Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 23/2018

Blomsterkungen bland bruk och gruvor: Carl Linnæus resa i Bergslagen

Carl Linnæus, sedermera känd som Carl von Linné, förknippas främst med botanik, men det var inte bara växter som han klassificerade utan även mineraler. Under sin resa i Bergslagen 1734 studerade och analyserade han olika stenar och mineraler samt besökte flera bruk och gruvor. Denna resa blev betydande för hans verk Systema Naturae i vilken han skriver om de djur, växter och mineraler som man kände till på den tiden samt avhandlingen Pluto svecius och Beskrifning öfwer stenriket.

George Soros bakom irländsk abortomröstning

Med en förkrossande majoritet har irländarna röstat för att legalisera aborter i det förr så katolska och konservativa landet. Bara dagar efter omröstningen visar det sig att det förekommit oegentligheter till abortförespråkarnas fördel och att den globalistiske miljardären George Soros’ Open Society Foundation varit en pådrivande faktor bakom folkomröstningen – enligt uppgifter som Breitbart avslöjade redan för ett år sedan.

Bayersk polis får ökade befogenheter – på grund av invandrarrelaterad brottslighet?

Det bayerska delstatsparlamentet, lantdagen, har drivit igenom en ny lag som utökar Polisens befogenheter i den sydtyska delstaten. Nu skall dem bayerska Polisen kunna utföra en del åtgärder som tidigare har krävt åklagares godkännande. Det spekuleras om att de nya befogenheterna har att göra med de många invandrarrelaterade brott som skakat landet den sista tiden.

Straffbart att konstatera att svarta har lägre genomsnittlig IQ

En 44-årig man dömdes nyligen av Attunda tingsrätt för hets mot folkgrupp efter att ha konstaterat att afrikaner har en lägre genomsnittlig IQ-nivå och en högre testosteronnivå. Att mannens uttalande har stöd av vetenskapliga undersökningar spelar ingen som helst roll.

Amerikansk forskning: kvinnor med bröstcancer skulle kunna slippa cellgiftsbehandling med ny metod

Nyligen presenterades en stor studie vid cancerkongressen i Asco, USA, där det framgår att många kvinnor med bröstcancer skulle kunna slippa plågsam cellgiftsbehandling med en ny metod. I Sverige anses dock den nya metoden vara ”för dyr” för att användas här.

230 miljoner svenska skattekronor till Rwanda årligen – går till finansiering av brittisk fotbollsklubb

Det svenska biståndet till det centralafrikanska landet Rwanda uppgår till 230 miljoner kronor årligen. Landet beskrivs som ett av världens fattigaste länder, men trots det satsar den rwandiska staten 350 miljoner kronor på att sponsra det brittiska fotbollslaget Arsenal.

Ben & Jerry’s hyllar afghanamnesti – Nordenchefen sambo med Fatemeh Khavari

Det amerikanska glassföretaget Ben & Jerry’s gick för några dagar sedan ut med att man tagit ställning för de rödgrönas + Centerpartiets beslut om att låta 9 000 afghanska unga män stanna i Sverige. Nu visar det sig att det vänsteraktivistiska företagets Nordenchef, Soledad Piñero Misa, delar lägenhet med den afghanska asylaktivisten Fatemeh Khavari.

Nya trenden: ”Digital fasta”

Allt fler upptäcker att de blivit beroende av sin mobiltelefon och att ständigt kolla sina mejl och respons på sina inlägg. Nu har en ny trend dykt upp: ”digital fasta”, som innebär att man slutar använda mobilen helt under en avvänjningsperiod, för att därefter använda den mindre.

Burkaförbud i både Danmark och Norge

Nordiska länder börjar i olika grad skärpa tonen mot islam. Från och med juni blir det förbjudet med burka och niqab i norska skolor och i veckan beslutade danska folketinget att totalförbjuda den muslimska klädseln, som vissar liknar vid en uniform.

Nu avrättas IS-kvinnorna

Efter att Syrien, Iran och Ryssland lyckades vinna kriget mot Islamiska staten och andra terrororganisationer, ställs nu tusentals jihadister inför rätta. Bland dem många muslimska kvinnor med hemvist i Europa och som rest till Islamiska staten för att avla barn åt jihadisterna. Nu väntar de dödstraff i Bagdad, men flera europeiska länder vädjar nu till Irak att få tillbaka sina medborgare.

