Skip to Content

Veckans hittills mest fängslande tal? Foto: Roger Sahlström

Direkt från Almedalen: Gripande tal och kritik mot polischefen

De regntunga skyarna drog österut lagom till att Jimmie Åkesson skulle äntra scenen i Almedalen. Presentatören Paula Bieler försökte få det till att magi eller högre makter var inblandade i återbördandet av solens strålar. Personligen tror jag att det var Miljöpartiets fotsoldater som inte pallade att dansa regndansen längre när de fick höra att det var rea på groddar och kruskakli i den lokala ekoboden.

Publicerad: 7 juli, 2016, 22:07

  • Svenska

Inledningsvis fick rikspolischefen ett par rejäla knäppar på näsan.
”Jag läste att rikspolischefen, Dan Eliasson, tänker avgå självmant om jag blir statsminister.Ja, då får han vara snabb…Man kan såklart skratta åt det. Det gör jag också. Jag skrattar åt honom ganska ofta, faktiskt.
Men, skrattet fastnar lätt i halsen när man inser att denne man alltså är högsta chef för den huvudsaklige utövaren av statens våldsmonopol.”

Ungefär där fastnade något på riktigt i Jimmies hals, och med hes röst bad han publiken applådera medan han drack vatten för att fukta stämbanden.

En stund efter det tappade han en smula i tempo då han försökte få styrsel på rösten.

Men det tog sig i samband med att han blev mer och mer agiterad och när Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson skulle få några välriktade råsopar efter att ha deltagit på ett seminarium om förra årets migrantvåg och levererat en mindre begåvad groda:

”Han pratade om den stora invandringen förra året och ställde frågan:
”Hur många här har fått det sämre?”
Den frågan ställde han alltså på ett seminarium i Visby under Almedalsveckan.
Jag har ingen aning om vilken respons han fick, men han kanske skulle ställa samma fråga till de flickor som har blivit sexuellt antastade på musikfestivaler senaste tiden? Till de 1 300 kvinnor i Blekinge som fick sina cellprovtagningar inställda eller senarelagda. Till de barn med särskilda behov som får försämrat stöd i skolan.Till sjuksköterskan på akuten som tvingas slita sig till utbrändhet på grund av arbetsbelastning och personalbrist”

Att SD får dras med det svårt tjatiga ”rasistiskt parti med nazistiska rötter”, rinner numera av dess företrädare och sympatisörer som vatten på en gås. Vår obildade statsminister använder ständigt och tourettesmässigt som en papegoja på dålig speed (amfetamin) detta mantra, med ”tung” fejkhistorisk uppbackning från ståuppkomikern Henrik Arnstad.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen:

SD kan tydligen inte reformeras på 20 år. Men för Vänsterpartiet räckte det att ta bort bokstaven K och vips var de inte kommunister längre.

I Vänsterpartiet vimlar det för övrigt av människor, inklusive den frånvarande och den nuvarande partiledaren, som gick med i VPK och Kommunistisk Ungdom SAMTIDIGT som folk avrättades med nackskott i länder där den kommunistiska ideologin var statsbärande. Människor dödades för att de hade modet att yttra åsikter som gick på tvärs mot gällande påtvingad konsensus.

Att gå med i ett parti som har en ideologi som i olika länder mördat miljoner människor i de EGNA befolkningarna i FREDSTID och sedan ändå ha mage att kräva att Jimmie Åkesson tar avstånd från SD:s föga smickrande tidiga år lika ofta som han går på muggen är en smula too much.

thumbnail_Jimmie Boja 2

Foto: Roger Sahlström

 

Om inte ens Sveriges statsminister, som ska vara den skarpaste av Socialdemokraternas drygt 100 000 medlemmar, begriper att SD, som är Sveriges mest Israelvänliga parti, med ett otal personer med judisk bakgrund i både partitopp och organisation samt även bland sympatisörer och väljare, inte kan vara ens ett mikroskopiskt uns nazistiskt eftersom anklagelsen faller på sin egen orimlighet, då är det bara att sucka tungt och gå vidare. Väljarna är inte dumma. Det är politiker och agendadrivna journalister som underskattar väljarna och deras kunskap och slutledningsförmåga som är det.

I samband med att Jimmie Åkesson pratade om den våg av sexuella trakasserier som dragit över Sverige det senaste året visade han upp ett bar handbojor.
Till vår käre rikspolischef vill jag säga: Det finns bara en sorts armband som är effektiva mot sexualförbrytare och det är den här sorten. Se till att använda dem mer istället för att lägga energin på misslyckade PR-kampanjer och på att bjuda huliganer på fika. Jag läste förresten att en kvinna på Bråvallafestivalen hade blivit omringad och antastad av tre män som själva bar Eliassons ”tafsa inte-armband”. Det säger väl en del.”

Ja, rikspolischefen förekom på flera ställen i Åkessons tal. Man kan nästan säga att Eliasson var grabben hela Dan. Men statsministern fick också sina fiskar varma.

