Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 52/2017

Centerpolitiker förstörde fornlämning

En centerpartistisk toppolitiker, Bo Carlsson, har fällts för brott mot kulturmiljölagen efter att ha grävt upp en fornlämning från medeltiden med grävmaskin.

Gene fornby och fornlämningar

Vid Backafjärdens strand, ett stenkast från en fornlämning, ligger Gene fornby som med långhus och smedja visar hur ingenjörskonsten och arkitekturen kunde se ut i Gene och övriga norra Europa på järnåldern. Utifrån fynd och arkeologiska undersökningar av fornlämningarna på Genesmon har den rekonstruerade järnåldersbyn byggts upp.

Endast 31 procent av amerikanerna stöder ambassadflytten

USA:s president Donald Trump undertecknade nyligen en deklaration som tillkännagav hans avsikt att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Hans val har dock inte stöd av en majoritet av den amerikanska befolkningen.

”Ett krig är på väg”

Den amerikanska marinkårens styrka i Vaernes i Norge fick av en besökande general veta att de skulle förebereda sig för ett krig med Ryssland, enligt en militär hemsida.

Anställd av Malmö stad sa ”negerboll” på fikarast – får skriftlig varning

En anställd kvinna på ett boende för människor med funktionsnedsättning använde det numera politiskt inkorrekta ordet "negerboll", inte bara en gång utan flera vid fikaservering.

Femen-aktivist försökte stjäla Jesusbarnet i Vatikanen

Femen-aktivistens försök att stjäla Jesusbarnet fångades på bild, men försöket blev snöpligt. Hon greps omedelbart på plats av Vatikanens poliser.

Kryptovalutor – kommer centralbanker hoppa på tåget?

För två veckor sedan sjönk priset på Bitcoin. På bara 9,5 timmar förlorade kryptovalutan mer än 10 procent av värdet, och föll slutligen 17 procent på 48 timmar.

Religiösa kontroverser dominerar julen i Europa 2017

Årets julhelg har präglats av religiösa kontroverser i nästan varje land.

Muren vid Calais ”meningslös”

Den stora muren vid Calais, som uppfördes till en stor kostnad för att hindra migranter från att ta sig till Storbritannien, kallas nu "meningslös", då det har upptäckts att dörrar i den saknar lås.

Bara kvinnliga besökare och artister på festival – men manliga elektriker kan gå bra

Efter migrantvågen 2015 har Europa drabbats av massvåldtäkter och festivaltafsningar av krigsmått. Enligt professor Jörg Baberowski är sexövergreppen också ett led i en muslimsk ockupation. Men svenska feminister söker andra förklaringar. "Vilka är det som våldtar? Jo, män", sade därför Emma Knyckare i DN när hon presenterade idén om en mansfri festival, som fått namnet "Statement festival". Att skuldbelägga ett kön är nämligen politiskt korrekt till skillnad från att peka ut en etnisk grupp. Helt utan män ser festivalen dock inte ut att bli. För att ordna elektricitet, vatten, byggen och annat som behövs när feministerna vill göra sitt statement, kan vanliga heterosexuella, vita byggarbetare ändå tillåtas.

Hundratals sicilianare demonstrerar mot migrantfloden

Sicilianare har gett sig ut på gatorna för att kräva att ett asylcentrum stängs. Demonstrationen skedde samtidigt som myndigheterna försökte att tona ned en terrorattack.

Franska borgmästare varnar för tilltagande migrantkris

Borgmästare från sju franska städer varnar för att den pågående flodvågen av migranter gör att de "ställs mot väggen". De kräver att Emmanuel Macrons regering tar itu med den ökande belastningen av deras samhällen.

ANC:s nya ledare utlovar landkonfiskationer

Cyril Ramaphosa, ny ledare för Sydafrikanskas regerande parti ANC, vill konfiskera land från vita sydafrikaner utan ersättning som en del av ANC:s politik för "radikal ekonomisk omvandling".

”Inte terrorism” när afghan körde in i fotgängare i Melbourne

I Australien mejade en afghan medvetet ned 19 fotgängare i Melbourne, i vad myndigheterna kallar en "ondskefull handling". Saeed Noori var tidigare känd av polisen, men de förnekar att hans gärning skulle vara kopplad till terrorism.

Antifa inblandad i dödlig tågurspårning

De amerikanska myndigheterna tror att ett hinder på rälsen orsakade den dödliga urspårningen i delstaten Washington. Bilder från ett par veckor tidigare visar en protest mot fracking på järnvägsspåret.

En riktig jul

Victoria Kawesa dömd för plagiat

Forskaren och förre F!-ledaren Victoria Kawesa dömdes idag för brott mot upphovsrättslagen. Straffet blir dagsböter och skadestånd. Sammanlagt kostar det här klavertrampet Kawesa över 40 000 kronor.

Vad får du när du köper Expressen?

Vår granskning av Expressen fortsätter.

Visa fler utgåvor »