Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 42/2020

Professor: Hålet i Estonia var första skadan och orsakade förlisningen

Enligt Anders Ulfvarson, professor emeritus i marin konstruktionsteknik, var den nyupptäckta skadan i Estonias skrov inte bara den första skada som skeppet drabbades av, det var även anledningen till att bogvisiret slets av.

Ännu en svensk flicka våldtagen av gymnasielags-afghan

Shams Wafa skulle ha utvisats 2018 men fick stanna i landet genom regeringens kontroversiella gymnasielag. Nu döms han för att ha våldtagit en svensk 13-åring vid upprepade tillfällen.

Utbytesstudenter undrar om Tjärna Ängar ligger i Sverige

Utländska gäststudenter har via Dalarnas studentkår skickat ett kritiskt brev till ledningen för Högskolan i Dalarna, Borlänge om hur de vantrivs med att behöva bo på studentboendet som ligger i det ökända området Tjärna Ängar. I brevet undrar studenterna om det mångkulturella området verkligen tillhör Sverige.

Bard om Alternativ för Sverige: Jag tror att de kommer att lyckas

Alternativ för Sverige kommer att lyckas. Detta som en reaktion på att Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson förflyttar Sverigedemokraterna mot mitten för att bli rumsrena. ”Alternativ för Sverige behöver bara göra en enda grej: ställa sig till höger om Sverigedemokraterna”. Det säger Alexander Bard i ett samtal med den invandringskritiske Youtube-profilen ”Angry Foreigner”.

Silverskatt hittad på Gotland

En silverskatt på cirka 50 mynt samt flera smycken har hittats av en privatperson på Gotland. Skatten bedöms vara i mycket fint skick.

Radikalt förslag från danska regeringen: Uppehållsförbud skall stävja gängkriminaliteten

I ett försök att ytterligare stävja gängkriminaliteten i Danmark vill den danska regeringen nu ge polisen rätt att införa uppehållsförbud för alla personer på platser där gängkriminella ofta befinner sig. Det kan gälla allt från skumma pendeltågsstationer, parkeringsplatser och liknande. Den danska statsministern menar att Danmark måste ge polisen verktyg att möta gängkriminaliteten hårt och konsekvent.

Norge och Danmark rödlistar Sverige

Både Danmark och Norge beslutade under torsdagen att rödlista Sverige med nya rekommendationer till sina respektive befolkningar – detta efter att den svenska smittspridningen nått över 30 nya fall per 100 000 invånare.

Lastbilschaufför räddade kvinna genom att slå ner kvinnomisshandlare

Polisen fick flera larm om en pågående kvinnomisshandel på samma gata vid Skanstull under loppet av ett par timmar på onsdagen – men kunde inte hitta vare sig offret eller gärningsmannen. Ett tredje larm inkom men när polisen åter kom till platsen visade det sig att en lastbilschaufför sett kvinnan bli misshandlad och helt sonika stigit ur sin lastbil och slagit kvinnomisshandlaren medvetslös.

Kommunalrådet Sonesson: ”M och SD har utrymme och skyldighet att närma sig varandra”

Staffanstorps moderate kommunalråd Christian Sonesson intervjuades den 7 oktober av Expressen, där han var tydlig med att han tycker att partiledaren Ulf Kristersson inte längre skall stänga dörren till mer organiserat samarbete med SD även på riksplanet, eftersom partierna rent politiskt närmar sig varandra. När Nya Tider når Christian Sonesson för en intervju går han dock längre och menar att M och SD närmast har en skyldighet att försöka komma överens i dagens stora ödesfrågor för samhället.

Den som är satt i skuld är inte fri!

Rolf Malm, som nyligen lämnade oss, var bland mycket annat krönikör på Nya Tider. Vi publicerar nu hans sista krönika postumt, och tackar för de tankar och insikter som Rolf har delat med oss över åren.

Kulturvänstern fick sitta i skogen – för 1,6 miljoner kronor

Ett i raden av märkliga konstnärsprojekt bekostade med skattemedel har genomförts. Det är i konstprojektet ”Skogen kallar” som mellan 30 och 50 deltagare från kulturvänstern i Stockholm fått ta en bussresa ut till skogen i Södermanland för att delta i ett ”offentligt konstverk” genom att sitta i skogen. Allt för den nätta kostnaden av 1,6 miljoner kronor.

Gymnasielärare häktad misstänkt för flera våldtäkter

En skånsk gymnasielärare har häktats misstänkt för tre våldtäkter under våren och sommaren. Läraren har anmälts av två elever för ofredande, sexuellt tvång och våldtäkt. Efter att han berättat för sin rektor att han ”älskar eleverna” och hade ”sexuella fantasier om dem” blev han avstängd från skolan, men läraren som är gift och har barn försökte ändå få kontakt med flickorna.

Taxibolag väljer bort Tjärna Ängar i Borlänge – för otrygg arbetsmiljö

Sedan några dagar tillbaka betraktar Borlänge Taxi det invandrartäta området Tjärna Ängar som alltför farligt att trafikera. Enligt ledningen för det lokala taxibolaget samt samarbetsorganisationen Taxi Dalarna grundar sig beslutet på att arbetsmiljön har blivit alldeles för osäker för taxiförarna.

Framtidens starke man i Libyen?

Oljeavtalet i Libyen sätter fingret på den skenande maktkampen och kommande politiska förändringar.

Kraftigt ökade virusmängder i Stockholm enligt tester av avloppsvatten

Tester genomförda vid KTH av Stockholms avloppsvatten visar att mängden coronavirus ökar mycket snabbt och kraftigt i regionen. Virussmittan har fördubblats i september och närmar sig åter de höga nivåer man såg i våras enligt forskarna på KTH.

Investordagene den 12-15 oktober 2020 blir gratis i år

Vill du veta vad Norges främsta investerare tänker om sina investeringar? Det prestigefyllda norska evenemanget Investordagen för aktieinvesterare flyttar över till webben och blir fyra dagar långt. Den vanliga investerardagen i centrala Oslo brukar kosta flera tusen kronor – i år blir den nätbaserad och helt gratis även för svenskar.

Visa fler utgåvor »