Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 45/2017

Slavarnas tidsålder, av Juha Snellman. Foto: Nya Tider

Svensk fantasy övertygar

Det rör på sig på den svenska fantasyfronten. En roman med radikalkonservativ prägel utspelande sig i ett ålderdomligt land där magi och profetior är vardagsmat och där troll och andra varelser stryker omkring, har nyss getts ut i Sverige. Vi har nära till saga och myt här i norr och debutromanen Slavarnas tidsålder bevisar det.

Dansk domstol dömer till utvisning. Foto: Danmarks Domstole

Infödd utvisas från Danmark

Danmarks allt tuffare attityd mot kriminella utlänningar fortsätter. Nu utvisas en grovt kriminell utlänning trots att han är både född och uppväxt i Danmark. Detta berättade Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande i veckan.

Tidningsdöden

Aftonbladet fortsätter att krympa

Mediekoncernen Schibsteds redovisade i början av november sin senaste kvartalsrapport. Den visar en fortsatt nedgång för kvällstidningen Aftonbladet och landar på resultatet 1,37 miljarder kronor för de tre första kvartalen 2017. Intäkterna för samma period förra året var 1,43 miljarder, vilket innebär en nedgång med drygt fyra procent. Även systertidningen SvD har ett försämrat resultat.

Tre albaner åtalas för att ha gruppvåldtagit ung kvinna

Tre män gruppvåldtog i tur och ordning en berusad och utsatt kvinna i Göteborg i maj i år. Bevisläget anses gott men bara två av de tre misstänkta åtalas nu för grov våldtäkt, den tredje är ännu på fri fot.

Stockholms blodbad 7-9 november 1520 – Riksföreståndarens änka mot kungen

År 1513 avled den danske kungen Hans. Han hade dock inte bara varit kung av Danmark, utan även av Sverige under namnet Johan II. Som kung av Sverige var han dock kortvarig, då de svenska stormännen och allmogen, ledda av Sten Sture d.ä., avsatte honom 1501. Kung Hans efterträddes av sin son Kristian II, som vägrade acceptera den nyligen tillträdde riksföreståndaren Sten Sture d.y. som regent av Sverige och intog landet med sin armé, men riksföreståndarens hustru vägrade ge upp kampen om Stockholm.

15-åring fascineras av nationalsocialism – spärras in

En 15-årig pojke som kallar sig nationalsocialist har tvångsomhändertagits efter en dom i Förvaltningsrätten. Rätten menar att en åsikt i sig inte kan leda till att ett barn tas från sina föräldrar och spärras in, men hävdar att åsikterna är ”socialt nedbrytande”.

Den afrikanske kardinalen Robert Sarah motsäger påve Franciskus vad gäller migrationen till Europa. Foto: Wikipedia

Afrikansk kardinal: EU:s migrationspolitik förstör nationer

Den afrikanske kardinalen Robert Sarah konstaterade i ett tal att Polens rätt att särskilja flyktingar från ekonomiska migranter är nödvändig, ett uttalande som går på tvärs emot påvens välkomnande av migranter.

Lenins resa: Den svenska diagonalen

Lenin reste våren 1917 från Zürich till Haparanda, med de svenska socialdemokraterna generösa bistånd. I Ryssland hade den första revolutionen redan inträffat i februari och de röda hade gripit makten i Sankt Petersburg, som nu styrdes av petrogradsovjeten. Lenin befann sig i Schweiz och smidde ränker för att störta den provisoriska regeringen och ta makten i Moskva. I dag har en ny risk film om Lenin premiär.

Det olagliga kroset i Ploërme. Foto: Ouest-France

Fransk domstol beordrar att kristet kors på monument skall tas bort

Conseil d’Etat, Frankrikes högsta administrativa domstol, har bestämt att ett kors som höjer sig över ett kristet minnesmonument på ett torg i en fransk stad, bryter mot en lag från 1905 som förbjuder religiösa monument eller symboler på offentliga platser. Men borgmästaren kan ha en lösning.

Kata gård. Foto: Västergotlands museum

Gravfynd i Varnhem flyttar kristnandet 200 år bakåt i tiden

Arkeologer i Varnhem i Västergötland har hittat kristna gravar som kan dateras till så tidigt som 900-talet – en sensation, enligt museet. Fynden innebär att Sverige kristnades cirka 150-200 år tidigare än vad man hittills trott. Före 1200-talet var Sverige dock inget enat land, götarna och svearna kristnades inte samtidigt och i Småland ska folket ännu ha blotat på 1100-talet. Inte desto mindre är denna upptäckt av betydelse.

Återuppbyggnad av garnisonkyrkan i Potsdam

Beslutet om återuppbyggnad av den historiska kyrkan i den östtyska staden Potsdam firades med en söndagsmässa den 29 oktober utanför de kvarvarande ruinerna.

Pomnit

Sorgens vägg

Den 30 oktober, sent på kvällen, i mörker som skulle symbolisera den dystra tiden i Rysslands historia, invigdes ett monument till minnet av alla offer för det gigantiska brottet benämnt ryska revolutionen.

Röda Korset på Madagaskar. Foto: Twitter

Ny lungpest sprids i Madagaskar, riskerar att spridas till fastlandet

Mellan augusti och oktober har Världshälsoorganisationen (WHO) registrerat över 1 800 fall av pest på den afrikanska ön Madagaskar. Av dessa har 127 dött än så länge. WHO är oroliga för att den variant av pest som nu drabbar landet dessutom är ovanligt smittsam och riskerar att spridas till andra länder i regionen.

Rekordsummor för att locka asylsökare att åka hem

I år tycks Sverige komma att betala högsta beloppet någonsin i så kallade ”återetableringsstöd” ibland också kallat ”återvändarbidrag”. Hittills i år har 65 miljoner kronor betalats ut.

Jan Guillou hittade på nazist-attacker

I en krönika i vänstertidningen Aftonbladet påstod en av de mest profilerade skribenterna, Jan Guillou, att ”extremhögern” förra året satte eld på hela 50 asylboenden. Trots att siffran var helt och hållet påhittad av honom själv, drog han sig inte för att ange Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som källa.

Terroristen har svurit trohet åt Islamiska staten. Foto: Twitter

Terroristen ropade ”Allah Akbar”

Den man som i går mejade ner ett flertal cyklister och fotgängare med en hyrd pickup ropade ”Allah Akbar” flera gånger, uppger vittnen.

Visa fler utgåvor »