Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 35/2020

Den svenske lord Byron

Löjtnant Gustaf Lorentz Sommelius, som även är känd under sin pseudonym Beppo, hör inte till Sveriges mer kända diktare, men hans intensiva, mörka och dramatiska poesi överlevde honom och är värd att läsas och uppmärksammas. Hans diktarstil gjorde att han kom att betraktas som en svensk lord Byron.

HBTQI-certifiering – metod att blåsa verksamheter på stora summor

Enligt RFSL minskar intresset för de dyra och meningslösa HBTQI-certifieringarna man erbjuder till företag och organisationer. Färre verksamheter köper in ”certifikaten” och en tredjedel väljer att inte förnya sina certifikat i år.

Majoriteten av migranter som anländer sjövägen till EU inte i behov av skydd säger FN

Majoriteten av de migranter som använder en av de vanligaste sjövägarna in i Europa är inte i behov av ”internationellt skydd”, visar en rapport från FN:s flyktingorgan.

Minnet av Sverige

Mitt gamla Sverige finns inte kvar. Men bevarat i en gammal mans minne. Allt var inte mycket bättre förr, säger man. Nej inte allt, men bra mycket. Bra lite är däremot bättre. Vi hade inte TV, internet eller mobiltelefoner. Vi fick nöja oss med radion, fungerande postgång och de gamla bakelittelefonerna. På det sättet är det ju nu bättre, men förr mådde vi ändå bättre. Frågan är vad som egentligen är bäst. ”Utan tvekan är jag inte riktigt klok”, sade Tage Danielsson.

Är K ”flumvänster”?

Yngve Berlin i Kommunisterna (K) är lite obenägen att svara på sin egen fråga. Men svaret är nog ja. I alla fall om gubbarna i K inte är med och griper in mot det där buslivet som Berlin berättar om. Och det gör man nog inte om man, som K, har en politisk ideologi som framställer all förändring som framsteg och vilka slynglar som helst som rebeller eller offer.

FBI publicerade Sion vises protokoll – judiska grupper upprörda

FBI Records Vault, en administrativ gren av det amerikanska FBI, har ett automatiskt system som lägger upp länkar till material via den sociala plattformen Twitter. Under onsdagen lade systemet upp en länk till 130 sidor rörande Sion vises protokoll – - det kontroversiella historiska dokument som av vissa hävdas visa på en judisk konspiration för att uppnå världsherravälde och av andra att vara en antisemitisk förfalskning. Efter en massiv kritikstorm från främst judar och judiska grupper har nu FBI tagit bort länken och ber om ursäkt.

Kvinna knivhuggen av man som uttryckte hat mot vita

En kvinna i 60-årsåldern utsattes för ett rånförsök och knivskars på Södermalm i Stockholm. Under attacken, som gav kvinnan allvarliga skador, skall mannen ha yttrat hatiska kommentarer mot vita kvinnor.

Ingrid Carlqvist åtalas för hets mot folkgrupp

Ingrid Carlqvist åtalas tillsammans med sin kollega Maria Celander. Detta efter att Ingrid och Maria publicerat en text på sin hemsida där en skribent ger uttryck för oro att muslimer som är anställda på Apotek kommer att prioritera andra muslimer, i händelse av en samhällskollaps där livsnödvändiga mediciner är begränsade. Carlqvist kommenterar åtalet till Nya Tider.

Sverige skall få sex miljoner doser vaccin

Sverige har tecknat vaccinavtal tillsammans med EU för att ta del av AstraZenecas Covid-19-vaccin AZD1222. Avtalet gör att Sverige får tillgång till sex miljoner doser initialt och därefter två miljoner doser vid behov. Sverige har avsatt två miljarder kronor för att kunna vaccinera runt tre till sex miljoner svenskar i första omgångarna – men detaljerna kring vaccineringsprocessen är ännu okända.

Svenska barn tvingades lära sig arabiska i SR:s barnradio – coolt enligt programledaren

På tisdagsmorgonen fick den som lyssnade på barnradion i SR:s P4 sig en rejäl överraskning. Då började programledaren Jonas Leksell utifrån en språkapp i sin mobil repetera arabiska fraser. Svenska barn fick lära sig att det var ”coolt” att lära sig arabiska. När Nya Tider når programledaren per telefon ångrar han inte sitt tilltag – tvärtom.

Öppet brev till Åsa Linderborg

Hej Åsa!

Angående din intervju med Ramberg på hennes sommarställe med 52 tunnland mark, om hennes "civilkurage".

Kvinnlig vikingakrigare påstås vara transsexuell

Det är forskaren Neil Price, som arbetar vid Uppsala universitet som en expert på vikingatiden, som i den nya boken ”The Children of Ash and Elm: A History of the Vikings” spekulerar i att skelettet som tillhör en biologisk kvinna i själva verket kan ha varit en ”transsexuell, ickebinär eller gender-fluid” person. Spekulationerna sprids nu internationellt via sociala medier och politiskt korrekta nyhetsartiklar i massmedier.

Dansk Folkeparti vill spärra av invandrargetton – vill skydda etniska danskar mot corona

Det invandringskritiska Dansk Folkeparti, åtminstone två av deras ledande politiker, vill vidta kraftfulla undantagsåtgärder för att skydda etniska danskar mot coronaviruset. Bland annat vill DF-politikerna låsa in de i huvudsak icke-danska invånarna i migranttäta gettoområden och om nödvändigt också sätta fotbojor på dem.

Sverige får nytt parti – för araber

Det har funnits ett par försök att lansera invandrarpartier i Sverige under de senaste åren. Det senaste i raden av sådana partier är det nystartade Arabiska Partiet som säger sig vilja värna ”arabers rättigheter”. Nya Tider kan avslöja att grundaren har en lång historia av omfattande psykisk instabilitet och har i omgångar tvångsvårdats av rättspsykiatrin.

Visa fler utgåvor »