Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 26/2020

Vetenskaplig forskning om IQ upprör antirasister

Sedan polisinsatsen med dödlig utgång mot den afroamerikanske George Floyd i maj har hela västvärlden drabbats av en antirasismrörelse. Särskilt i USA ökar den påstådda kampen mot diskriminering.

Uppmaningar om att riva statyn av Islands grundare

Gunnar Smári Egilsson, en isländsk journalist och grundare av Islands socialistiska parti, har anslutit sig till den antivita Black Live Matter-hysterin: Han vill att statyn av Ingólfr Arnarson, landets grundare, skall tas bort.

Indiska armén uppger att 20 soldater har dödats i gränskonflikt med Kina i Galwan

Källor säger att det finns fler offer på båda sidor efter ett bråk den 15 juni där stenar och påkar användes. Kina anklagar Indien för att ha ”provocerat och attackerat kinesisk trupp, vilket resulterade i allvarliga fysiska konfrontationer mellan gränsstyrkorna”.

Ryssland inför den stora militärparaden den 24 juni och konstitutionsvalen den 1 juli

Ovanligt nog samlade den alltid väl påläste redaktören Dmitrij Kisjelov en mängd olika fakta av intresse för framtida historiska kommentarer. Skandinavienkännare som han är förde han även in Sverige på sin programagenda. Militärparaden den 24 juni, det vill säga Rysslands försvarsmakt, och det ryska folkets ställningstagande i folkomröstningen om ändringarna i Ryska Federationens konstitution upptog större delen av Kisjelovs program Vesti nedeli (Veckans nyheter).

Asylsökande familjehemsplacerades – våldtog anhörig

Den 20-åriga somaliske asylsökaren Yaasir Mohamed Osman kom som ensamkommande barn till Sverige 2015. Han familjehemsplacerades hos en svensk kvinna i 35-årsåldern i Skövde och sågs som en ”lillebror” av en anhörig till kvinnan. De hade enligt både kvinnan och Osman en ”syskonrelation”. Men detta hindrade inte somaliern från att våldta sin svenska ”syster” flera gånger både analt och oralt. Nu döms han till fängelse och utvisning till sitt hemland.

Tysk opinion gör Socialdemokraterna till ett 15-procentsparti

CDU är överlägset Tysklands största parti med 39 procent av väljarna bakom sig, andra största parti är miljöpartiet die Grünen med 20 procent. Socialdemokraterna får, 101 år efter att de militärt slog ner revolutionen, endast 15 procent.

Ryssland går till val om ny konstitution

I slutet av nästa vecka röstar ryssarna om en ny konstitution. Om denna röstas igenom så stärks nationella och konservativa värden i Ryssland samtidigt som försök från utlandet att ta makten över landet försvåras. Men på andra sidan Atlanten försöker just nu oligarker i exil tillskansa sig mångmiljardbelopp för att kunna utmana den ryska regeringen.

Kvinnlig pedofil våldtog sina barn

En 25-årig kvinna misstänks ha våldtagit sina två unga söner på två och fyra år, samt producerat barnpornografi med dessa på uppmaning av sin pojkvän, som misstänks för anstiftan av de många brotten. Detaljerna från våldtäkterna som nu sprids rör upp starka känslor på nätet.

Vänster och mångkultur sätter tonen för årets sommarvärdar

Vänstervärderingar och mångkultur. Det är två ord som skulle kunna sammanfatta en genomsnittlig del av de som detta år agerar sommarvärdar i Sveriges Radios P1 från midsommardagen fram till mitten av augusti. Några av namnen som illustrerar kantringen åt vänster och mångkultur är: Greta Thunberg, Mona Sahlin, Anders Tegnell samt imamen Awad Olwan.

Sverige – mörklagt land

Vi svenskar lever i en hemsk bubbla. Vi kvävs bokstavligen av den våta filt av lögner som politikerna brett ut över folket. Media är tystade slavar på vagnen. Vi hör inte omvärldens allt högre varningsrop. Utan andra jämförelser liknar vi de missledda italienska och tyska folken på 30-talet. Först gick det bra, sedan gick det åt helvete.

Ahmed fälls för mordet på 17-åriga Wilma

Den 23-åriga kurdiske asylmigranten Tishko Ahmed fälls av Uddevalla tingsrätt för det brutala styckmordet på den 17-åriga svenskan Wilma Andersson. Han skall dock genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan domen faller och domstolen beslutar om påföljden för mordet skall bli fängelse eller vård.

Klankrig i Dijon mellan tjetjener och nordafrikaner

Spänningarna är höga mellan invandrargrupperingar i Dijons ”utsatta stadsdelar” efter de ”straffexpeditioner” som genomfördes i helgen av medlemmar ur den tjetjenska grupperingen. Det hela har tydligen utlösts av en misshandel, av oklara skäl, av en 16-åring av tjetjenskt ursprung i en vattenpipsbar i centrala Dijon, av ett dussintal angripare kända för narkotikahandel. Vittnen talar om ett tillstånd som påminner om inbördeskrig, med sporadisk skottlossning på gatorna.

Visa fler utgåvor »