Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 52/2019

Konflikten i Mali: Macron säger att 33 ”terrorister” har dödats av franska trupper

BBC rapporterar att franska styrkor har dödat 33 islamister i en operation i Mali, enligt president Emmanuel Macron.

Kina, Ryssland och Iran kommer hålla gemensamma flottövningar med början på fredag

Reuters rapporterar att Kina, Iran och Ryssland kommer att hålla gemensamma flottövningar med början på fredagen den 27 december i Indiska oceanen och havet runt Oman, uppgav Kinas försvarsdepartementet på torsdagen den 26 december, efter ökad spänning i regionen mellan Iran och USA.

Ny Tv-station i Nederländerna för ”ohörda” får tillräckligt med stöd för sändningstid

Dutch News rapporterar att en ny Tv-station som backas upp av nederländska högerpartierna PVV och FvD har samlat de nödvändiga 50 000 betalande medlemmar som krävs för att få sin egen sändningstid från nästa år.

Tjetjener som misstänks för att planera terrorattacker gripna i Österrike

Tre tjetjener misstänks för att ha planerat terrorattacker i Österrike och andra länder.

Fransk minister åker på solsemester trots förbud

Den franske miljöministern har beslutat att lämna Frankrike under helgdagarna i slutet av året – ett beslut som strider mot de instruktioner som premiärministern gett regeringen.

Matteo Salvini upprörd över att Ocean Viking är på väg mot Taranto

Det har fattats beslut om landstigning av 159 migranter i Taranto, en italiensk hamn. Men partiledaren för Lega Nord är missnöjd över beslutet.

En attack mot makten i Moskva?

En så kallad ”ensamvarg”, beväpnad med Kalasjnikovs, öppnade eld på Lubjankatorget, en central plats i den ryska huvudstaden, nära kvarteret som inrymmer kontoren för den federala säkerhetstjänsten, populärt kallad FSB.

”Progressivt” multinationellt företag utnyttjar barn i Turkiet

Enligt människorättsorganisationer kommer 30 procent av hasselnötterna som används av det italienska märket Nutella i deras produkter från Turkiet, där barnarbete förekommer.

Kina introducerar obligatorisk ansiktsskanning för mobilanvändare

Kina kommer att kräva att telekomoperatörer genomför ansiktsskanning när de registrerar nya kunder i butiker från början av december, enligt landets IT-myndighet, som ett led i Kinas fortsatta skärpning av kontrollen i cyberrymden.

Hjälporganisation i Turkiet uppger att 120 000 flyr attacker i Syriens Idlib-provins

Reuters rapporterar att antalet syrier som flyr undan attacker i landets nordvästra Idlibprovinsen och som är på väg mot Turkiet har nått 120 000, enligt en turkisk hjälporganisation som tillade att de var i färd att inrätta ett läger för några av flyktingarna.

Ryssland bekräftar att de har baserat sin ”ostoppbara” missil Kinzhal i Arktisregionen

Den norskbaserade siten The Barents Observer rapporterar att Ryssland nu har baserat sin nya flygplansburna missil Kinzhal på Kolahalvön, Franz Josefs land och Novaja Zemlja. Missilen bärs av stridsflygplan av typen MIG-31K, vilket gör att den utgör ett möjligt hot mot europeiska Arktis, norra Skandinavien och Nordatlanten.

Grunge sett ur ett metapolitiskt perspektiv

Musiken är en högt sofistikerad konstform som har påverkat människorna sedan tidernas begynnelse. Men det var inte förrän sent i historien den började upptecknas. Innan dess hade den traderats muntligt från generation till generation. Från medeltiden och framåt förändrades tonsättarens roll i takt med att den västliga världen blev alltmer sammansatt och förändrades, och musiken speglade ofta de ibland radikala omvälvningarna i de kulturer som var i ständig gungning.

Space Force : President Trump inviger officiellt USA:s rymdstyrkor

2018 höll Trump ett tal i San Diego där han uttryckte behovet av en ”Space Force”, en rymdstyrka. Han hånades vid tillfället, men nu är det alltså officiellt. Bakgrunden är en ökad kinesisk och indisk närvaro i rymden, förutom Rysslands långa historia av rymdfärder, med åtföljande militära hot.

Konjunkturinstitutet: Konjunkturbarometern fortsätter att peka neråt

Konjunkturinstitutets månatliga uppföljning av det svenska konjunkturläget har varit en dyster läsning under det senaste halvåret. Indikationerna har pekat neråt sedan i våras, med risk för en krympande ekonomi. Den så kallade konfidensindikatorn ger en uppfattning om hur olika aktörer ser på framtiden. Värdet ligger under 100 i novembermätningen, vilket ses som ett tecken på en fortsatt försämring av konjunkturen.

Strejken i Frankrike: Franska ministrar förbjudna att visa att de är på semester

Medan landet är fortfarande förlamas av en allmän strejk måste landets regering ge intryck av att vara på jobbet, inte tjänstledig.

Världens största litiumgruva kommer få geopolitisk påverkan

I Mexiko, i Sonora regionen, finns världens största litiumgruva. Dess uppskattade tillgångar beräknas till 243 miljoner ton litiumkarbonat, vilket motsvarar 4,5 miljoner ton rent litium.

Konjunkturinstitutet: Regeringens miljöekonomiska politik håller inte

I en rapport som släpptes den 11 december i år visar Konjunkturinstitutet att regeringen inte når sina miljöekonomiska mål. Flera centrala så kallade miljöåtgärder får svidande kritik från Konjunkturinstitutet. Det gäller såväl flygskatten som tvångsinblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel och bonus/malus-systemet för beskattning av nya bilar.

Riksbanken fattade idag beslut om att överge den skakiga negativa räntepolitiken

Vid en presskonferens idag meddelade Riksbankens chef, Stefan Ingves, att direktionen beslutat att höja räntan med 0,25 procent till 0,0 procent. Beslutet, som träder i kraft den 8 januari 2020, var väntat, efter en lång period med aviseringar om att minsuräntan skulle komma att överges i slutet av 2019. Beslutet var dock inte enhälligt.

God Jul önskar Flygvapnet

Den 18 december gjorde F17 i Kallinge sin andra julgransflygning för året. Vädret var huvudsakligen vackert även om rutten fick läggas om på grund av dåligt väder över Gotland. Julgransflygningarna är ett uppskattat inslag och bidrar till att sprida en positiv bild av försvaret. Nya Tider passade på att ta bilder vid landningen på F17.

Flykting utvisas efter våldtäkt av svensk kvinna

Två araber kunde gripas kort efter att polisen gått ut med bilder på dem efter att en svensk kvinna våldtagits i Malmö. Nu har Malmö tingsrätt dömt en av dem till fängelse och utvisning. Den andre mannen frias däremot eftersom man menar att hans närvaro vid våldtäkten och kvinnans ord inte var tillräckligt starka bevis för hans inblandning.

Visa fler utgåvor »