Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 36/2021

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

I Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Biträdande rektor på Stockholmsgymnasium nekar till inskränkning av demokratisk opinionsbildning

Den 3 september gjorde tre medlemmar från det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AFS) ett skolbesök vid Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm inför kyrkovalet. Videoklipp som visar hur biträdande rektor Maria Svantesson Bohlin och ett flertal andra lärare försöker hindra AFS-medlemmarna från att hålla demokratiska samtal med gymnasieungdomarna på allmän plats strax utanför skolan har under de senaste dygnen spridits viralt.

Beskedet: Lättade restriktioner i slutet av september

Efter den 29 september kommer flera av de restriktioner som införts i kampen mot coronapandemin att lättas meddelar regeringen. Detta kommer som ett led i regeringens plan för att avveckla restriktionerna. Bland annat tas begränsningarna bort för krognäringen och deltagandet vid allmänna sammankomster.

Vittne till Nya Tider efter storbråken i Lund: ”Inte vikingar som slogs”

Under eftermiddagen den 6 september blossade det vid tre tillfällen upp storbråk med aggressiva män som slogs på öppen gata i centrala Lund. Mellan 50 och 60 personer tros ha varit inblandade, enligt polisen. Skånepolisens presstalesperson Patric Fors säger till Nya Tider att konflikten har sitt ursprung i en underliggande dispyt mellan två familjer. När Nya Tider når ett vittne till de krigsliknande händelserna, Annette Forslund, säger hon att det ”inte var fråga om blonda vikingar” som löpte amok på gatorna.

Polen inför undantagstillstånd vid gränsen till Vitryssland

Under torsdagen den 2 september meddelade den polske presidentens talesman Blazej Spychalski, att från och med midnatt mellan den 2 och 3 september råder undantagstillstånd längs den polsk-vitryska gränsen inom ett avstånd av 3 kilometer. Inga främmande personer, exempelvis journalister eller politiska aktivister, får passera denna zon. Undantagstillståndet kommer att gälla i 30 dagar. Den polska oppositionen använder detta beslut till ett hejdlöst lamenterande över den politiska grymheten mot stackars försvarslösa människor, det vill säga migranter.

Regeringens förslag: Höj skatten på bensin- och dieselfordon för att kunna subventionera elbilar

En kraftigt höjd fordonsskatt för nya bensin- och dieselfordon och en höjd miljöpremie för elbilar, det är delar i den budgetproposition för 2022 som regeringen presenterat under måndagen med fokus på Bonus-Malus-systemet.

Överdrivna klimatlarm hämmar samhället

Psalmer, dikter och Lina Sandell

Lina Sandell skrev sina första dikter efter en svår sjukdom. Dessa blev de första av väldigt många verk. Hon kom nämligen att skriva resten av sitt liv och blev även redaktör. Kanske framför allt hennes psalmer är än idag kända och älskade.

Muslimsk terrorist slog till mot köpcenter – sex knivhuggna innan han sköts ihjäl

En 32-årig muslimsk invandrare från Sri Lanka gick till brutalt angrepp med en kniv mot flera personer i ett köpcenter i Auckland, Nya Zeeland under fredagen. Sex personer hann den terroristen hugga ner innan han , knappt en och en halv minut efter att attacken påbörjats, kunde skjutas ihjäl av poliser. Nu har uppgifter framkommit att terroristen var välkänd och övervakades dygnet runt av polis men trots det hindrade det inte honom från att genomföra attacken.

Kyrkoval snart – kan bli spännande

Den 19 september hålls kyrkoval i Sverige. Svenska kyrkans medlemmar får rösta på vilka som ska vara beslutsfattande ledamöter i kyrkans beslutande organ på tre nivåer. Den mer intensiva delen av valrörelsen börjar nu komma igång. I årets Kyrkomötesval ställer 15 grupper upp, däribland för första gången Alternativ för Sverige. Denna artikel talar mest om hur kyrkan idag fungerar. Det finns flera kontroversiella frågor i valet som vi snart får återkomma till i separata artiklar.

Våldtäktsdömda afghanen utvisades inte – gruppvåldtog förståndshandikappad kvinna

En ung kvinna med omfattande intellektuell funktionsnedsättning hamnade i klorna på en afghan som hon trodde var hennes pojkvän. Men kort efter att de blivit ett par bjöd han in andra afghaner för att gemensamt våldta henne under förnedrande former. En av dessa skulle egentligen redan varit utvisad för en annan våldtäktsdom. Nu har de tre afghanerna dömts till fängelse och utvisning, utvisningar som dock inte kan genomföras.

”Moderniserad” pandemilag utreds – nya frihetsinskränkningar troliga

Den 31 augusti meddelade den socialdemokratiska socialministern Lena Hallengren att en utredare ska se över den nu gällande smittskyddslagen i Sverige för att, som det kallas, föreslå en ”modernisering” av densamma. Det rapporterar bland annat nyhetsbyrån TT. En modernisering skulle i det här fallet komma att betyda fler frihetsinskränkningar, som ytterligare möjligheter att begränsa folksamlingar, men även tillfälligt utegångsförbud kan komma att ingå i det lagförslag som regeringen vill ha till verktyg.

Visa fler utgåvor »