Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 26/2021

Vem är dummare, Lööf eller Löfven?

Tre män anhållna i Malmö misstänkta för våldtäkt

Under natten till måndag ska två kvinnor över 18 år ha blivit våldtagna i stadsdelen Fosie i Malmö. Tre män i åldrarna mellan 18 och 20 år har anhållits av polisen misstänkta för våldtäkt.

Misstänkt terrorangrepp i Tyskland

Under fredagseftermiddagen anföll en knivbeväpnad somalisk man flera personer i den bayerska staden Würzburg. Tre kvinnor miste livet i den islamistiska attacken där förövaren skrek "Allahu Akbar".

Efter misstroendeförklaringen mot Löfven: Uppgång för SD ger konservativa blocket rekordsiffror

Missförtroendeomröstningen mot den socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven avhölls den 21 juni, och en majoritet av riksdagsledamöterna röstade för att avsätta honom. Detta ger nu tydligt utslag i den svenska väljaropinionen, enligt en ny mätning från Novus, rapporterar både SVT och Expressen. Siffrorna visar svart på vitt att det skulle finnas en stor majoritet för ett konservativt regeringsskifte, detta trots att även Vänsterpartiet har gynnats av väljarna efter misstroendeomröstningen. Detta hjälper de rödgröna föga, eftersom Miljöpartiet enligt mätningen kastas ut ur riksdagen.

Sverige lättar på restriktionerna

Från och med den 1 juli lättar Sverige på ett flertal av de restriktioner som varit ålagda folket under Covid-19 pandemin. Det kommer återigen bli tillåtet med inomhusevenemang för 50 personer och de flesta begränsningar för krogar och restauranger slopas vilket innebär att branschen ges en chans att återhämta sig.

Aron Flam vinner igen

Efter en seger i Patent och Marknadsdomstolen avseende upphovsrättsintrång för att ha gjort satirbilder av den ikoniska bilden En Svensk Tiger vinner nu Aron Flam igen. Målet avgjordes i Patent och Marknadsöverdomstolen efter överklagande av åklagare David Ludvigsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Teoretiskt sett kan fallet gå vidare till Högsta domstolen.

Löfvens överraskande beslut: Talmansrundor istället för nyval

Statsminister Löfven har idag vid en presskonferens klockan 10.15 meddelat att han inte kommer att utlysa nyval utan begär hos talmannen att bli entledigad. Det innebär att talmannen nu kommer att samråda med potentiella regeringsbildare.

Rapport från MSB författad av aggressiv politisk aktivist pekar ut oliktänkande som mentalt störda

I en rapport från MSB framställs människor som ifrågasätter etablerade narrativ som mentalt störda och i behov av ”hjälp”. Delar av det som stämplas som konspirationsteorier i rapporten har dock omvärderats till att vara både troliga och sanna. Rapporten är skriven av den politiskt motiverade akademikern Andreas Önnerfors. Han försökte 2018 uppvigla till att avskeda Alice Teodorescu från posten som politisk redaktör på GP på grund av att han hatade hennes åsikter. Önnerfors har också missbrukat sin ställning på Göteborgs universitet där han bland annat anklagats för att ha spökskrivit en uppsats åt en kvinnlig elev han inlett ett förhållande med.

Präst och lärare hjälpte migrant att rymma

Prästen Camilla Ulén hjälpte tillsammans med läraren Cecilia Dufva den påstådde konvertiten Abdulahi Ibrahim att rymma från Migrationsverkets förvar i Gävle i början av året. De döms nu till dagsböter för främjande av flykt. Afghanen Abdulahi Ibrahim, som skulle utvisas, är fortfarande på fri fot.

Därför blir det extraval

Många ledtrådar har pekat mot extraval istället för talmansrundor redan när Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar höll sin presskonferens där hon hotade med misstroendeomröstning. Det finns dock minst två goda argument till att Stefan Löfven lutat åt det hållet hela tiden. Dessa är att en socialdemokratisk ledamot är försvunnen och att den centerpartist som bröt partilinjen förra gången aviserat att hon tänker göra det igen.

Frankrikes lokala och regionala val den 20 och 27 juni

En intensiv partipolitisk bearbetning av de franska väljarna pågår över hela landet. Det är ingen hemlighet att valresultaten kommer att indikera – om inte något exceptionellt inträffar – vem som kan sikta mot presidentposten nästa år. Såväl den sittande presidenten Emmanuel Macron som utmanaren Marine Le Pen reser runt och pläderar för sina partier: La République en Marche (LREM) och Rassemblement National (RN). Dessvärre antar de politiska meningsmotsättningarna inte bara verbala utan även fysiska former.

Färdtjänstchauffören organiserade gruppvåldtäkter av svensk flicka – får bara 10 månaders fängelse

Adham El Heich, 31, organiserade gruppvåldtäkter av en 17-årig svensk flicka med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som han var färdtjänstchaufför åt. Efter en polisanmälan som ledde till ett åtal för flera grova våldtäkter dömdes Adham bara för oaktsam våldtäkt till 10 månaders fängelse. De övriga männen går ännu fria – eftersom Adham vägrar avslöja dem för polisen.

Visa fler utgåvor »