Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 01/2019

Greenpeaces fartyg ”Rainbow Warrior” styckad på en strand i tredje världen, säljs som skrot

Greenpeace ikoniska skepp ”Rainbow Warrior” skrotades på ett sätt som gruppen har kämpat mot i åratal. Greenpeace beklagar att deras gamla fartyg skall styckas upp på en strand i Bangladesh och säljas som skrot. Den pinsamma nyheten har ignorerats av stora medier i veckor.

Sprickorna i den Europeiska Unionen blir synliga

I kvällssändningen den 11 december intervjuade ZDF TV:s politiske nyhetsredaktör, Claus Kleber, den alltid så stridbara EU-professorn Ulrike Guérot. Hennes framtida vision av Europa, som hon alltid och mycket intensivt har pläderat för är en kontinent utan gränser men med regioner, var och en med sin egen representation i EU-parlamentet. Under samtalet med redaktör framkom att denna vision just nu verkar osannolik. Mycket ödmjukt, tydligt besvärad, medgav hon att medlemsländerna divergerar snarare än samarbetar och att befintliga politiska strukturer inte kommer att gynna unionens sammanhållning. Det kommande valet ses som ett ödesval för EU, med slitningar både mellan medlemsländer, men även inom länderna.

Putin betonar goda relationer med Tyskland i sitt nyårstal

För det nya året sände Rysslands president Putin gratulationer till många statschefer, däribland de tyska ledarna och USA:s president Donald Trump. I talet underströk han behovet av gemensamma diskussioner i stor skala, särskilt med Tyskland.

Nyåret på Amsterdams flygplats börjar med ett bombhot

Amsterdams flygplats Schiphols avgångshall evakuerades tillfälligt på grund av ett bombhot.

Var tredje tysk vill att Merkel avgår innan hennes mandatperiod är slut

Bör förbundskansler Angela Merkel sitta kvar som planerat till 2021 eller inte? En undersökning visar nu att var tredje tysk väljare vill se Merkel avgå i förtid.

Österrikes förbundskansler anklagar Facebook för att hjälpa människosmugglare

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) har bett Facebook att agera mot människohandlare och illegala människosmugglare på det sociala nätverket.

Fem arresterade i Rotterdam efter terrormisstankar

Den specifika platsen för gripandena har inte rapporterats, enligt den regionala dagstidningen Dagblad van het Noorden, men det verkar ha varit i Rotterdam.

Enkät: amerikanska väljare stödjer Trumps beslut om tillbakadragande från Syrien och Afghanistan

En majoritet av amerikanska väljare stödjer president Trumps beslut att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Syrien samt att minska landets militära närvaro i Afghanistan, enligt en ny undersökning från Harvard CAPS/Harris.

Karolinska Förbundets årsmöte i Falun

Traditionsenligt samlas medlemmar i Karolinska förbundet den 30 november till ett årsmöte och en middag. I år blev det mer högtidligt än vanligt, då det har gått 300 år sedan Karl XII:s död vid Fredrikstens fästning. Stockholmsavdelningen håller vid traditionen den 30 november, medan förbundets lokalavdelning i Dalarna träffas några dagar tidigare för att möjliggöra ett deltagande även i Stockholm. Karolinska förbundets lokalavdelning i Dalarna bildades den 30 november 1968 och sammankomster äger rum i Kungliga Dalregementets officersmäss.

President Putins nyårsgåva till det ryska folket

Medan större delen av den kristna världen fortfarande firade julhelgen genomfördes i Ryssland ett lyckat test med en uppskjutning av en kryssningsrobot tillhörande det senaste ryska systemet för långdistanskryssningsraketer. I ett kort meddelande den 26 december klargjorde Vladimir Putin att det ryska systemet Avangard saknar motsvarighet hos övriga länders försvar.

Londons borgmästare vill skrota polisens ”rasistiska” databas över kriminella gäng

Med kluven tunga

Ett uttryck som av de nordamerikanska urinnevånarna indianerna användes som anklagelse emot den vite mannen, hans brutna löften och notoriska lögner, skulle mycket väl kunna användas för att beteckna den politiska och mediala PK-elitens språk i dagens Sverige. Hur länge skall vanligt folk i Sverige köpa den officiella nyhetsförmedlingens bortförklaringar av uppenbara risker och problem?

Ett år efter hedersrelaterat knivmord på ung, tysk flicka: Byns borgmästare och evangeliska församling manar till tolerans medan folkets vrede växer

Den 27 december hedrades minnet av en 15-årig tysk flicka som ett år tidigare knivmördats i en parfymbutik i den tyska småstaden Kandel i Rheinland-Pfalz. Medan borgmästaren och den evangeliska församlingen manade till ett stilla firande utan några ”provocerande” sorgetal, samt för tolerans gentemot migranter, demonstrerade uppåt 300 invånare och tillresta mot den ansvarslösa tyska invandringspolitiken. En afghansk migrant i 20-årsåldern sitter nu fängslad för det brutala dådet.

Merkel säger att stater måste ge upp sin suveränitet

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade till deltagarna vid ett evenemang hos Konrad Adenauer-stiftelsen i Berlin att de måste följa den nya världsordningen.

Utländska sökande till polisutbildningen klarar inte rekryteringsprocessen

Statliga SVT rapporterar att försöken att öka mångfalden inom polisyrket stöter på svårigheter. En stor del av de sökande faller bort i rekryteringsprocessen, och polisen säger sig inte veta varför.

Invandrad småbarnspappa våldtog nioåring

Mohammed hade bestämt sig för att våldta – brydde sig inte om det var ett barn eller en vuxen. Offret blev en nioårig flicka. Nu har seriesexförbrytaren från Libyen dömts till sex års fängelse och utvisning för grov våldtäkt av barn – men han är välkommen tillbaka till Sverige om 15 år.

Japan planerar återgång till kommersiell valjakt

Japan lämnar formellt den internationella valfångstkommissionen med planen att inleda upptrappad valjakt under 2019. Beslutet väcker internationell kritik men får även stöd från andra håll.

Vegotrenden av idag: Klimathyckleri som stämplar vita män men ger muslimer fribrev till halalkött

Julen är över och undertecknad kan inte undgå att se att den urbane, hippe matskribenten Jonas Kramby på den vänsterliberala tidningen Metro försöker spå vad som skall bli nästa års mattrend. Eftersom Metro som sagt är en vänsterliberal tidning som gärna flirtar med den trendkänsliga storstadsmänniskan förutspår denne Kramby naturligtvis att den så kallade vegotrenden kommer att förstärkas, det vill säga att köttkonsumtionen skall minska och att det blir alltmer av konstgjort kött vi kommer att stoppa i oss.

Orban: Endast ett europeiskt Europa kommer att garantera framgång

Bara om det förblir europeiskt kommer Europa att vara stabilt och framgångsrikt, sade premiärminister Viktor Orban i en intervju med en österrikisk nyhetskanal, när han kommenterade nästa års Europaparlamentsval.

Online-kampanj för att finansiera den mexikanska gränsmuren får upp ångan

Den GoFundMe-kampanj som en amerikansk konservativ aktivist har startat för att samla in pengar för att bygga en mur längs den mexikanska gränsen har samlat ihop 15 miljoner dollar på sex dagar.

Visa fler utgåvor »