Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 32/2017

Turkiet – gemensam nämnare för sommarens tyska integrationsdebatt

Dalarna – Kultur och Natur

Få landskap om något har så generöst bidragit till Sveriges kulturarv. Traditioner inom folkkonsten, berömda konstnärer och nationalromantisk musik. Medan sensommarens solstrålar fortfarande värmer och inbjuder till resor och studiebesök, låt oss göra bekantskap med Dalom och börja med musiken. Och tänk efter – det här är inte bara Dalarnas historia, det är den svenska kulturens historia, även om vi den här gången, förbiser Gustav I, det vill säga Gustav Vasa.

Italienske premiärministern i hemligt möte med Soros

Den italienske premiärministern Paolo Gentiloni träffade finansmannen George Soros i hemlighet i maj, samtidigt som italienare började avslöja en väv av Soros-finansierade organisationer i landet som arbetar för att främja invandring.

Kidnappad brittisk modell skulle säljas som sexslav till Mellanöstern

Småbarnsmamman Chloe Ayling, en 20-årig brittisk modell som arbetade i Italien, kidnappades den 11 juli av en internationell liga som specialiserat sig på bland annat människohandel. Nu avslöjas det att hon likt många andra europeiska kvinnor kidnappats för att säljas som sexslav till rika köpare och bordeller i arabvärlden. Efter att ha blivit frisläppt vid det brittiska konsulatet har hon nu berättat om sin skräckupplevelse.

TT-artikel skapar ny ilska kring ”ensamkommandes” ålder

Förljugen medierapportering har återigen väckt ilska kring lögnerna om strömmen av afghanska män.

”Var var alla feminister innan Anders Borgs snefylla?”

Frågan ställs av debattören Joakim Lamotte som reagerat på cirkusen kring Anders Borgs skärgårdsfest där han blev full och tog andra män på snoppen. Polisen upprättar anmälan på eget initiativ, trots att man lägger ned 13 våldtäktsanmälningar per dygn.

Sthlm Tech Fest bjuder asylsökare på gratisbiljetter

Det kostar 2 000 kronor att komma in på teknikmässan, men de som sökt eller söker om asyl får komma in gratis. Den som ogillar initiativet är inte välkommen, låter arrangören meddela.

Migranter flyttas mellan turistanläggningar och hotell

Säsongen går mot sitt slut och turistanläggningarna börjar bli ett billigare alternativ än hotell för staten, som planerar att flytta tusentals asylsökande. Den norrländska tidningen NSD uppmärksammar hur det går till i Norrland.

Mynttorgsaktivisterna samlas igen för nytt torgmöte

Den 12 augusti samlas återigen aktivister på Mynttorget i Stockholm under parollen ”Avgå Löfven”. Enligt gruppens hemsida är aktivisterna medborgare i alla åldrar och samhällsklasser som fått nog av maktmissbruk och därför demonstrerar för folkets rätt före makthavarnas.

Aktivist ska förnedra Jesus under homo-vecka, vill inte göra samma med Muhammed

Elisabeth Ohlson Wallin porträtterar Jesus som homosexuell transvestit, men eftersom kristna är fredliga har kränkningarna inte fått några konsekvenser för hennes del. Hon vill däremot inte göra samma sak med Muhammed, men som orsak anger hon att "hon vet för lite om islam".

Borås Tidning kräver ålderstest efter hånad bild på ”ensamkommande”

Barn som klappar får? Bilden på de vuxna männen som låtsas vara barn har hånats och till och med fått internationell uppmärksamhet. För att reparera skadan publicerade man en ledare om att många asylsökande ljuger om sin ålder.

Del 3. Parallellsamhälle

Stora delar av samhället styrs av muslimer. Många av de stadsdelar som tidigare betecknades som ”No go-zoner” har tagit ett steg till och blivit shariastyrda områden. Svenskarna får bo där, men på muslimernas villkor. Detta är del 3 i Alf Ronnbys framtidsroman som Nya Tider publicerar som följetong.

Hälften av kandidaterna i Detroits borgmästarval har begått grova brott

En genomgång utförd av Detroit News visar att hälften av personerna som kandiderar till att bli Detroits borgmästare har dömts för brott kopplade till narkotika, våld eller vapen.

Libysk general hotar med att bomba italienska fartyg

Den libyske generalen Khalifa Haftar har beordrat sin enhet att bomba italienska fartyg som används vid ett uppdrag för att ge marint stöd till Libyen, enligt en tweet som publicerades av kanalen Al-Arabiya. Tillkännagivandet kommer efter att Italien beslagtog ett fartyg från en tysk organisation som misstänktes för människosmuggling.

Kammarmusik och Näckens polska

Emilia Amper är en mångsidig musikskapare, både kompositör och spelman. Hon spelar i första hand nyckelharpa. Hennes musik har en fast grund i en svensk folkmusiktradition, samtidigt som hon är en nyskapare som kraftfullt vidareutvecklar denna svenska ton. Hon skäms inte för att ta intryck av främmande tonskalor.

Italienska stridsfartyg till Tripoli för att stävja migrantflödet

Italien planerar att införa en uppförandekod för frivilligorganisationer som räddar migranter på Medelhavet, då humanitära fartyg har blivit allt viktigare i räddningsoperationer och plockar upp mer än en tredjedel av de migranter som räddades 2017, jämfört med 1 procent 2014.

Generaler tar över Trumps Vita huset

Vita husets nye stabschef general John Kelly utnämndes för att "skapa ordning" i Vita huset och den amerikanska administrationen. New York Times rapporterade att Kelly "klargjorde" att han skulle införa en strikt befälsordning.

Två piloter förolyckades när en tysk attackhelikopter störtade i Mali

En tysk attackhelikopter av typen Tiger störtade i Mali den 26 juli på FN-uppdrag. Försvarsministern Ursula von der Leyen har besökt trupperna i Mali för att ge stöd och bemöta kritik om att helikoptrarna inte provats ut i den extrema hetta som råder i landet.

Visa fler utgåvor »