Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 21/2017

Stor ökning av antalet vägglöss i Dalarna

Under förra året fyrdubblades antalet saneringar mot vägglöss i Dalarna. Anticimex har nu börjat spåra de ovälkomna gästerna med hund.

Vänsterbloggare skyller frånvaro på Nya Tider

Vänsterbloggaren Anders Svensson ville få pressackreditering för att komma in på Bokmässan gratis. När han inte fick det skyller han sin frånvaro på att Nya Tider har en monter på mässan.

Marine Le Pen satsar nu på parlamentsvalet

Den 11 och 18 juni går fransmännen återigen till valurnorna, denna gång för att välja ledamöter till landets parlament, Nationalförsamlingen. I ett videomeddelande vänder Marine Le Pen sig till väljarna i den egna valkretsen i den norra delen av landet.

Käkbenet har tillhört en av våra tidigaste förfäder. Foto: Tübingens universitet

Forskare konstaterar att mänsklighetens vagga låg i Europa – inte i Afrika

De flesta forskare har hittills varit överens om att mänsklighetens ursprung kan spåras till Afrika, men nu motsäger nya rön den teorin. Istället pekar mycket på att människosläktets första steg togs i Europa. Det hela började med ett märkligt fynd som tyska soldater gjorde i Grekland 1944.

Hemlig krisplan inför en valseger för Marine Le Pen

Den franska veckotidningen Le Nouvel Observateur (L’Obs) kan avslöja att landets socialistiska regering skapade en särskild handlingsplan ”för att skydda republiken” vid ett scenario där Marine Le Pen vann presidentvalet den 7 maj.

Svensk myndighet åsiktsregistrerade medborgare

Svenska Institutet raderar listan med de cirka 14 000 twitterkonton som man hade spärrat från att interagera med den officiella @sweden. Detta efter omfattande kritik och JO-anmälningar. Själva raderingen kan dock också vara brottslig, då förstörelse av offentliga handlingar är förbjudet i Sverige.

IS tar på sig terrordådet i Manchester

Under en popkonsert med artisten Ariana Grande i Manchester måndagen den 22 maj exploderade en bomb i publiken. Nu tar terrorsekten Islamiska staten på sig dådet och på sociala medier firar de islamistiska anhängarna.

Theresa May föreslår nya begränsningar på Internet

Den brittiska premiärministern Theresa May vill skapa ett nytt, regeringskontrollerat Internet, men kommer teknikföretag att åtlyda hennes försök till ytterligare kontroll?

Svarta studenter i USA misslyckas och segregerar sig trots mer resurser

Skolorna i Baltimore lägger stora resurser på varje student, de fjärde högsta beloppen i USA, men inte en enda student fick väl godkänt på nationella prov i engelska och matematik på åtminstone sex av stadens skolor.

Positiv särbehandling är etnisk rensning

I praktiken utgör de raskvoter som har införts i Sydafrika som en del av den ”svarta ekonomiska frigörelsen” och politiken med positiv särbehandling en illa dold form av etnisk rensning.

Nytt utbrott av ebola – men många föredrar häxkonst framför vaccin

I Demokratiska republiken Kongo (DRC) har tre personer avlidit i vad som rapporteras vara ett nytt utbrott av den dödliga sjukdomen ebola. Enligt landets hälsodepartement har åtminstone en av de tre visat sig bära viruset. Men kan ett vaccin konkurrera med traditionell trolldom?

Några av de stora mängder föremål arkeologerna grävt fram och som visas på utställningen. Foto: Yorkshire Museum

Jättelikt vikingaläger i England upptäckt

I Lincolnshire i östra England har arkeologer upptäckt något som ser ut som en stor vikingabosättning från 800-talet e Kr. Forskarnas slutsats är att vikingar vid den tiden, istället för att återkomma till Skandinavien efter plundringståg, valde att bosätta sig i England.

Dyrt med tvångsavvisningar. Stillbild: SVT

Svårt och dyrt att skicka hem migranter

Danmark tvångsavvisade under 2016 endast 73 asylsökande, men hanteringen kom ändå att kosta nästan 100 miljoner danska kronor under årets första nio månader, bland annat på grund av att ett stort antal poliser eskorterar de avvisade. Även för Sverige är det problematiskt att få motvilliga personer att lämna landet.

Migranter ska stoppas under G7-möte

När G7-mötet inleds mellan de ekonomiska stormakterna på Sicilien den 26 maj kommer öns hamnar att vara stängda. Anledningen är att ländernas ledare ska slippa de tusentals migranter som annars strömmar till ön. Stängningarna kallas för en säkerhetsåtgärd, rapporterar italienska medier.

Efter migrantvågen: krasch väntar Sveriges kommuner

En ekonomisk kris är att vänta för Sveriges kommuner när de får ta över det ekonomiska ansvaret för den abnorma mängd migranter som regeringen släppt in i Sverige de senaste åren. Det visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting (SKL) som släpptes den 10 maj. Även finansminister Magdalena Andersson (S) medger nu att Sverige har stora problem.

90-årig man tog sitt liv efter att ha nekats boendeplats i Eslöv

Den 90-årige mannen vädjade till Eslövs kommun om en boendeplats eftersom han led av plågsamma smärtor till följd av en ryggfraktur. Kommunen ignorerade mannen och meddelade endast att han stod längs ner på kölistan, uppger mannens dotter till tidningen Skånska Dagbladet. När mannen fick nobben av kommunen såg han ingen annan utväg ur lidandet än att ta sitt eget liv.

Antalet arbetslösa ökar när fler migranter skrivs in hos arbetsförmedlingen

För första gången sedan 2013 har antalet inskrivna hos arbetsförmedlingen ökat. Det visar arbetsförmedlingens statistik som Sveriges Radio Ekot har tagit del av. Orsaken är det stora antal migranter som har skrivits in hos Arbetsförmedlingen.

Högsäsong för tvångsäktenskap – polisen startar infomationskampanj

”Glada barn med veckor av frihet att göra vad de vill. Det är sommarlovet för många. Men för en del innebär sommaren att de tvingas utomlands för att, mot sin vilja, gifta sig med någon de aldrig sett förut – inte ens på fotografi” så inleder polisen en informationskampanj mot tvångsgifte på sin hemsida.

Visa fler utgåvor »