Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 39/2017

USA minskar antalet kvotflyktingar till 30 000

USA säger att de kommer att begränsa antalet flyktingar som släpps in i landet nästa år till det lägsta antalet på länge.

Moskén i Vivalla brann ner

Natten till 26 september brandhärjades Örebro moské i det invandrartäta området Vivalla. Skadorna uppges vara mycket omfattande. Polisen har gripit en man i 20-årsåldern som misstänks för att ha anlagt branden men är i övrigt mycket förtegen om händelsen.

Frankrike valde konservativ senat

Medan allas uppmärksamhet fokuserades på det tyska valet gick även fransmännen till val. Söndagen den 24 september valdes 171 nya senatorer till den franska senaten, som ska sitta i nio år. Det blev en konservativ majoritet, vilket kan blockera president Macrons föreslagna ändringar i konstitutionen.

Turkiets president Erdogan varnar nu för etniskt krig

Igår höll kurderna i det kurdiska självstyret i norra Irak sin första folkomröstning gällande om de skall utropa en självständig stat. De första räknade rösterna tyder på ett stort stöd för att bryta sig loss från Irak. Turkiets president Erdogan, som befarar att kurderna i Turkiet kan komma att göra samma sak, varnar nu för att det kan leda till ett ”etniskt krig”.

Kultur av sexövergrepp i regeringen?

Riksdagsledamoten Hanna Wigh har hoppat av Sverigedemokraterna och anklagar en partikamrat för att han förgripit sig på henne sexuellt i riksdagen – hon vill inte berätta vem. Avhoppet kommer efter en längre tids osämja med partiledningen. Media har tacksamt slagit upp affären, men allt fler påpekar nu att om det är något parti som borde anklagas för att ha en våldtäktskultur så är det regeringspartiet.

Fler klagar på nedlagda polisanmälningar. Myndighetens råd till anställda: lägg på luren

När polisen lägger ner allt fler anmälningar om grova brott satsar myndigheten på att utbilda sin personal till att hantera brottsoffer som klagar. Polisens råd till personalen: säg att du ska återkomma och lägg på luren.

Våldtog flickvän medan han filmade henne och tvingade henne att säga att hon var en hora

En medborgare i Syrien står åtalad i Malmö tingsrätt för våldtäkt, olaga hot, bedrägeri och dataintrång mot sin dåvarande flickvän. Majoriteten av brotten skall ha skett den 7 juni i år. Efter att ha tvingat kvinnan att säga självförnedrande saker hotade han att skicka inspelningen till hennes familj, arbetskollegor och chefer.

AfD:s succé skakar om det politiska etablissemanget

AfD:s växande framgångar på den tyska scenen sände på ett dramatiskt sätt rysningar genom de politiska etablissemangen. AfD säger att det kommer att utmana det beslut Merkel tog om att öppna de tyska gränserna utan Förbundsdagens samtycke.

New Jersey listar Antifa som en inhemsk terroristorganisation

Efter en serie av våldsattacker mot anhängare till president Donald Trump har nu delstaten New Jerseys departement för inrikes säkerhet officiellt listat Antifa som en inhemsk terrororganisation.

Kyrkomötet. Foto Magnus Aronsson, Svenska kyrkan

Kyrkovalet: små förändringar men framgångar för SD

Trots ökat valdeltagande och storsatsningar från S, C och SD blev det små förändringar i Svenska kyrkans Kyrkomöte. SD går framåt men fördubblar inte sina mandat, trots fördubblad röstandel. Också Politiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) skördade framgångar. Samtidigt stärker vänsterliberala grupperingar greppet om kyrkan.

Från Napoleonkrigen till pizza al-Qaida

Finlands superba bildningsnivå i närbild. Bildning och Finland är två teman för Bokmässan i år, och det finns en del kanske överraskande samband mellan dessa. Sophie Kielbowska rekommenderar två böcker av två kända finska författare – författare som ej bjudits till mässan.

Wilders: ”Framtiden tillhör Europas suveräna nationer”

Den holländske invandringskritikern Geert Wilders höll ett historiskt tal om nationell suveränitet på Ambrosetti-konferensen i palatset Villa d’Este i Italien, där han delade scenen med EU-kommissionären Frans Timmermans.

Ny migrantrutt via Rumänien

Allt fler sjöodugliga båtar ankommer till den rumänska kusten över Svarta havet. Sedan den italienska kustbevakningen stängt rutten över Medelhavet och Turkiet fått pengar av EU för att stoppa migrationen till Grekland, har en ny väg öppnat sig. Rumänien står oförberett inför anstormningen.

Kommun ansåg att ”ensamkommande flyktingbarn” var uppenbart vuxna – ”barnen” vinner i domstol

Ärendet gick ända till Kammarrätten, som menar att kommunen måste underkasta sig Migrationsverkets anvisningar, även om de är uppenbart felaktiga.

Så mycket har familjen i Nackas lyxbostäder rätt till i bidrag

Nacka kommun har tagit emot en syrisk man med tre fruar och sexton barn, och har köpt tre lyxbostadsrätter åt honom för 14 miljoner kronor för att familjen ska kunna bo på samma gata med totalt 393 kvm att röra sig i. Nya Tider har räknat ut att familjen har rätt till bidrag motsvarande fyra läkarlöner.

Hackare kan stänga ner elnätet i flera länder

Elnät och elkraftverk är sårbara för IT-attacker, vilket kan resultera i att stora delar av ett land kan bli strömlöst i dagar eller mer. Det mest kända exemplet är Ukraina, som 2015 och 2016 drabbades i flera omgångar med hundratusentals strömlösa hushåll. Nu visar det sig att flera länders elnät utsatts för infiltrationsförsök. När Nya Tider ringer upp Myndigheten för samhällsskydd och beredskap visar det sig att Sverige saknar förmåga att hantera så stora störningar på elnätet.

Ahmad Suliman fick lyxboende för 14 miljoner – klagar på svensk standard

● Den 16 september avslöjade Sverigedemokraterna i Nacka att kommunen köpt tre stycken bostadsrätter på samma gata – till en enda familj.
● Notan för skattebetalarna landade på hisnande 14 miljoner. Detta samtidigt som hemlösa svenskar uppmanas att hitta någonstans utomhus att sova, avslöjade nättidningen Samnytt.se igår.
● Pappan i familjen är dock inte helt nöjd med hur Sverige tagit emot honom. När hotellstandarden inte uppfyllde hans krav, tvekade han inte att klaga i lokalmedia.

Visa fler utgåvor »