Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 20/2017

Vita sydafrikaners hem attackerade och nedbrända efter ANC-ledares hets

Den sydafrikanska domstolens beslut för en vecka sedan att släppa de två vita män i Coligny som står åtalade för mordet på en svart yngling – på tveksamma grunder, som det verkar – var väntat. Men utbrottet av våld var resultatet av regeringspartiets medvetna rashets mot afrikander.

”Antirasisterna” är besatta av rastänkande

Som jag ser det så är antirasisterna till att börja med mångdubbelt fler och farligare än det de säger sig bekämpa – rasisterna och rasismen. Rastänkandet genomsyrar hela deras ”kamp” och de gör offer av människor i parti och minut, ofta mot dessa människors vilja, bara utifrån härkomst och hudfärg.

14 000 twitterkonton blockas på @sweden

Den statliga svenska myndigheten Svenska Institutet har blockerat 14 000 twitter-konton från att interagera med den officiella kanalen @sweden för att skydda den mot ”hat, hot och hets”. Man kallar dock inskränkningen för ”skydd av yttrandefrihet”.

Wilder ställer sig till förfogande när nederländska koalitionssamtal havererar

Den nederländske islamkritiske politikern Geert Wilders säger att hans parti fortfarande finns tillgängligt för koalitionssamtal nu när samtalen mellan den nederländske premiärministern Mark Ruttes VVD och tre andra partier slutat i fiasko.

Trendbrott i Schlagerfestivalen? Vinnaren ifrågasatte musikens ”snabbmatifiering”

Eurovision Song Contest som sedan länge har präglats av musikalisk likriktning inom skräp-popgenren såg i årets upplaga en liten ljusning i det vinnande bidraget från Portugal. Artisten Salvador Sobral passade även på att ge hela den kommersiella musikvärlden en känga: "Vi lever i en tid av slit och släng-musik utan innehåll som allt mer börjar likna snabbmat", sade han i sitt tacktal.

Konferens i Milano: Att göra Europa stort igen

En konferens som hölls i Milano, Italien, den 11 maj hade titeln ”Suveränitet mot globalism: Skiftande politiska realiteter i Europa och USA” och behandlade olika nationella rörelser i EU, i USA under Trump och i Storbritannien efter Brexit.

Hamburg beslagtar bostäder och ger till migranter

Tyska myndigheter i Hamburg har konfiskerat sex lägenheter i Hamm-distriktet nära stadens centrum, enligt lokala medier. Tidigare har kommersiella fastigheter rekvirerats för att bereda plats åt migranter, men detta är första gången privata hem tas med tvång.

Arbogamålet: Sexbarnsmamman – en kallblodig mördare?

Rättegången där en 42-årig kvinna åtalas för att ha låtit sin 19-årige afghanske pojkvän mörda sina föräldrar har kallats decenniets brottmål. Den mediala uppmärksamheten är omfattande och Nya Tider var på plats när rättegången inleddes.

Donbassområdet i östra Ukraina vill ansluta sig till Ryssland

Ledarskapet i de etniskt ryska republikerna Donetsk och Lugansk i det som tidigare var östra Ukraina öppnar allt mer för en återförening med det ryska moderlandet, samtidigt som Ukrainas infrastrukturminister kräver att Ryssland både bör lämna tillbaka Krim och delar av södra Ryssland.

Ny teknologi kopierar din röst på 60 sekunder

Ett kanadensiskt företag har utvecklat en teknologi för röstsyntes som kan kopiera någons röst nästan perfekt. Den nya tekniken kan ha stor nytta för underhållningsbranschen, men spås också kunna användas för bedrägerier av olika slag.

Amerikansk kärnvapenexpert: Nordkorea kan slå ut vårt elnät

En militär konfrontation mellan USA och Nordkorea kan förväntas bli en mycket ojämn konflikt. Men en amerikansk kongressledamot och expert på kärnvapenteknologi hävdar att Nordkorea kan ha kapaciteten att slå ut stora delar av USA:s elnät med hjälp av så kallade EMP-vapen. Det kan i så fall orsaka en partiell samhällskollaps.

Ingen ”Schulz-effekt” – valförlust för rödgröna i Nordrhein-Westfalen

De regerande socialdemokraterna lider stora förluster i delstatsvalet i den tyska förbundslandet Nordrhein-Westfalen, enligt de första valprognoserna. Samtidigt blev deras gröna koalitionspartners nästan halverade. Angela Merkels kristdemokratiska CDU blir största parti och ser ut att kunna bilda delstatsregering. Samtidigt går nationalkonservativa Alternativ för Tyskland framåt.

Makode Linde i provocerande utställning om svarta

Lördagen den 13 maj hade konstnären Makode Linde vernissage i Malmö på Galerie Leger, som han för dagen döpte om till Galerie Neger. Bland konstverken fanns anspelningar på svarta afrikaner, bland annat i form av en toaborste. Denna gång uteblev dock protesterna.

Chockrapport: Invandrare blir sämre integrerade ju längre de bor kvar

Invandrare från tredje världen blir sämre integrerade ju längre de bor i Norge. Det visar en ny studie som jämfört skillnader i sysselsättning mellan infödda norrmän och andra grupper. Rapportens slutsatser kan förmodas vara giltiga även för andra europeiska länder, enligt flera medier.

Qatar-finansierad jättemoské invigd i Malmö – en på gång i Linköping

Utan något större pådrag invigdes för två veckor sedan Skandinaviens största moské Umm Al-Mu’minin Khadijah i Malmö. Byggandet av moskén som är 1791 kvadratmeter stor och rymmer 2000 personer har finansierats av Gulfstaten Qatar vars regering har skänkt motsvarande 30 miljoner svenska kronor till projektet. Samtidigt planeras ytterligare en jättemoské i Linköping.

Tobias Billström: ”Vi kände till att en migrantvåg var på väg”

Att migrantkrisen år 2015 inte skulle ha gått att förutse är ren lögn, säger Moderaternas Tobias Billström och riktar skarp kritik mot både Fredrik Reinfeldts och nuvarande rödgröna regerings migrationspolitik. Sverige har i dag en alltför hög inströmning av asylsökande som förvärrar en redan ansträngd flyktingsituation menar Billström som under föregående regering försökte förmå Fredrik Reinfeldt att ta sitt förnuft till fånga.

Österrikes vicekansler avgår – regeringskris och nyval allt troligare

Den österrikiske vice förbundskanslern Reinhold Mitterlehner avgår på grund av interna stridigheter inom det borgerliga ÖVP. Samtidigt knakar regeringskoalitionen med socialdemokratiska SPÖ rejält i fogarna. Nu förväntas den unge invandringskritiske utrikesministern Sebastian Kurz ta över partiledarposten, samtidigt som allt fler röster höjs för ett nyval.

Byggföretag riskerar vite för uzbeker utan arbetstillstånd

Nio svartjobbare från Uzbekistan greps vid ett tillslag mot ett bygge i Huddinge i södra Stockholm. De ska nu utvisas medan byggföretaget riskerar böter.

Fotanglar mot brandkår

I samband med en anlagd brand i Sigtuna norr om Stockholm hade någon satt ut fotanglar utanför brandstationen. En brandbil fick punktering.

Rysslands patriark Kyrill invigde det återinstallerade korset. Foto: Rossia24

Rysslands markering av landets kristna historia

Endast några dagar efter att många länder, däribland Sverige, firade den röda maktens festdag, väljer Ryssland att visa en religiös ceremoni.

Visa fler utgåvor »