikändes från samtliga anklagelser några dagar innan påsk, efter att ha suttit i fängelse i över ett år dömd för brott han hela tiden nekat till. Högsta domstolen underkände enhälligt samtliga åtalspunkter som delstatsdomstolen i Victoria dömt Pell för. Nu ifrågasätts det politiserade inflytandet över rättssystemet i den vänsterstyrda delstaten, i efterdyningarna av ”Australiens största rättsskandal” – i vilken också den italienska maffian misstänks haft ett finger med i spelet.

Kinas ambassadör svarar på USA:s påståenden om coronavirusets ursprung

Kinas ambassadör i Frankrike, Lu Shaye, har reagerat på anklagelserna från Donald Trump, som påstår sig ha sett ”bevis” för att viruset kommer från ett laboratorium i Wuhan. Det diplomatiska kriget mellan Peking och Washington har utan tvekan inletts. Kina har kritiserat USA:s stöd till Taiwans inträde i FN, och insisterar på att Taiwan är ”en omistlig del av Kina”.

Uppståndelse i Moderaterna när politiker uttryckte misstanke om att coronaviruset kunde vara ett biologiskt vapen

Fereshteh Jalayer Hess, regionpolitiker (M) och biomedicinanalytiker, skrev på Facebook att det är en ”berättigad fråga” huruvida Covid-19 i själva verket är ett biologiskt vapen skapat i Kina. Hon blev tagen i örat av partiet och fick radera inlägget.

Brottsofferjourens ordförande: ”Sexköp bör leda till förundersökning om misstänkt våldtäkt”

Förbundsordföranden för Brottsofferjouren Sverige, Sven-Erik Alhem föreslår att ett misstänkt sexköp automatiskt borde föranleda att polisen även ska öppna en förundersökning om misstanke om våldtäkt. Utspelet presenterade han nyligen på branschtidningen Dagens Juridiks debattsida.

USA:s 6 flotta och brittiska flottan övar norr om polcirkeln

Norge deltog inte när Nato övade antiubåtskrigföring i Norska havet den 1 maj. USA vill ha en synligare militär närvaro i Arktis. Antiubåtsövningen utanför kusten i Nordnorge i fredags kommer mitt under en ökad rysk ubåtsaktivitet Nordatlanten. USA har inte opererat med ytstridsfartyg i Barents hav sedan mitten av 80-talet.

Sveriges äldrevård hårt drabbad – 2 769 döda i Sverige

Med ytterligare 90 döda och 404 bekräftade smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 har Sverige fortsatt befäst sin position som Nordens värst drabbade land, med totalt 2 769 döda och 22 721 bekräftade fall av smitta.

Professor Didier Raoult skakar om Frankrikes bild av coronaviruset

”Je suis un renégat” – jag är en renegat (avfälling) säger den franske professorn Didier Raoult i sin långa intervju för BFM TV. Under en timme fick Apolline de Malherbe samtala med den numera så kände professorn från universitetssjukhuset (IHU) för infektionssjukdomar i Marseille. Hans specialområde är tropiska infektionssjukdomar. Raoults behandlingsmetoder och forskningserfarenheter har uppmärksammats under pandemin. Användningen av hydroxyklorokin som behandlingspreparat är omdiskuterat.

När Augusta Löwenhielm tog tillbaka Gustaf III

I augusti och september 1779 pågick ett svartsjukedrama bakom det dekadenta svenska hovets kulisser. Många anade att något pågick, men få förstod vad det var tills Augusta Löwenhielm öppet gjorde anspråk på Gustaf III och tog tillbaka honom från sin egen syster. Hon gjorde det dessutom på ett sätt som ingen glömde på länge.

Islamiskt böneutrop i Århus

Det väckte uppståndelse när en moské i Århus i fredags arrangerade ett offentligt böneutrop på en fotbollsplan. Moskén hävdade senare att den fått de nödvändiga tillstånden från kommunen, men detta avvisas nu av både borgmästaren och kommunalrådet.

Malmö stad beslutade ge islamistiskt studieförbund bidrag till eidfestivalen – stoppas nu av coronapandemin

I mitten av februari beslutade Malmö stads styrande majoritet, bestående av socialdemokrater och liberaler att ge det islamistiska studieförbundet Ibn Rushd 200 000 kronor i bidrag för att anordna eidfestival i folkets park, en del av avslutningen på fastemånaden ramadan. Nu kan Nya Tider berätta att det inte blir något publikt eid-firande i folkets park på grund av coronapandemin, och att inga pengar därför har betalats ut till Ibn Rushd. Däremot tar inte Malmös styrande socialdemokrater alls ideologiskt avstånd från Ibn Rushd, något många terrorforskare däremot gör.

Turbulens i Frankrike – innan och efter premiärministerns tal i Nationalförsamlingen

Premiärminister Édouard Philippe höll i tisdags – den 28 april - ett viktigt tal till sina landsmän. Vad som gör innehållet intressant är två anmärkningsvärda linjer. Den skäggige (ytterst ovanligt i franska politiska kretsar) premiärministern går emot presidentens tidigare förslag om en öppning av flera verksamheter efter den 11 maj. En annan mycket känslig punkt är en aktivering av appen ”Stop Covid”.

Över 20 000 smittade i Sverige – 2 462 döda

Med över 20 000 smittade av coronaviruset SARS-CoV-2, ytterligare 107 döda och ett totalt antal döda på 2 462 ligger Sverige ännu dåligt till när det kommer till bekämpandet av coronapandemin som härjar. Under dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten ställdes få kritiska frågor av de samlade journalisterna – men en utmärkte sig: Var det rasism att berätta om invandrare som smittades mer än etniska svenskar?

Visa fler utgåvor »