Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 32/2019

AfD snart största parti i östra Tyskland?

AfD blir möjligen största parti i östra Tyskland till hösten. En opinionsundersökning visar att så skulle kunna komma att bli fallet.

Frankrike predikar för Ryssland om arresterade demonstranter

Den ryska diplomatin uppskattar inte moraliska pekpinnar från Frankrike om hur man skall handskas med demonstranterna.

Nya lagar i Italien mot oönskade räddningsfartyg

Måndagen den 5 augusti antogs nya säkerhetslagar i den italienska senaten. Under ledning av inrikes- och vice premiärminister Matteo Salvini fastställdes ytterligare lagar som mycket hårt kommer att bestraffa privata organisationer med så kallad räddningsverksamhet till havs.

AfD-politiker tar avstånd från tysk protestskrivelse

AfD:s ledamot i en tysk parlamentarikerdelegation på besök i Moskva avvisar en protestskrivelse författad av flera andra ledamöter i samma delegation vilken tillställts Rysslands duma efter ett polisingripande mot en demonstration.

Belgien ställer in biståndet till palestinsk flyktingorganisation

Schweiz och Nederländerna har tidigare beslutat att tillfälligt stoppa utbetalningarna till Förenta nationernas hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern (UNRWA) efter anklagelser om oegentligheter i dess högsta ledning. Nu ställer även Belgien in betalningarna.

Den ungerske utrikesministern kopplar massinvandring till terrorism

Den ungerske utrikesministern Peter Szijjártó talade om migration, EPP och EU-frågor i en intervju nyligen.

Italien godkänner ny lag mot människosmugglare

I den pågående strävan av Italiens inrikesminister Matteo Salvini att stoppa de organisationer som plockar upp migranter utanför Libyens kust för att sedan föra dem till italienska hamnar har man godkänt en ny lag genom ett speciellt regeringsdekret.

Massmedia rapporterar olika från masskjutningar

USA har på kort tid drabbats av två olika masskjutningar, en i El Paso, Texas och en i Dayton, Ohio med mindre än 24 timmar mellan de båda incidenterna. Men skillnaderna i rapporteringen mellan fallen är stor i massmedia. Medan attacken i El Paso beskrivs som ett högerextremt våldsdåd begånget av en ”Trumpanhängare” är det desto tystare om attacken i Dayton – eftersom den förövaren var en vänsterextremist.

Polisen prioriterar dieselstölder före invandrarvåldtäkt med tio gärningsmän

Polisen i Piteå väljer att prioritera ett fall med dieselstöld istället för att utreda våldtäkten i Piteå där tio invandrare omringade en ung kvinna som sedan blev våldtagen av en av dem, uppger Aftonbladet.

Miljöaktivister ockuperade tyskt kolkraftverk

Den 3 augusti genomfördes en blockad av kolkraftverket i Mannheim. Aktivisterna från Ende Gelände krävde att kraftverket i Mannheim skulle stängas då det står för de största utsläppen av koldioxid av de stenkolseldade kolkraftverken i Tyskland och det står ensamt för åtta procent av koldioxidutsläppen i Baden-Württemberg.

Moderat landstingspolitiker kräver svensk kulturkompetens bland Skånetrafikens anställda

Förra helgen blev 19-åriga Amanda Hansson tvungen att kliva av en lokalbuss i Malmö sedan busschauffören, en utomeuropeisk invandrare, ansåg att hon var för lättklädd i den nästan 30-gradiga sommarhettan. Hon lät sig dock inte kränkas på detta sätt utan kontaktade Skånetrafiken och anmälde den utländske chauffören. Händelsen blev snabbt mycket omskriven i såväl systemmedier samt på sociala medieplattformar. Nu säger en av Skånes moderatpolitiker, Christer Akej, till Nya Tider att det är hög tid att de anställda chaufförerna som kör på uppdrag av Skånetrafiken måste få en högre kompetens i svenska kulturella värderingar och bemötande av kvinnor.

Före detta språkrör för Miljöpartiet: Massinvandring dåligt för Miljöpartiets utveckling

Birger Schlaug, före detta mångårigt språkrör för Miljöpartiet, kom för några dagar sedan med en ovanligt skarp betraktelse över Miljöpartiets utveckling under de senaste åren. På sin blogg menar han bland annat att den utomeuropeiska massinvandringen har varit negativ för partiets ideologiska utveckling.

Många våldtäkter under natten till lördag

Sommartider är numera våldtäktstider i Sverige och helgen ser inte ut att bli annorlunda. Ett flertal våldtäkter har skett under natten till lördag och dessa är ändå bara toppen på isberget.

Googlemöte för klimatet – med 114 privatjets

Googles skapare Larry Page och Sergey Brin bjuder in den rika kändiseliten till en tredagarsfest på Sicilien. Festen som kallas för ”Google Camp” skall avhandla klimatrelaterade frågor och vad den rika eliten kan göra för klimatet. Men vissa höjer på ögonbrynen – för att ta sig dit använder kändisarna 114 privatjetflygplan.

Paris Air Show

För 53 gången hölls Paris Air Show mellan den 17 och den 23 juni. Det handlar om världens största flygmässa, mätt till yta och antal utställare. Vartannat år hålls istället Farnbourough Air Show vid samma tidpunkt, men det är ett något mindre arrangemang.

”Grön” borgmästare i Paris flyger privatjet för att främja cykling

Borgmästaren i Paris tog ett privat jetplan för att främja... cykeln. En timmes flygresa med ett privat jetplan avger mer koldioxid än de flesta afrikaner gör under ett helt år säger klimataktivister.

Badhus i Düsseldorf inför identifikationskrav efter upprepade oroligheter

Upprepade larmsamtal till polisen på grund av oroligheter orsakade av mestadels nordafrikanska ungdomar på Rheinbad i Düsseldorf har gjort att staden har infört ett system med obligatorisk identifiering för att få tillträde till poolen.

Polisen söker tio mörkhyade män efter våldtäkt i Piteå

En 20-årig kvinna våldtogs under festivalen Piteå dansar och ler (PDOL) efter att ha dragits iväg av tio män till ett garage. Nu vädjar polisen om hjälp och går ut med signalement på förövarna – mörkhåriga och mörkhyade. Samtidigt vägrar Aftonbladet att använda sig av dessa uppgifter i sin uppdaterade rapportering.

Kvinna ljög om gruppvåldtäkt

Den unga brittiska kvinna som anklagat 12 israeler för att ha gruppvåldtagit henne på ett hotell i Cypern har erkänt att hon ljög om händelsen. Det har nu framkommit att kvinnan haft frivilligt gruppsex med tre av männen och blivit arg sedan de lagt ut sexfilmen på nätet. Nu åtalas kvinnan och riskerar ett år i fängelse.

Visa fler utgåvor »