Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 37/2018

Rysk gas till Europa nu ostoppbar då Finland börjar arbetet på gasledningen

Byggandet av gasledningen Nord Stream 2 har startat i Finland, säger Nord Stream 2 AG. Gasledningen kommer att leverera gas till centraleuropeiska länder, och kommer att minska Rysslands beroende av gasledningen genom Ukraina.

USA ökar sin truppnärvaro i Tyskland

Förenta Staterna kommer att öka antalet trupper som är stationerade i Tyskland. Till de hittills 34 800 männen och kvinnorna i uniform, kommer ungefär 1 500 mer amerikanska soldater att tillkomma de närmaste två åren, enligt den amerikanska ambassadören Richard Grenell.

FN-kommissionär kritiserar Österrikes och Italiens migrationspolitik

FN:s nya människorättskommissionär, Michelle Bachelet, uttalade i samband med sitt första tal i sin nya roll att organisationen tänker granska Österrikes och Italiens nya migrationspolitik. Bachelet tänker särskilt granska ländernas ”skydd av flyktingar”.

Illegal invandrare gripen för tre år gammal våldtäkt

En 26-årig illegal invandrare har häktats vid Malmö tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för en våldtäkt som han skall ha begått i maj 2015 i Malmö. Detta i samband med att han kom som asylsökare i flyktingvågen.

Misstänkt våldtäktsman gripen – dagar efter efterlysningen.

En man som misstänktes ha våldtagit en kvinna i Stockholms tunnelbana kunde gripas bara två dagar efter att Aftonbladet och Efterlyst gått ut med polisens signalement och övervakningsbilder. Nu väljer Aftonbladet att maskera bilderna på mannen.

Arabiska skall erbjudas till franska skolbarn

Det har rapporterats om att arabiska skulle kunna bli obligatoriskt språk att lära sig för franska skolbarn, alltså i alla offentliga skolor, om den franske utbildningsministern får bestämma. Nu går den franske utbildningsministern ut och förtydligar sitt uttalande, och dementerar att det skulle vara obligatoriskt. Däremot skall möjligheten att studera arabiska i skolan erbjudas i mycket större grad. Företrädare för det patriotiska partiet Rassemblement National varnar dock för konsekvenserna och menar att man på det viset föder en andra nation inom nationen Frankrike.

Massinvandringen – alla problems moder enligt tyske inrikesministern Seehofer

Den tyske inrikesministern Horst Seehofer tar nu bladet från munnen och kommenterar för första gången de stundtals våldsamma demonstrationerna i östtyska Chemnitz som berodde på mordet på en 35-årig tysk man. Nu säger han rent ut att massinvandringen är ”alla problems moder”.

S-styrda Malmö ger bidrag till islamister

Den islamistiska turkiska organisationen Milli Görus (Nationell vision) med 90 000 medlemmar i Europa förespråkar att muslimer skall sprida sin tro i länderna de bor i. De kopplas till extremism av europeiska säkerhetsorganisationer och anklagas för antisemitism. Organisationen är starkt kritiska till integration i väst, men det hindrar inte dem från att ta emot bidrag.

Österrike skärper asylpolitiken ytterligare

Lördagen den 1 september införde Österrike ytterligare skärpningar av landets asylpolitik. Den nya främlingsrättslagen innebär bland annat krav på att asylsökare själva finansierar delar av asylprocessen och att myndigheterna får rätt att genomsöka asylsökarens mobiltelefoner.

Muslimsk MP-topp i Botkyrka sparkas efter försök att förmedla 3 000 muslimska mutröster till Moderaterna

Åkessons näsknäpp mot partiskt SVT: Bojkottar den direktsända valvakan

Kvällen den 8 september meddelade Sverigedemokraterna via gruppledaren Mattias Karlsson att partiledaren Jimmie Åkesson bojkottar Sveriges Televisions valvaka där partiledarna deltar. Orsaken är SVT:s partiska agerande då valbevakningens ansvariga utgivare Eva Lanndahl ”tog avstånd” från ett av Jimmie Åkessons uttalanden under den direktsända avslutningsdebatten mellan partiledarna den 7 september. Mattias Karlsson sade bland annat till Aftonbladet och SR att det är nödvändigt att sätta ner foten och göra en tydlig markering som SVT förstår.

Hög energi på AfS valfinal i Kungsträdgården

Alternativ för Sverige (AfS) avslutade sin ”återvandringsturné” i Kungsträdgården i Stockholm inför ett tusental jublande anhängare.

Knivmannen Youssef (L): ”Fuck you o polisen”

Den nu 52-årige Youssef dömdes enligt belastningsregistret för bland annat misshandel, skadegörelse och olaga hot. Han knivskar en man fyra gånger, slog ned en kvinna och skickade sedan hotfulla sms. Nu kandiderar han till Torsås kommun för Liberalerna.

Islamister i Socialdemokraterna stryks från listorna

Bara dagar innan valet tvingas Socialdemokraterna i Karlshamn att stryka två av sina valbara kandidater från sina listor. Anledningen är att de gjort kontroversiella uttalanden till stöd för sin muslimska tro. Bland annat har en av politikerkandidaterna sagt att islamska regler går före svenska regler.

Mest kriminella kandidaten representerar Socialdemokraterna – lagförd för 50 brott sedan 2003

Den norska medborgaren André Bengtsson, född 1977, som ställer upp för Socialdemokraterna i Piteå kommun har dömts till fängelse i sammanlagt runt åtta år sedan 2003 för upp till 50 olika brott.

TV4:s Marcus Oscarsson: ”SD kan få 31,4 procent”

TV4:s politiske expertkommentator Marcus Oscarsson skriver i ett inlägg på Facebook att SD mycket väl kan få uppemot 31,4 procent i söndagens val. Detta efter att ha jämfört siffrorna i den sista YouGov-mätningen inför valet den 9 september med den sista YouGov-mätningen inför valet 2014.

Tjeckiens premiärminister Babiš: ”Vi vill inte leva i Afrika”

Tjeckiens premiärminister Babiš har kommenterat läget i Europa rörande migrationsfrågan. Han har klargjort att Tjeckien inte tänker böja sig för EU:s påtryckningar, och att de 1,5 miljoner illegala immigranter som nu finns i Europa måste ut.

Alternativ för Sverige stämmer Stockholms stad

Efter att Stockholms stad brutit kontraktet de hade med Alternativ för Sverige (AfS) för uthyrningen av den stora scenen samt utrustning i Kungsträdgården har Alternativ för Sverige nu stämt Stockholms stad – på en miljon kronor

Göran Persson till Sveriges Radio: ”Fri invandring bryter sönder samhället”

Den 4 september kom Göran Persson, alltså Sveriges före detta statsminister, socialdemokrat, med ett uttalande som nog ingen hade väntat sig, åtminstone inte från en etablerad socialdemokrat och minst av allt en före detta statsminister. I en intervju med Sveriges Radio kritiserar han den nu förda massinvandringspolitiken.

Tioårig pojke gruppvåldtagen av invandrade klasskamrater

Klassresan i Tyskland var tänkt att bli en rolig och kamratlig upplevelse. Men för en tioårig pojke från Berlin blev klassresan till en mardröm när han blev gruppvåldtagen av tre av sina klasskamrater.

Visa fler utgåvor »