Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 22/2017

Kammaråklagare glömde begära utvisning för albansk våldtäktsman

En albansk migrant våldtog sommaren 2016 en 60-årig kvinna i Göteborgsförorten Biskopsgården. Han flydde utomlands, men greps efter internationellt samarbete och dömdes i januari i år för våldtäkten. Han utvisas dock inte – en ”felbedömning”, säger åklagaren.

USA:s utrikesminister vill inte vara värd vid Ramadan-firande

Den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson ställer inte upp som värd för Vita husets årliga Ramadan-firande tillsammans med muslimska företrädare. Utrikesministerns beslut kan vara ett led i besparingar inom det egna regeringsdepartementet men andra ser det som ett led i en allmänt islamkritisk regeringspolitik.

Rättsmedicinalverket: Tre av fyra ”ensamkommande barn” är vuxna

En övervägande del av de så kallade ensamkommande flyktingbarnen tycks ljuga om sin verkliga ålder. Det visar nya resultat från Rättsmedicinalverket som har gjort en medicinsk bedömning på 581 personer vars ålder Migrationsverket har ansett vara oklar.

Dagar på Drottningholm, av prinsessan Christina fru Magnusson i samarbete med Ralf Turander (fotograf) och Carl Otto Werkelid (kulturskribent). 222 sidor, 2016.

Dagar på Drottningholm

Prinsessan Christina har gett ut en bok om Drottningholm genom seklerna, som enligt recensenten är en pärla om svenska kulturskatter berättad på ett levande och personligt sätt.

Polisbuss utanför IKEA i Västerås där två besökare knivmördats.

IKEA-mördaren vill ha skadestånd för förtal – 45-åring åtalad

Abraham Ukbagabir som knivmördade Carola Herlin och hennes son Emil på IKEA i Västerås år 2015, kräver nu skadestånd för att ha blivit förtalad av en 45-årig man på Facebook. Den misstänkte mannen står nu åtalad.

”Kontroversiell” svensk regissör vann Guldpalmen i Cannes

Regissören Ruben Östlund tilldelades i söndags det prestigefyllda priset ”Guldpalmen” under filmfestivalen i Cannes för filmen The Square. Det är 25 år sedan sist som priset gick till en svensk film. Östlund som snabbt har etablerat sig som en av de främsta nu levande svenska filmregissörerna, är inte rädd för att belysa kontroversiella frågor.

Sverige ett u-land vad gäller posthantering?

Klagomålen på hur svensk post hanteras ökar kraftigt. På nätet har Sverige till och med beskrivits som ett u-land när det kommer till posthantering. Post- och telestyrelsen skärper därför tillsynen mot Postnord och andra postoperatörer.

Galopperande feminister protesterade mot patriarkala statyer

Stockholm innehåller alldeles för många statyer av historiska män på hästar. Det anser 25 feministiska ”performancekonstnärer” som nyligen låtsasgalopperade runt några utvalda statyer samtidigt som de gnäggade. Aktionens syfte var att protestera mot patriarkatet i det offentliga rummet, rapporterar statliga SVT Nyheter.

Barnlösa ledare styr Europa

Tre världsledare utmärker sig nu genom att vara barnlösa vid en historisk tid för Europa.

Svenskarna misstror mediernas rapportering om invandring

En ny opinionsmätning som SOM-institutet gjort bekräftar bilden av att svenskarna inte längre litar på systemmediernas rapportering kring invandringens negativa följder för det svenska samhället. 54 procent säger att de inte tror att medierna rapporterar sanningen om invandrarrelaterade samhällsproblem.

Romer får mångmiljonbelopp i skadestånd

Över 164 miljoner kronor ska utges i skadestånd till de romer som registrerades av Skånepolisen i deras olagliga ”romregister”. Svea hovrätt slog i april fast tingsrättens dom och justitiekanslern meddelade i dagarna att domen inte kommer att överklagas, skriver nättidningen Nyheter Idag.

”Krim kan snart bli ett ryskt Monaco”

I en exklusiv intervju för Free West Media (FWM) talar Andrej Nazarov, en av den ryska medborgarorganisationen "Affärsrysslands" (Delovaja Rossija) ordförande om de enorma affärsmöjligheterna på den ryska halvön Krim. Vi publicerar intervjun med tillstånd från FWM.

MP under riksdagsspärren – får endast 3,6% i sammanvägd mätning

Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag. Det visar en sammanställning av flera opinionsundersökningar, som Sifo har gjort på uppdrag av Sveriges Radio Ekot. I den aktuella mätningen får man endast 3,6 procent av väljarna.

De flesta amerikaner misstror etablerade medier

En undersökning utförd av universitetet Harvard har visat att en majoritet av USA:s invånare, i hela det politiska spektrat, ser etablerade mediers rapportering som falska nyheter.

DN gör kovändning: ”Viktigt att studera kriminellas bakgrund”

Dagens Nyheter som tidigare ansett kriminellas etniska bakgrund vara oväsentlig, gör nu en kovändning i frågan. "Att studera kriminellas bakgrund kan ge värdefull kunskap för att minska brotten", skriver DN på sin ledarsida, samtidigt som man poängterar att man är för fortsatt hög invandring till Sverige.

Fransk läkare suspenderad efter uppmaningar till våldtäkt

En läkare i Frankrike som uppmanade etniska minoriteter att våldta vita kvinnliga anhängare till Front National (FN) tvingades lämna sitt arbete efter ett beslut av landets läkarförbund. I ett inlägg kallat "Gör FN-kvinnan gravid", publicerat i december 2015, föreslog Thierrry Lecoquierre våldtäkt som ett medel för att skapa "färgade avkomlingar" och "döda giftet i ägget".

Sigtuna kommun ångrar sig – tar bort multikulturella lovdagar

Efter hård kritik beslutar nu Sigtuna kommun att avskaffa systemet med multikulturella lovdagar skriver sajten Märsta.nu. Liberalerna - som idag styr kommunens barn- och ungdomsnämnd hävdar att det hela tiden varit kritiska mot det av socialdemokraterna fattade beslutet.

Svenska kyrkan arrangerar eget Pridefirande i Eskilstuna

Den 26 maj inleds Eskiltunas årliga pridejippo, Springpride. I år har dock arrangören valt att slå ihop pridefestivalen med Å-loppet under det gemensamma namnet Eskilstuna Vårfestival. Beslutet upprör Svenska kyrkan som ha valt att anordna ett eget pridefirande i Klosters kyrka som endast ska fokusera på hbtq-personers rättigheter.

Borgmästare tar ned staty av den amerikanske hjälten Robert E Lee

Borgmästare Mike Signer, som har uttryckt sin avsikt att göra Charlottesville i Virginia till "huvudstad för motståndet" mot president Trump och en frizon för att "skydda invandrare och flyktingar", vägrar att skydda en symbol som hedrar en av Amerikas främsta män.

Allt fler länder vill lämna NATO

Medan etablerade medier ständigt slår ett slag för att utöka antalet medlemmar i NATO, där Montenegro är det senaste tillskottet, sägs mycket lite om trenden med länder som vill lämna organisationen.

Visa fler utgåvor »