”Jag noterade häromdagen, när Stefan Löfven höll sitt tal, att han hyllade Islands framgångar i fotbolls-EM. Han berömde dem för fantastiskt lagarbete, kallade dem ”EM:s sanna vinnare”.
Jag tänker att det är ganska fantastiskt att de lyckas uppnå det – utan att vara med i EU…”

Det isländska landslaget består dessutom enbart av grabbar som är islänningar i hur många generationsled som helst bakåt i tiden. Det finns inte en syrier, turk eller bosnier i laget. Ingen som uppfostrats i stenhård miljö bland skottlossningar och handgranatsattacker i segregerade bostadsområden. Island har sedan 1956 endast tagit emot 584 flyktingar och går ändå till kvartsfinal till EM, när Sverige med Zengin, Ibrahimovic, Durmaz och Kujovic inte lyckas med något. Det går alltså att idka framgångsrikt lagarbete utan att mångkulturens tentakler måste in i varenda skrymsle och vrå i samhället. Märkligt!

Jag minns när den förra regeringens integrationsminister Erik Ullenhag talade och intervjuades i radio och tv. Hans favoritfras var ”vilket Sverige vi vill ha”.

Jimmie Åkesson har gjort en travesti på det där.
”Det handlar i grunden om vilket samhälle vi vill ha.
Om vilken berättelse om Sverige vi vill ska forma framtiden. (…)
Vad de övriga partierna i decennier har gjort med vårt land är förfärligt. Det är oförlåtligt. Men vi låter historien döma dem! Låt oss istället fokusera på hur vi kommer vidare, hur vi tar oss ur detta mörker.
Låt oss fokusera på vår berättelse, på vår vision för ett sammanhållet Sverige!
Jag är så innerligt trött på att höra de andra partiernas verklighetsfrånvända analyser. Höra hur de ständigt år efter år upprepar samma gamla mantra, presenterar samma gamla politik som bara har gjort skada.
Trött på all ängslighet i debatten. Sverige behöver inte mer av sådant. Sverige behöver en ny vision – en ny vision som bygger på hur verkligheten faktiskt ser ut.
Jag är så innerligt trött på alla dessa påhittade konfliktlinjer.
Det är inte så att din förmåga att bidra till samhället har att göra med din hudfärg, var du är född, vilket kön du har, din sexuella läggning, om du är rik eller fattig.
Det där är sådant som tillhör historien. Vi måste komma bort från det, om vi ska komma vidare.”

Man måste vara lika korkad som Stefan Löfven et consortes om man hittar minsta uns av rasism i det där.

fakta

Vem: Jimmie Åkesson (SD)
Var: Almedalen
När: Torsdagen den 7 juli kl 19.00
Publiksiffra: 2 000
Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Mississippi följer Texas exempel – lyfter coronarestriktioner

USAI trots mot de federala hälsomyndigheterna lyfter nu en andra delstat coronarestriktionerna. USA har drabbats hårt ekonomiskt av de nedstängningar som har beordrats med hänvisning till Covid-19, vilket har lett till rekordhög arbetslöshet, vilket i sin tur påverkar människors hälsa negativt. I en rapport hävdar ett antal amerikanska forskare att restriktionerna kommer att kräva runt en miljon liv i USA – många fler än själva sjukdomen.

Den internationella kvinnodagen – varför den 8 mars?

UTRIKESI dagens Ryssland är den så kallade internationella kvinnodagen en stor händelse. Enorma mängder tulpaner, men även andra blommor säjs över det stora landet. Man kan se denna hyllning till de ryska kvinnorna som en gottgörelse för decennier av umbäranden och uppoffringar. I dag presenterar den ryske presidenten Vladimir Putin en mer poetisk hyllning till den ryska kvinnan. Han understryker framför allt ömhet, omtanke och kvinnans behagliga närvaro. Intressant nog så långt som möjligt från rabiata, protesterande kvinnosakskvinnor.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

UTRIKESCovid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Norrlänningar tar strid mot Rennäringslagen

INRIKESRennäringslagen ger särskilda rättigheter avseende renskötsel för dem som anses tillhöra det samiska folket. När lagen nu ska ses över tar debatten om denna sär­behandling ny fart, och många icke-samiska lantbrukare, markägare och jägare menar att det är fel att ha en lagstiftning som gör skillnad mellan olika etniciteter och att även de har en lång historisk tradition i Sveriges norra halva. ”Vi ifråga­sätter inte det samiska, men vi vill lyfta fram övriga folk”, säger en av de engagerade till Nya Tider.

Familjen Khavari: uppfyller alla fördomar om afghanska invandrare

REPORTAGENågot som uppmärksammats av invandringskritiska medier – men aldrig av systemmedierna – är hur väl familjen Khavari hittills har uppfyllt samtliga så kal­la­de fördomar om afghanska invandrare. Här följer en sammanfattning, utan anspråk på att den ska vara komplett.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Gå till arkivet

Send this to a friend