Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 48/2017

En post-global värld

”Stora Framtidsdagen” är en årligt konferens anordnad av Institutet för Framtidsstudier (IFFS), fackföreningstidningen Dagens Arbete (DA) och tidskriften Forskning och Framsteg (FoF). Det är organisationer som formellt ska verka ”oberoende” men som mer eller mindre direkt är beroende, betalda eller har personkopplingar till staten. Årets ämne var ”om en postglobal värld – farväl öppenhet”. Redan rubriken slår an perspektivet. Med Brexit, Trump och framgångar för nationalistiska partier i många europeiska val sprider sig oron bland dem som satsat sina liv på det globalistiska projektet.

Julklappar under granen. Foto: Wikipedia

Vem är det egentligen som kommer med julklappar?

Begreppet julklappar får hela den organiserade och oorganiserade handeln att le lyriskt till ljudet av kassaapparater eller surret från kortläsare. Men är det inte fantastiskt att i ett av Europas mest sekulariserade länder – alltså Sverige – just denna tradition finns kvar och möjligen expanderar?

Över 10 000 ensamkommande kan få stanna

Efter en månad av förhandlingar ställde Miljöpartiet ett ultimatum och regeringen böjde sig, vilket innebär att över tio tusen asylsökande som skulle utvisas nu kan komma att få studera med sikte på att i stället få uppehållstillstånd som arbetskraft.

Hon hyrde ut villan till nyanländ invandrarfamilj – kostade henne 120 000

Uthyrningen av sin bostad på socialförvaltningens inrådan till en invandrarfamilj kom med en besk eftersmak. ”Det öppnade porten till helvetet. Mitt hus och mitt liv förstördes”, säger Ann-Marie Karlsson till tidningen Norra Skåne. Samtidigt anklagar hon socialförvaltningen för att ha lurat henne och varnar andra för att inte få i samma fälla.

Barnäktenskap kan bli lagligt i Irak

Ett nytt lagförslag i det muslimska landet väcker anstöt utomlands, kritiker menar att det ger pedofiler möjlighet att gifta sig med barn så unga som nio år.

Nätleverantörer kan ges tillåtelse att censurera internet i USA

Myndigheten FCC (Federal Communications Commission), som reglerar USA:s internationella kommunikationer genom radio, television och internet, klargjorde nyligen att man planerar att lägga internetleveranser på enskilda telekomleverantörer. Kritiker fruktar att Obamas så kallade Net Neutrailty kan komma att rivas upp genom att bolagen kan gynna, missgynna och till och med censurera vissa sajter. Förslaget väntas bli antaget den 14 december.

ICA:s multikulturella julkalender möter folkligt motstånd

I ICA:s julkalender syns företagets syn på ”svensk jul”, som i allt mindre grad representerar svenska traditioner och istället visar utländska. Tilltaget har väckt ett stort folkligt motstånd på sociala medier, vilket kommit att kallas för en ”hatstorm” av systemmedia.

Putin, Erdogan, Ruhani också i Moskva den 22 november.

Intensiva samtal om Syriens framtid

FN:s specielle sändebud i Syrienfrågor, svensk-italienaren Stefan de Mistura, åkte direkt från Saudiarabien till Ryssland för att forma Syriens framtid nu när landet i stort sett är befriat från Islamiska statens terrorarmé. Ryssland, som arbetar intensivt för lösningar i Syrien, verkar ha funnit ett gemensamt handlingsprogram med de Mistura.

Viborgs slott var Sveriges främsta värn mot Ryssland.

Avgörandet vid Viborg

1710 rasade ännu det stora nordiska kriget i Europa, men den svenska armén var försvagad efter den svåra förlusten vid Poltava året innan, då tusentals karoliner antingen dödats eller tillfångatagits och Karl XII flytt till Osmanska riket. Peter den store av Ryssland hade däremot alla soldater och resurser han behövde för att kunna belägra Viborg och inta slottet som var en viktig hamnstad för Sverige under kriget.

Sånger på arabiska när dagis firar ”vinterfest”

På svenska dagis pågår arabiska språkkurser, kristna högtider byter namn och traditionella sånger ersätts med arabiska. Något som fått författaren Einar Askestad att ilskna till.

Sexanklagade ”antirasistens” hån från utlandet

”They’re not gonna get us”, skriver Aftonbladetprofilen Ehsan Fadakars flickvän. De står båda skrattande i badkläder med havet i bakgrunden.

Forskare omplaceras inte på norska SSB

Den 23 november kungjorde Statistisk Sentralbyrås (SSB) nya direktör Birger Vikøren att de 26 forskare som hotats med omplacering får vara kvar och forska på invandringens effekter. Detta sedan finansminister Siv Jensen (Frp) sparkat den tidigare politiskt korrekta direktören.

EU-parlamentsledamot kräver fördömande av farmarmorden i Sydafrika

Janice Atkinson, en oberoende ledamot i EU-parlamentet för regionen sydöstra England, tidigare representant för UKIP, krävde att EU skulle fördöma farmarmorden i Sydafrika – EU röstade nej.

SKL:s nya rapport är dyster läsning ‒ stort framtida underskott beräknas

I oktober släppte Sveriges kommuner och landsting (SKL) en rapport om den beräknade framtida ekonomin, och den pekar på stora framtida underskott. Den främsta anledningen är den stora invandringen som till skillnad från hur det lät innan 2015 nu öppet pekas ut som en ren förlustaffär.

Ungdomsfullmäktige med banderoll. Foto: Göteborgs stad

Halalmat och könssegregerad idrottsundervisning – Krav hos nyvalda ledamöter i Ungdomsfullmäktige i Göteborg

Mellan den 10-20 november hölls val till Ungdomsfullmäktige i Göteborg. I valet hade nära hälften av kandidaterna invandrarbakgrund och muslimska krav på ”halalmat” och könssegregerad idrottsundervisning fördes fram – och fick gehör.

PK-utrensningar slog tillbaka – Meyer fick gå

Norska Statistisk Sentralbyrås (SSB) direktör Christine Meyer får lämna jobbet. Hennes uppdragsgivare, finansminister Siv Jensen (Frp), har förlorat tålamodet med direktören som motsätter sig att SSB tar fram siffror kring invandring kopplat till brott och kostnader för välfärdssystemet. När Meyer ville omplacera 26 forskare för att de tagit fram rapporter som regeringen använde som argument för restriktivare invandringspolitik var måttet rågat.

Argentinsk försvunnen ubåt kan ha hittats – men tiden är knapp för besättningen

Den argentinska ubåten ARA San Juan (S-42) försvann den 15 november under en patrull i Sydatlanten utanför den argentinska kusten och ett massivt sök- och räddningsarbete sattes igång med flera involverade nationer. Nu tyder allt på att man lyckats lokalisera ubåten på 70 meters djup. Men syret i ubåten tar snart slut.

Visa fler utgåvor »