Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 32/2021

Fransk präst misstänkt mördad av pyromanen som förstörde katedralen i Nantes

Prästen Olivier Maire mördades i måndags i staden Saint-Laurent-sur-Sèvre. Den misstänkte mördaren, som var inhyst i offrets församling, är samme man från Rwanda som misstänks för mordbranden i Nantes katedral 2020. Han förbjöds att lämna landet i väntan på rättegången.

CDU-ledaren vill utvisa kriminella afghaner

Den som begått brott i Tyskland har förbrukat sin gäststatus, sade Armin Laschet, partiledare för CDU. Brottslingar måste återbördas till sina hemländer, även till Afghanistan påpekade han efter att Seehofer och Söder drivit på. CSU och Bayernplanen står för Unionens progressivitet i valrörelsen.

Schweiziska polisförbundets medlemmar vägrar att genomdriva coronarestriktioner

I ett brev till den schweiziska polisföreningen protesterade poliser eftersom de inte längre var beredda att genomdriva coronarestriktioner. De har också inrättat en webbsajt som är dedikerad till deras sak.

Åtta år gammal pojke riskerar dödsstraff – hädade islam

En hinduisk pojke på åtta år står nu åtalad för blasfemi i Pakistan, ett "brott" med dödsstraff på straffskalan i landet. Detta för att han ”hädat” islam då han påståtts ha urinerat på en matta som funnits i muslimsk skola. Upprörda muslimer har bränt ner ett hinduiskt tempel som hämnd och vill nu mörda pojken och hans familj.

Sveriges miljardbidrag till Afghanistan fortsätter – även om talibanerna tar makten

Utrikesminister Ann Linde (S) tänker se till att Sveriges massiva bistånd till Afghanistan fortsätter även om talibanerna tar över landet, vilket allt fler bedömare ser som troligt efter deras fortsatta snabba erövringstakt i det instabila muslimska landet. ”Nu är det ännu viktigare att vi fortsätter att vara en av de allra största biståndsgivarna i världen”, sade hon i Sveriges Radio.

Mordförsök i Luleå

I en brutal attack som fångades på film försökte en man mörda en annan med hjälp av ett tillhygge mitt i centrala Luleå under fredagen.

Reuterholms fall

Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Ståhl stolt över att vara svensk viking – Svenska Friidrottsförbundet håller med

Då Daniel Ståhl vann guldmedalj i diskuskastning den 31 juli och säkrade Sveriges första medalj i Tokyo utbrast han stolt och utan förbehåll i följande citat då han stod på prispallen: ”I’m a Swedish viking”, något som uppmärksammades av såväl inhemska som utländska medier. Denna spontana fosterlandskärlek uppskattades dock inte av alla. En anonym insändarskribent krävde exempelvis att Friidrottsförbundet borde återföra Ståhl till ”rätt värdegrund”. Förbundets ordförande Johan Storåkers säger dock till Nya Tider att de gläds med Daniel Ståhl och inte kommer att följa några kritiska uppmaningar.

”Fred, frihet, ingen diktatur”! – tusentals frihetsdemonstranter trotsade myndigheternas samlingsförbud

Söndagen den 1 augusti hölls spontana demonstrationer på olika platser i Berlin där man än en gång protesterade mot den tyska regeringens frihetsinskränkande coronarestriktioner. Demonstrationstågen var utspridda, framför allt i Berlins västra och centrala delar, och blev stundtals våldsamma då polisen använde hårda metoder för att försöka skingra frihetsdemonstranterna.

Tredje, fjärde och femte doserna möjliga – starten på en evig spiral av vaccindoser

Redan under hösten kan vissa riskgrupper komma att erbjudas en tredje vaccindos, och under 2022 kommer en större andel också att ges en tredje dos. Men vaccinforskaren Matti Sällberg utesluter inte att det kan bli många fler doser – rent av starten på en evig spiral av vaccindoser.

Visa fler utgåvor »