Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 24/2018

Gymnasium i tyska Nordrhein-Westfalen köper in burkinis till simundervisningen

Det är inte bara i Sverige kommuner anpassar skolundervisning till islam. När muslimska unga kvinnor vägrade att delta i simundervisningen köpte gymnasieskolan in tjugo burkinis. Burkinin som finns i alla storlekar lånas ut gratis till muslimska elever. Badbyxor eller bikini till tyska elever tillhandahåller skolan emellertid inte

Fallet Susanna i tyska Mainz och europeisk migrationspolitik

En fjortonårig flicka hittades nyligen våldtagen och mördad i den sydvästtyska staden Mainz. Mördaren visar sig vara en irakisk kurd vars familj sökt asyl i Tyskland, men som kort efter mordet återvänt till Irak. Mordet sätter återigen ljus på den invandringsrelaterade brottsligheten i Tyskland. Nya Tiders Sophie Kielbowska ger här en insyn i den tyska migrantdebatten och i andra länder i närområdet.

Åländsk affärsman åker på nya fortkörningsböter – på 645 000 kronor

Affärsmannen Anders Wiklöf har ett märkligt rekord i Norden, nämligen som mannen med mest fortkörningsböter. Totalt har han fått fortkörningsböter för nästan två miljoner kronor genom åren.

Sverige har fått tre nya hovsångare

Konung Carl XVI Gustaf har nyligen utnämnt tre nya hovsångare. De lyckliga utnämnda är sopranen Malin Byström, mezzosopranen Katarina Karnéus samt tenoren Daniel Johansson.

Anställd började bära slöja – anmälde sedan rederi för diskriminering

Kvinnan fick jobb på det norska rederiet Color Line. Men direkt därefter började hon komma till arbetet iförd muslimsk slöja. När rederiet avbröt hennes anställning anmälde hon sin arbetsgivare till Norges jämställdhets – och diskrimineringsombudsman och fick rätt.

Kasselstrand om rysk påverkan: ”Det är nonsens!”

I samband med en stor konferens i Moskva för parlamentarismens framtidsutveckling fanns Alternativ för Sverige på plats tillsammans med en rad andra patriotiska europeiska partier. Omständigheterna kring konferensen och det faktum att AfS deltog, fick bland annat Sveriges Radio att göra ett partiskt nyhetsinslag. Neutral nyhetsrapportering var överhuvudtaget en bristvara när det gäller systemmedias rapportering i samband med konferensen.

Slovenien bekräftar den patriotiska trenden

Med cirka 25 procent av rösterna blev det patriotiska, nationalkonservativa partiet SDS det enskilt största partiet efter parlamentsvalet i Slovenien. Eftersom inget av de andra partierna, åtminstone hittills, har sagt sig vilja samarbeta med patriotiska SDS i en kommande regering, väntas tuffa förhandlingar och kanske rentav nyval.

Protester i Seoul mot korruption i Korean Air

En enmansdemonstration i Sydkoreas huvudstad Seoul utvecklades snart till en omfattande protest som möttes av hundratals poliser. Många av de som protesterade gjorde det i sina uniformer tillhörande flygbolaget. Korruptionsanklagelser och missförhållanden har florerat i flera år, och många anställda verkar ha fått nog.

Svenska flaggan bannlyst vid Nacka gymnasiums skolavslutning

Svenska flaggan är totalt bannlyst vid sommaravslutningsfirandet i Nacka gymnasiums aula och övriga delar av skolbyggnaden. Detta har skolledningen bestämt efter en vecka av förvirrad kommunikation från skolledningen till de blivande studenterna. Rektorerna talar om ryktesspridning och falska nyheter men det visar sig nu att det i själva verket är det ledningen som själva bidrar till att spekulationer kring eventuella protester gentemot svenska flaggan får ytterligare bränsle.

Vänsterextremister kopplas till automatvapenfynd

Polisen misstänker att ett politiskt motiverat attentat förbereddes. När man hittade automatvapen, en polisuniform och peruker, trodde man först att det handlade om förberedelser för ett rån. Nu kopplas dock vänsterextremister till gömman.

Nio timmar som skakade om inte bara Wien utan också EU – Vladimir Putin besökte Österrike

Den ryske presidenten Vladimir Putin besökte nyligen den österrikiska huvudstaden Wien, där han mötte både den österrikiske presidenten Alexander Van der Bellen och förbundskansler Sebastian Kurz. Vid mötet framkom österrikisk kritik mot EU:s sanktioner mot Ryssland och de båda länderna kom bland annat överens om ett nytt energiavtal.

AfS – ett nytt miljöparti?

En fråga som många kanske ännu inte har vågat ställa sig är: kan Alternativ för Sverige komma att bli ett nytt miljöparti?

Guld och pengar: Sveriges riksbank 350 år

År 1668, för 350 år sedan, grundades Sveriges riksbank efter att landets allra första bank, Stockholm Banco, gick omkull bara tolv år efter sitt grundande och köptes upp av riksdagen. Det här innebär att Sveriges riksbank, som ursprungligen hette Riksens Ständers Bank, är världens äldsta centralbank. Dess uppgifter i dag är att främja betalningsväsendet och ansvara för penningpolitiken samt ge ut mynt och sedlar.

Viktiga invändningar mot regeringens afghanamnesti

Den 7 juni beslutade riksdagen att bevilja cirka 9 000 personer utan skyddsskäl uppehållstillstånd för studier. Olle Felten, riksdagsledamot för Alternativ för Sverige, kritiserade beslutet i ett inlägg den 4 juni i riksdagens kammare och sammanfattar här de viktigaste invändningarna.

Löfven varnar för Putin – stödjer ryssvänligt parti i Lettland

Stefan Löfven varnar för Vladimir Putin i Sverige, men stödjer ett parti som samarbetar med Putins Enade Ryssland i Lettland.

Österrike tar krafttag mot politisk islam

Fredagen den 8 juni kungjorde Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) att landet nu på allvar ska ta krafttag mot politisk islam. Sju moskéer kommer omedelbart att stängas och runt sextio imamer utvisas. Men detta är bara början, enligt Kurz.

Svenska barn mobbas av muslimska skolkamrater för fläskkött, shorts och avsaknad slöja

I en förskoleklass i Haninge kommun har svenska skolbarn på sex år under en tid mobbats av sina jämnåriga, muslimska skolkamrater bland annat för att de äter fläskkött och bär shorts i det försommarartade vädret. Vuxna icke-muslimer får även utstå glåpord för att de inte bär slöja. Haninges ansvariga grundskolepolitiker tycks vara tämligen oinformerade, kommunens grundskolechef vill inte svara på frågor om omvänd rasism, och många föräldrar är nu upprörda.

Utrikesministern och syndabocken

Den 10 september 2003, bara fyra dagar innan folkomröstningen om Sverige skulle införa euron som valuta hölls, blev utrikesminister Anna Lindh nedhuggen på varuhuset NK av Mijailo Mijailovic. Så lyder den officiella versionen, men hur sann är den egentligen? Privatutredaren Tomas Nilsson har gjort närmare undersökningar av den tekniska bevisningen mot Mijailovic och funnit att den inte är hållbar och i boken Dampistol och morakniv: Om attentatet mot utrikesminister Anna Lindh tar han ingående upp detta.

Visa fler utgåvor »