Jansson video

Mikael Jansson tackar Ryssland för Syrieninsats

Mikael Jansson (AfS) talade på den internationella konferensen i Moskva och passade på att tacka Rysslands president Vladimir Putin för att ha hjälpt till att driva ut terroristerna ur Syrien.

Sysselsättning, minskad invandring, massutvisning och traditionella familjer prioriteras av den nya italienska regeringen

Den nya italienska regeringskoalitionen mellan La Lega och Femstjärnerörelsen (M5S) har nyligen presenterat sina politiska prioriteringar inför de kommande åren. Högst på listan finner man bekämpning av arbetslösheten och ökad sysselsättning, följt av minskad invandring, utvisning av uppemot en halv miljon illegala migranter, förändrad skattepolitik och ett gynnande av traditionella familjer.

Hedersförtryck i Göteborgs förorter – sekulära muslimer slår larm

Familjer som nekas service i butiker, repressalier för att man äter griskött, glåpord som kastas om man inte lever enligt islams religiösa normer. Listan kan göras lång över vad sekulära muslimer kan få utstå i Göteborgs förorter som allt mer präglas av islamisk extremism. Nu har boende i förorterna slagit larm till tidningen Göteborgs-Posten

Romer ockuperar det offentliga rummet i centrala Stockholm

Romska tiggare från Rumänien och Bulgarien sover utanför butiker i centrala Stockholm sedan tio år tillbaka – allt utan ingripande från myndigheterna eller butiksägarna själva. Nya Tider har dokumenterat hur det kan se ut en vanlig kväll längs Kungsgatan.

Nya Tider: Därför anmäler vi Sala kommun

Nya Tider har försökt få ut offentliga handlingar från Sala kommun. Efter att kommunanställda med vänsterextrema åsikter vägrat lämna ut handlingarna väljer nu Nya Tider att driva ärendet till Kammarrätten. Samtidigt har en JO-anmälan och en polisanmälan om tjänstefel upprättats. Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk förklarar här varför han vill få ärendet granskat av flera instanser, och kommenterar också det förändrade bemötandet nya medier får hos myndigheter.

EU-skeptisk regering i Italien – trots allt

Fredagen den 1 juni fick Italien en ny regering. Den italienske presidentens försök att stoppa den EU- och migrationskritiska regeringen har således misslyckats. För att få regeringen godkänd fick man dock fylla listan med nya personer, exempelvis titeln som premiärminister, som nu gått till akademikern Giuseppe Conti. La Legas partiledare Matteo Salvini blir inrikesminister. Nya Tiders Sophie Kielbowska sammanfattar och kommenterar.

Över en miljon subsahariska afrikaner har invandrat till Europa sedan 2010

Sedan år 2010 har över en miljon subsahariska afrikaner invandrat till Europa, visar statistik från Eurostat. Enligt opinionsinstitutet PEW Research Center kan denna siffra vara toppen på ett isberg. Av nuvarande 1 miljard afrikanska invånare boende söder om Sahara, säger sig mer än hälften vilja emigrera. Samtidigt beräknas den subsahariska befolkningen fördubblas till 2 miljarder till år 2050.

Etniska svenskar ett minne blott – enligt SD:s Jimmie Åkesson

I Sveriges Radios programserie ”Söndagsintervjun”, var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gäst den 27 maj. I programmet meddelade Åkesson bland annat att det bara finns en öppen svenskhet, samt att det inte längre är önskvärt att svenskarna är blonda och blåögda som i Bullerbyn.

”Mördad” rysk journalist i Ukraina uppstånden från de döda

Den ryske Putinkritiske journalisten Arkadij Babtjenko, som i flera medier under helgen uppgavs vara skjuten till döds i Ukrainas huvudstad Kiev, visade sig under söndagen vara vid liv. Hela historien var iscensatt av den ukrainska underrättelsetjänsten i syfte att skylla mordet på Ryssland. Nu riktar bland annat Sveriges den före detta Moskvaambassadör Sven Hirdman stark kritik mot den ukrainska säkerhetstjänsten SBU.

Visa fler utgåvor »