Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 50/2017

#metoo – déjà vu

Google anställer tusentals personer för att censurera YouTube

Den 4 december meddelade YouTubes vd Susan Wojcicki att den populära sidan för uppladdning av videoklipp nästa år kommer att ha över 10 000 personer som arbetar med att ta bort videor och kommentarer som anses strida mot företagets riktlinjer. Även den automatiska censuren ska intesifieras.

Avlegitimeringen av nationalister

”Ett spöke går runt Europa… Alla det gamla Europas makter har förbundit sig till en helig hetsjakt mot detta spöke…” Detta är de berömda orden som i ett manifest av Karl Marx beskriver den kommunistiska rörelsens framfart på 1800-talet. De illustrerar även hur historien upprepar sig; hur människan tar till motstånd mot förtryck, men framför allt vad konsekvensen kan bli av detta.

Misslyckad självmordsbombare i New York

En muslimsk invandrare detonerade en hemmagjord sprängladdning vid en busstation i centrala New York i dag. Tre oskyldiga skadades lindrigt – allvarligast skadad blev muslimen själv. Mannen, en 27-åring som enligt uppgifter flyttat till USA från Bangladesh för sju år sedan, kunde gripas på platsen och vårdas nu för sina skador.

Bulgarien sitter på en förmögenhet i Bitcoin, kan rasera hela marknaden

Efter ett tillslag mot en kriminell liga i våras beslagtog de bulgariska myndigheterna 213 519 Bitcoin. Eftersom värdet på Bitcoin stigit som en raket den senaste tiden har värdet på tillslaget mer än trettiodubblats och värderas nu till över 27 miljarder kronor. Om Bulgarien nu säljer av dessa kan de rasera hela marknaden för Bitcoin i ett slag.

Jihadister skapar app för förskolebarn i Europa

I ett försök att indoktrinera barn med arabisk bakgrund har Islamiska staten (IS) skapat en app till mobiltelefoner och tablets som skall lära dem arabiska och bekanta dem med jihadism. Som matematikuppgifter får barnen bland annat räkna kulor och raketer.

Macron stärker sin position som diplomatisk och politisk makt i Afrika

Den franske presidenten Emmanuel Macron genomförde en snabb och intensiv resa till Sahelländerna, det vill säga de afrikanska länderna söder om Sahara som under den koloniala tiden tillhörde Frankrike. Resan startade på kvällen den 27 november och avslutades med en presskonferens i Abidjan, Elfenbenskusten, den 29 november. Det är tydligt att det nu är Frankrike som sätter agendan och Tyskland får finna sig i att betala för insatserna.

Filmklassiker: Jailhouse Rock (1957)

I år är det 40 år sedan Elvis Presley (1935-1977) dog och det är 60 år sedan en av hans mest kända filmer hade premiär. Roger Pettersson granskar en klassisk film och raserar en och annan myt.

Jul i Bari, samt stillbild som visar ett invandrargäng som bråkar på en gata i staden. Foto: Privat

Julmässa fick ställas in i italiensk stad på grund av invandrarvåld

Staden Bari på Italiens sydostkust fick avstå från sin traditionella midnattsmässa. Staden har stora problem med kriminalitet och våldsamma invandrargäng, vilket gör att äldre människor och barnfamiljer inte vill bege sig ut kvällstid.

Tio gripna för organiserat tiggeri – omsatte miljonbelopp

Den 5 december slog polisen till mot det organiserade tiggeriet i södra Sverige. Ett kriminellt nätverk tros ha omsatt miljonbelopp som förts ut ur landet. Ett tiotal personer har gripits, misstänkta för bland annat människohandel. Samtidigt har ett trettiotal tiggare som antas vara offer i verksamheten omhändertagits.

Metropoliten Illarion i programmet 'Kyrkan och världen'. Stillbild: Rossija24

Sveriges könlöse gud kritiseras i ryskt religionsprogram

Rysk tv uppmärksammar den nya svenska Kyrkohandboken, som för fram en könlös gud, vilket enligt de ryska teologerna rimmar illa med bibeln. Även den franska lagen som legaliserar barnsex kritiseras.

Fjärde generationens kärnkraft

I juni i år stängde Oskarshamns reaktor 1, Sveriges äldsta kärnreaktor. O2 hade då redan varit stängd i två år. Ny teknik erbjuder dock möjligheter till andra typer av kärnkraftverk, så kallade fjärde generationens reaktorer, som kan bränna mindre farligt bränsle eller utnyttja kärnvapen som bränsle.

Kärnkraften och politikernas vånda

I juni i år stängde reaktorn Oskarshamn 1. Man beslutade att avveckla reaktorn i förtid, vilket var motiverat av politiska hänsyn. Frågan är hur vi ska få energi i framtiden, om man samtidigt vill sluta använda fossila bränslen. Miljöaktivisten Åke Blomdahl skissar några olika scenarion, men konstaterar att mänskligheten knappast är redo för en småskalighet som en lägre energianvändning skulle medföra.

Traditionsenlig julmarknad i Gamla stan sedan 1915

Julmarknaden på Stortorget i Stockholm är Sveriges äldsta julmarknad. Sedan 1915 har knallar från olika regioner och landskap i Sverige begett sig hit för att sälja sitt hantverk, sina drycker och matvaror och detta år är inget undantag. Lördagen den andra december är Stortorget fullt med folk i alla åldrar som kommit hit för att köpa rökt korv, handgjord konfekt eller stearinljus medan en liten tomteorkester spelar julmusik.

Visa fler utgåvor »