Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 28/2021

De asylsökande i Litauen – är verkligen Vitryssland den skyldige?

Man har slagit på stora trumman gällande Vitrysslands roll i den senaste strömmen av migranter och asylsökande. Den av media förmedlade bilden tecknar Vitrysslands ondskefulla bidrag till den uppkomna situationen. Sanningen har dock längre rötter och mycelier.

Boliden upprörda över SVT-dokumentär

Gruvkoncernen Boliden rasar mot SVT:s dokumentär om deras slamdumpning i Chile på 1980-talet och de långdragna tvistemål invånarna drivit mot dem. Boliden hävdas även ge sig på advokaterna som företräder de giftskadade invånarna. Filmen Arica – en svensk giftskandal visades den 4 juli. ”Ensidig och missvisande”, enligt Boliden.

Grönvänstern breder ut sig

Många ledande amerikanska forskare sparkade på grundval av MeToo-rykten

Den amerikanska myndigheten National Institutes of Health (NIH) har sedan 2018 dragit in anslagen till 75 ledande forskare som anklagats för trakasserier av olika slag. Innan dess hade ingen i den yrkeskategorin fått sina anslag indragna på sådana grunder men efter att myndigheten börjat uppmuntra anställda att göra metodiska #metoo-inspirerade anmälningar mot manliga chefer ändrades läget radikalt.

Journalist angripen av förortsligister vid demonstration mot våld

Frilansjournalisten Per Björklund bevakade ”Promenad mot våldet”, en manifestation i samband med mordet på polisen Andreas Danman. När demonstrationståget lämnat Länsmanstorget, som var samlingsplats, gick en grupp invandrade pojkar till attack.

Nya skjutningar i Stockholmstrakten

I fredags skadades tre personer vid en skjutning mot en pizzeria i Upplands Väsby som har ett troligt samband med skjutningen veckan innan där en person skottskadades i huvudet. I lördags blev en ung man skjuten i benet i Tensta.

Skottlossning vid Marklandsgatan i Göteborg

En person är skjuten vid en skottlossning som inträffade vid tvåtiden på fredagseftermiddagen i en frisörsalong. Polisen har gripit minst fem personer som tagits till polishuset för kontroll av eventuella krutrester. Minst en av de gripna är av arabiskt ursprung enligt ett ögonvittne och en bil som tillhör en släkting till salongens ägare har tilldragit sig stort intresse från polisen.

Pentagons UFO-rapport: 144 incidenter – bara ett kunde förklaras som naturligt fenomen

Den efterlängtade rapporten från Pentagon gällande UFO:n gav inga klara svar, men konstaterade att ett mycket stort antal rapporter gällande det man numera kallar för UAP (Unidentified Aerial Phenomena) rör fysiska objekt som kränker amerikanskt luftrum, stör och observerar militära övningar och rör sig på vis som inte kan förklaras. Dessutom menar författarna bakom rapporten att det varken är Kina eller Ryssland bakom intrången då ingen av dessa kan ha genomfört de stora teknologiska språng som krävs för detta.

Statsminister Löfven presenterar den nya regeringen: Inga förändringar

Efter att i onsdags blivit återvald till statsminister presenterade statsminister Löfven idag sin nygamla regering som består av precis samma ministrar som tidigare. Regeringen tillträder officiellt vid skifteskonselj klockan 14:15 på Kungliga Slottet.

Tio års fängelse för en av Sveriges värsta pedofiler

Den 67-åriga pedofilen Jörgen Strandberg har dömts till tio års fängelse efter att ha våldtagit och utnyttjat ett flertal unga pojkar. Det yngsta av offren var bara ett år gammal när Strandberg våldtog barnet analt och filmade brottet. Trots ett stort antal offer, och en av Sveriges genom tiderna största samling med barnporr, med miljontals bilder och filmer, kom Strandberg undan med ett lägre straff än det maximala.

Stefan Löfven klarar sig igen – Vald till statsminister för tredje gången

Stefan Löfven klarade återigen nålsögat, den här gången med mycket liten marginal. Av riksdagens 349 ledamöter röstade 173 emot Löfven som statsminister. Det hade räckt med 175 emot för att hindra Löfven från att återigen tillträda som statsminister.

Visa fler utgåvor »