Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyt v. 27/2019

Moderaterna vet fortfarande inte vad de vill

Att lyssna till Ulf Kristersson var som att lyssna till en blek kopia av Jimmie Åkessons tal förra året. Integration var huvudämnet, ett framgångsexempel på integration presenterades, svenska språket och värderingar skall värnas. Vid ett tillfälle uttryckte han sig nästan ordagrant som Åkesson: ” Kan man inte respektera lagar och värderingar får man bosätta sig någon annanstans” Det var bara Verner von Heidenstam som saknades för att göra likheten fullständig.

Iran erkänner urananrikning – ökar risken för krig

Iran har idag erkänt att de anrikat mer uran än de mängder som landet enligt atomenergiavtalet är tillåtna att ha. Detta sedan USA förra året ensidigt sagt upp avtalet och infört nya sanktioner mot Iran. Samtidigt närmar man sig den ”röda linjen” som Israel vägrar att acceptera – när Iran har så mycket anrikat uran att de på mycket kort tid kan färdigställa sin första atombomb. Risken för ett regionalt storkrig ökar nu.

Miljöpartiets Per Bolund talade i Almedalen

Med sitt tal tog Bolund Miljöpartiets position som enfrågeparti till nya höjder. Hela talet handlade om klimat och miljö. Krav på handling var det genomgående i talet, men de enda större politiska åtgärder han föreslog var den fullständigt orealistiska planen att fasa ut allt fossilt bränsle i Sverige inom tio år och avdrag för reparationer av prylar och kläder. Som talare har Bolund förbättrats avsevärt med tiden, men innehållsmässigt är det tunt.

Almedalsveckan: Klassiker på tillbakagång

Idag startar Almedalsveckan för femtioförsta gången men det är ett evenemang av mindre omfattning än förra året utan några egentliga höjdpunkter förutom Nyamko Sabunis premiärtal som partiledare för Liberalerna.

Vladimir Putin avslöjar sitt moraliska manifest för Financial Times – som politiker och man

Dagen innan G-20 mötet i Osaka och president Putins möte med president Donald Trump ägde en längre intervju rum, eller snarare ett samtal mellan den ryske presidenten och två toppjournalister från den brittiska tidningen Financial Times.

Tog ensamkommande i sitt hem – blev mördad

Ingrid Guldbrandsson, 69, i Kil är en av dem som tog till sig Fredrik Reinfeldts budskap om att ”öppna era hjärtan”. Hon var djupt engagerad i ensamkommande afghaner och lät dem bo hos sig, lärde dem svenska och kämpade för att de inte skulle utvisas. Nu är hon död och en av hennes skyddslingar har häktats, misstänkt för att ha mördat henne. Han har själv ringt 112 och erkänt mordet. Nu kan Nya Tider avslöja namnet på afghanen.

Tysklands evangeliska kyrka tar politisk ställning och miljöaktivister bugar och tackar

Under tre dagar, den 21 till den 23 juni, pågick i Dortmund en gigantisk kyrklig konferens under mottot ”Vertrauen in die Zukunft” (Förtroende inför framtiden). Den evangeliska kyrkliga konferensen arrangeras vartannat år med olika teman och aktuella diskussionsområden som berör den tyska evangeliska kyrkan.

Hollywood och Volkswagen påverkade tyskt borgmästarval i Görlitz

Inför den andra omgången av borgmästarvalet i den tyska gränsstaden Görlitz den 16 juni såg AfD såg ut att kunna vinna partiets första borgmästarämbete. Men en Volkswagenchef och tyska skådespelare började då i media hota väljarna med konsekvenser. Istället vann CDU:s kandidat som är en kristen ortodox rumän.

Försök till kidnappning av ung flicka

En maskerad man försökte dra in en flicka i tioårsåldern i sin bil under onsdagseftermiddagen på Ekerö utanför Stockholm, enligt polisen.

Sweden Rock Festival – de gemytliga satanisterna

Sweden Rock Festival hålls varje år utanför Sölvesborg i Blekinge, och framhålls ofta som ett föredöme på den svenska festivalscenen. Nya Tider var närvarande vid årets upplaga.

Verklighetens Dracula

Han är idag huvudsakligen förknippad med den europeiska vampyrmyten, men under sin livstid var Vlad III Drăculea av Valakiet (cirka 1429/1431-cirka 1476/1477) de kristnas hjälte och de ottomanska turkarnas stora skräck. Samtidigt var han allmänt känd och fruktad för sin brutalitet. Hans vana att pålspetsa sina fiender gav honom namnet ”pålspetsaren” och att det än idag inte är helt känt vad som hände med hans kvarlevor har bidragit till att göra honom till legend.

Ny partiledare i Liberalerna

Nyamko Sabuni är nu bekräftad som ny partiledare i Liberalerna efter att Erik Ullenhag meddelat att han hoppar av som partiledarkandidat. Sverige får därmed sin första utomeuropeiska partiledare.

Visa fler utgåvor »