Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 37/2021

”Neurograins” kan bli nästa gränssnitt mellan hjärna och dator

Dussintals mikrochips spridda över hjärnbarken kan låta forskare registrera signaler från tusentals nervceller samtidigt.

Demokraternas Martin Wannholt utreds för brott

Åklagare Bengt Olof Berggren har under måndagen beslutat att inleda en förundersökning mot göteborgspartiet Demokraternas ordförande, kommunalrådet Martin Wannholt, för ekonomisk brottslighet. Wannholt polisanmäldes redan 2019 men utredningen lades ned. Nu har nytt bevismaterial framkommit som enligt åklagaren bör utredas som åtminstone förskingring. Fler åtalspunkter kan enligt Nya Tiders källor tillkomma.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

I april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Syrier våldtog dottern analt – ”gjorde sin plikt som make”

Den syriska invandraren Abdullah Ajaj, 43, våldtog sin egen tonåriga dotter analt vilket han menade bevarade hennes oskuld. När han var färdig sade han åt henne att tvätta sig på grund av religiösa skäl. Själv hävdar Abdullah att han trodde att han hade sex med sin fru och bara ”gjorde sin plikt som make”. Nu har han dömts till ett kort fängelsestraff och utvisning.

Drama under norsk rösträkning!

Segerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

Kommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Två Sjöbo-moderater har värvats av SD

Två toppolitiker inom de lokala Moderaterna i den skånska kommunen Sjöbo, Magnus Hammarskjöld och Bertil Hultén, har lämnat sitt parti och istället gått till av Sverigedemokraterna. Det rapporterar bland annat SVT Nyheter. Den ene före detta moderaten, Magnus Hammarskjöld, säger till Nya Tider att det var toppstyrningen inom de lokala Moderaterna som var den främsta orsaken till att han till slut valde att gå över till SD.

Pedofil utsatte barn för övergrepp i 20 år – dömdes till fängelse

Pedofilen Per-Ola André Nilsson, 40, dömdes till fyra års fängelse av Kristianstad tingsrätt efter att det framkommit att han våldtagit tre närstående barn samt begått ett stort antal sexuella övergrepp och andra sexuella brott mot dessa under över 20 års tid. Pedofilen har dessutom erkänt ett flertal av brotten och sin pedofila natur.

SSU-topp avslöjad av Exakt24 – försökte sabotera Lamottes journalistiska arbete i Lund

Den 8 september befann sig medborgarjournalisten Joakim Lamotte i Lund för att prata med lokalbefolkningen om den ökade otryggheten med anledning av konflikten mellan två invandrarklaner som resulterade i våldsamma storbråk dagen innan. När Lamotte pratade med vanliga människor om otryggheten i staden dök en man upp och försökte sabotera samtalet med Lundaborna med hjälp av en megafon. Nu kan nyhetskanalen Exakt24 avslöja att fridstöraren är en SSU-topp som ansvarar för samtliga ungdomskampanjer från SSU:s sida i hela Skåne.

Förmodad gruppvåldtäkt var falsklarm

I slutet av augusti anmälde en kvinna i Halmstad att hon blivit utsatt för en gruppvåldtäkt av flera män. Efter att omständigheterna nu utretts närmare kan polisen konstatera att någon gruppvåldtäkt med största sannolikhet inte har begåtts, och att den tidigare målsägande nu själv är misstänkt för brott, i detta fall falsklarm. Det rapporterar SVT Nyheter.

Visa fler utgåvor »