Skip to Content

Annie Lööf talade under måndagen. Foto: Roger Sahlström

Direkt från Almedalen: Gruppen “män” och deras ondska

Nya Tiders Perra Winberg befinner sig bland politiker, rosévin och partiledartal i Almedalen. Varje dag får läsarna ta del av hans personliga reflektioner. Under måndagen var det dags för Annie Lööf att äntra scenen.

Publicerad: 5 juli, 2016, 00:01

  • Svenska

Läs även

Det är andra dagen i den hittills fantastiskt soliga politikerveckan i Almedalen och nu är det Annie Lööf och hennes Centerpartiet som drar sitt strå till myr…f’låt, höstacken. Hö och hö, förresten, det vimlar inte av Lantmännenkepsar i den månghövdade publiken, precis. Det är längesedan fälldinisterna med svag gödseldoft om Fristadsbyxorna stod och fick höra en centerpartiledare prata om landsbygden och svenska bönder. Nä, halva Stureplan är förstås på plats och ve den som försöker trycka ner en bonnakeps på en nyvaxad stekarfrilla.

Annie Lööf gör entré till Axwell och Ingrossos ”Something new”.
Aha, hon vill ha bort det gamla och ersätta med något nytt! Djärvt grepp.
I inledningen av sitt tal säger hon nämligen bland annat:
”I Sverige behöver vi ett nytt politiskt ledarskap. Som står för nya reformer; inte ängslig passivitet. Som står för en tydlig riktning; inte fladdrigt kappvändande.”

Men då Annie Lööf likt gårdagens talare, Jan Björklund, också en fejkoppositionell, så har ju den där kappan virvlat som en vindflöjel i den inrikespolitiska luften sedan valet för två år sedan, eftersom vad som helst, till och med ett land som i princip faller sönder på alla plan, är bättre än att SD får minsta inflytande.

Annie tror säkert på åtminstone en del av vad hon själv säger, men hon är ingen retoriker av rang. Talare som Björklund och Jonas Sjöstedt kan det där med dynamik, konstpauser, darr på rösten och halvdramatiska avslut, men Annie Lööfs pratande blir till ett jämnt surr, ett sövande malande surr. De skorrande r:en, som förstås är viktig del av henne själv och hennes småländska härkomst, gör det svårt att urskilja stycken och meningar som är viktiga.
Den enda gång hon liksom vacklar till och blir lite känslosam så att jag blir uppmärksam på riktigt är när hon talar om kvinnlig könsstympning och relaterar till sin egen dotter.

”Sommaren mellan förskola och skola är inte ett långt härligt, pirrigt äventyr för alla. Med smultron på strån och plåster på knäna. För vissa barn börjar mardrömmen i den åldern. Med könsstympning. Med rakblad och knivar som skändar och förstör.”

Men eftersom Annie inte pratar om vilka det är som skär sönder kvinnors underliv, så är det väl likadant som i den sinnessjuka debatten om tafsning, det är “män” som gör det där. Gruppen män, alltså. Svenska män har ju faktiskt könsstympat små flickor i alla tider. Med rakblad och knivar. Ja, så är det förstås.

Annie Lööf berättar i sitt tal hur busenkelt det är att komma till rätta med denna ursvenska vidrighet:
”Detta handlar om vad som är rätt. Och vad som är fel. Om att vi måste stå på brottsoffrens sida. Barnens. Kvinnornas. Att rättsstaten ska värna dem som behöver det som allra mest. Om att vi resolut och kraftfullt måste sätta ned foten för jämställdhet, frihet, allas lika rätt och värde.”

Sedan övergår hon till att tala om ytterligare ett typiskt svenskt mansproblem:
”För ambulanspersonal, brandkår och polis har det blivit vardag att mötas av hot, att mötas av stenkastning. Få sina rutor krossade.”

