Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 35/2021

Överdrivna klimatlarm hämmar samhället

Debattörerna Johanna Mattsson och Juliana Salamone vill lyfta fram klimatet i svensk politik och debatt. Har de levt i en garderob de senaste åren?

Ung somalier dödshotade och misshandlade vita svenskar i Borås

En 23-årig somalier, bosatt i Borås har två somrar i rad vansinnesattackerat, misshandlat och dödshotat svenska, vita kvinnor, men även vita män som försökt undsätta kvinnorna ifråga. Även kvinnliga socialsekreterare har dödshotats av den unge aggressive somaliern som på grund av sitt svenska medborgarskap inte kan utvisas. Huvudförhandling har nyligen hållits i Borås tingsrätt och Dawud Mohammad står åtalad för bland annat åtta fall av kvinnomisshandel.

Somalier fick 32 000 kronor i bidrag varje månad – uppmärksammandet kritiseras som ”flört med SD”

En artikel om invandrares arbetslöshet som Expressen publicerat har väckt stor uppmärksamhet och kritik, men av olika anledningar. Hos svenskar är upprördheten stor över att ett av exemplen som framhävs i artikeln är en somalisk kvinna som fått 32 000 kronor i bidrag varje månad. Hos politiskt korrekta är upprördheten istället att man genom att visa på verkligheten och kostnaderna spelar Sverigedemokraterna i händerna.

Lars Vilks och Dan Park på uppmärksammad polsk konstutställning

Fredagen den 27 augusti öppnade en uppmärksammad internationell konstutställning, ”Political Art”, på Centrum Sztuki Współczesnej i Polen. Ett stort antal internationella konstnärer medverkar, bland dem Lars Vilks med sin Rondellhund och Dan Park med flera verk som tidigare orsakat uppståndelse. Totalt medverkar ett trettiotal konstnärer, många med ursprung i muslimska länder där deras konst överhuvudtaget inte kan visas.

Polischef delvis självkritisk efter ”Ghazale-gate”

Den 23 augusti rapporterade bland annat Borås tidning att den SD-kritiske polisen Nadim Ghazale släcker ner sitt Twitter-konto. I flera medier har hans högsta överordnade, Boråspolisens områdeschef Mattias Ramsö, tagit rygg på Ghazale och försvarat honom. Men när Nya Tider når honom för ett samtal är han delvis självkritisk och tar absolut avstånd från innehållet i de tweets som har vållat folklig vrede och kritik mot den arabiske polismannen och TV-kändisen.

Brå-rapport visar att invandrare är grovt överrepresenterade vid brott

En politiskt kontroversiell rapport har publicerats av Brå vilken fokuserar på invandrares brottslighet. Rapporten visar att det är två och en halv gånger vanligare att utrikesfödda misstänks för brott som inrikesfödda med två svenskfödda föräldrar. Den visar även att den svenska integrationspolitiken misslyckats – barn till invandrare begår nämligen ännu mer brott än sina föräldrar och är över tre gånger så ofta misstänkta för brott som svenskfödda till svenska föräldrar.

Utvisade kriminella afghaner ”evakuerades” – får nu stanna i Sverige

Två kriminella män från Afghanistan ”evakuerades” från Kabul med ett av Försvarsmaktens transportflygplan. Men väl tillbaka i Sverige upptäcktes det att de båda männen hade dömts till utvisning med förbud att återvända till Sverige, något som bara sker för grova brott. Nu får de kriminella afghanerna stanna i Sverige på obestämd tid – trots att de egentligen skulle utvisas.

Rasism mot svenska barn förbisågs i Friends årsrapport

Den 11 augusti släppte Stiftelsen Friends sin årliga rapport om mobbning i svenska skolor. I rapporten står det att läsa att etniskt motiverad, rasistisk mobbning ökar runtom i skolorna. Däremot nämns inte svenskfientligt motiverad mobbning med ett enda ord. När Nya Tider försöker konfrontera Friends med att de helt har bortsett från svenskfientlig mobbning väljer de att gömma sig. En som däremot tar bladet från munnen är Magnus Söderman, en av den ideella föreningen Det fria Sveriges främsta företrädare.

Kvinna gruppvåldtagen i Halmstad

Natten mot den 24 augusti våldtogs en kvinna brutalt av flera män i Halmstad i södra Halland. När Nya Tider når Inger Olsson, chef vid Halmstadspolisens utredningssektion för brott i nära relationer, säger hon att några tydliga signalement för närvarande inte kan lämnas ut, eftersom man inväntar provsvar.

Visartist med djup förankring i svensk folksjäl fick prestigefyllt musikpris

Söndagen den 8 augusti kom den stora nyheten att den folkkäre vissångaren och före detta allsångsledaren Lasse Berghagen får ett av Sveriges mest prestigefyllda musikpris, stipendiet till Cornelis Vreeswijks minne.

Ny containerlinje från Kaliningrad till USA

Från det inre Kina till USA:s östkust sker från och med nu containerfrakt med tåg genom Ryssland till Kaliningrad och vidare med fartyg. Hongkongrederiet OOCL räddar köpfesten för amerikanerna. Sanktioner mot Ryssland gäller inte alltid.

Visa fler utgåvor »