Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 47/2020

Covid-19 muterar till mindre farlig variant som nu dominerar i Europa

Den förväntade ”andra vågen” av coronapandemin sveper nu över Europa, och Sverige tycks inte vara något undantag. Samtidigt minskar dödligheten. Många medier rapporterar att vården blivit bättre på att ta hand om coronasmittade men Nya Tider kan i den andra delen av vår artikelserie om Sveriges hantering av coronapandemin även berätta att det inte längre är samma virusvarianter som sprids. Dessa tycks inte heller vara lika farliga som de som först drabbade Europa.

Ungern och Polen lägger sitt veto mot EU:s budget- och stimulanspaket

Ungern och Polen har lagt in sitt veto mot antagandet av EU:s budget för 2021–2027, liksom det stimulanspaket på 750 miljarder euro som inrättats för att stimulera ekonomin i följderna av coronakrisen.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

Nya Tider har fått en intervju med Arthur Danielyan som är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en exklusiv intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och avtalet mellan Armenien och Azerbajdzjan. Danielyan greps tidigare av den armeniska polisen för sin politiska verksamhet. Denna intervju genomfördes direkt efter hans frigivning.

Nya stränga restriktioner införs

Den ”nya normen” som förmedlas av statsminister Stefan Löfven (S) innefattar skarpa allmänna råd, bland annat att vi inte längre skall gå på gym eller bibliotek. Samtidigt vill man få igenom en förordning om att alla allmänna sammankomster med mer än åtta personer förbjuds. Det blir den starkaste restriktionen av svenskarnas rättigheter att mötas – någonsin.

Radikaler bland de radikala – Libyens nya ledarskap kan bli till och med mer islamistiskt radikalt

Den FN-erkända libyska regeringen i National Accord (GNA) kritiseras ofta för sina kopplingar till radikal politisk islam.

Andra vågen – och Sveriges hemliga strategi för att bemöta den

Sveriges ”hemliga” strategi förnekades länge officiellt. Den gick ut på att medvetet låta smittan spridas i befolkningen, vilket bland annat avslöjas i en kommande bok. När nu en andra våg drabbar landet har dock myndigheterna valt att öka graden av nedstängning. Detta samtidigt som viruset muterar och blir mindre farligt. Nya Tider går igenom hur Sverige hanterar pandemin och hur framtiden komma komma att se ut.

Nya Tider enda tidning på plats: Sean Banan dömd för narkotikabrott

”Artisten” och barnfavoriten Sean Banan, 35, har dömts för narkotikabrott efter att ha ertappats med kokain i byxan. Under rättegången uppgav Banan att han inte haft några pengar och därför ”festat hårt”. För vissa kan det låta märkligt – hur kan man ”festa hårt” om man inte har pengar?

Ungern sågar EU:s långtidsbudget – utpressning till att följa Soros önskningar

En högt uppsatt talesperson för den ungerska regeringen, Zoltán Kovács, sågar i en artikel EU:s långtidsbudget och kallar den ett försök till utpressning av länder som vill gå sin egen väg i väsentliga frågor som migration och juridik, samt att budgeten är en direkt uppfyllelse av George Soros plan för Europa om exempelvis mer migration till kontinenten. När långtidsbudgeten skall behandlas av EU:s samtliga regeringschefer hotar nu både Ungern och Polen att lägga in sitt veto och därmed stoppa förslaget.

Misstänkt serievåldtäktsman gripen

Efter en längre jakt, där man topsat över 200 män och gått ut med en fantombild, tycks polisen äntligen lyckats hitta en misstänkt som man kan knyta till en av överfallsvåldtäkterna som skett vid Rågsved förra året med hjälp av DNA.

Professor om arvet efter Trump: ”Kan komma att starta egen TV-kanal”

Många spekulerar just nu mycket kring vad som kan komma att bli arvet efter Donald Trump ifall Joe Biden svärs in som president den 20 januari nästa år. En professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, Dag Blanck, säger i ett samtal med Nya Tider att de fyra åren med Trump har inneburit att misstron mot etablissemanget har ökat, och att en möjlig sorti från Vita huset för Trumps del mycket väl kan resultera i att denne startar upp en alldeles egen TV-kanal där han kan fortsätta att föra ut sitt politiska budskap.

Framåt marsch för SD i ny oktobermätning

SD fortsätter att öka i popularitet bland svenska väljare, och är nu hack i häl med Socialdemokraterna som största parti. Det visar en ny opinionsmätning från undersökningsföretaget Sentio som genomförts i oktober, rapporterar Nyheter Idag.

Hätsk kampanj tvingade estnisk minister att avgå

Den 9 november meddelade Estlands inrikesminister Mart Helme från det nationalkonservativa partiet Ekre att han lämnar sin post. Orsaken, enligt honom själv, är den hätska kampanj som liberala medier utsatte honom för efter ett utspel han gjorde i radio om troligt valfusk i samband med det nyligen genomförda presidentvalet i USA. För att inte fokus skall hamna på honom och för att ”ge regeringen arbetsro” väljer han nu att stiga åt sidan, men han gör samtidigt klart att ingen någonsin kan sätta munkavle på honom.

Danska regeringen vill med tvång kunna testa, vaccinera och isolera medborgare

När Danmarks nuvarande epidemilag löper ut i mars nästa år, vill landets socialdemokratiska regering ersätta den med en ny lag som ger långtgående befogenheter till landets hälso- och äldreminister. Bland annat ska han på eget initiativ kunna tvinga medborgare till testning, vaccinering, behandling och isolering i obestämd tid. På fredagen den 13 november sker omröstning om lagförslaget i folketinget.

Sprängning mot vårdcentral – 85-årig kvinna allvarligt skadad

En kraftig explosion har inträffat på en vårdcentral i Göteborg. I samband med explosionen skadades två personer, en kvinna som skadades lindrigt och en 85-årig kvinna som splitterskadades allvarligt i attentatet. Vårdcentralen har haft en hotbild riktad mot sig tidigare enligt uppgifter.

Upprättar hämndlista – Vill straffa Trump-supportrar

Efter att medierna deklarerat att Joe Biden till synes vunnit det amerikanska presidentvalet har Demokrater känt sig stärkta över hela landet. Vissa av dem har dock börjat sätta planer i verket för att kunna straffa Trumps medarbetare och sympatisörer, bland annat genom att försöka förhindra dem från att kunna få jobb i ett framtida demokratstyrt USA.

Visa fler utgåvor »