Annies lösning på detta är:
”Se till att polisen får mer pengar. Så att de kan klara upp fler brott. Få fler kollegor och högre lön. Arbeta förebyggande och vända hatet till nyfikenhet och förståelse. Anledningen till detta är enkel. Rättsstaten ska finnas i hela landet. Det är nämligen en av statens absoluta kärnuppgifter. För vi kommer aldrig någonsin kompromissa med tryggheten.”

Korvgrillning och dialog för att vända hat till nyfikenhet och förståelse? Lycka till!

Apropå den massinvandring som Annie Lööf driver på:

Jag satt på en hipp Visbykrog och tog ett glas vatten i en himmelssäng med nationalekonomen Tino Sanadaji någon timme före Annie Lööfs tal. Tino är en underfundig jäkel som formulerar sig helt i min smak. Jag drog mig till minnes hur han för ett tag sedan såg på framtida svensk arbetsmarknad. Så här skrev han på Facebook den 9 mars i år:

”Sverige blev en gång rikt på sina uppfinnare, arbetare och entreprenörer, men det duger inte längre. Framtidens välstånd baseras på socialsekreterare, tolkar, migrationshandläggare och nya yrkeskategorier som asylkuratorer (”asylkuratorer hjälper de asylsökande och papperslösa i samband med att de skrivs ut från sjukhuset”). Fördelen är att man slipper gammalt mossigt tänkande om värdeskapande och export, nu är det bara att höja skatten eller låta riksbanken trycka lite mer pengar. Om jag förstått det där med dynamiska effekter och multiplikatorer rätt har Sverige chans att bli första ekonomi i världen där alla till slut jobbar i asylindustrin.”

Helt rätt i tiden.

fakta

Vem: Annie Lööf (C)
Var: Almedalen
När: Måndagen den 4 juli kl 19.00
Publiksiffra: 3 200
Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

“Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Bilderbergmötet inleds idag

Årets möte med den hemlighetsfulla Bilderberggruppen inleds idag i Montreux, Schweiz. Omkring 130 medlemmar av den internationella finansiella och politiska eliten kommer att deltaga, som vanligt under sträng sekretess. Från Sverige deltar bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Nytt parti vill se SD:s ledning halshuggas

EU-VALETDet nya partiet Solens Frihetsparti ställer upp i EU-valet 2019, med två personer på valsedeln. Förstanamnet Aldo Colliander har haft kontakt med psykvården sedan tio år och andranamnet Filip Zetterlund ska oprovocerat ha rusat fram till en person och slagit så hårt att trumhinnan sprack. Partiets valmaterial består bland annat av en bild där flera i ledande SD-positioner blivit halshuggna.

Gula västarna demonstrerade i Göteborg

PROTESTERSöndagen den 24 februari hade ett hundratal tappra gula västar, som dock inte bars av alla, samlats vid Gustav Adolfs torg i Göteborg med plakat och svenska flaggor. Talade gjorde bland andra den välkända dissidenten Ingrid Carlqvist, Granskning Sveriges tidigare Fabian Fjälling och blott 15-åriga stjärnskottet Izabella Nilsson Jarvandi.

Ungern kräver officiell ursäkt för Strandhälls påhopp – läs hela brevet

Ungerns Familje- och ungdomsminister Katalin Novák reagerar skarpt på den svenska Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) tweet om att det är ”alarmerande” att ”nu vill Orbán att fler ’äkta’ ungerska barn föds”. Här är hela Nováks brev till Sverige.

Gruppledare i SD:s EU-grupp kritiserade invandringsmotståndare

På en konferens den 9 januari anordnad av EU-gruppen Europeiska Konservativa och Reformister (ECR), kritiserade gruppledaren Syed Kamall tankar om att begränsa massinvandringen från tredje världen. Han menade också att EU-länderna ”hycklar”, när de vägrar att öppna gränsen till Afrika samtidigt som deras egna medborgare flyttar utomlands. Uttalandena har väckt stor uppmärksamhet, inte minst eftersom ECR-gruppen innehåller en lång rad högerpartier – däribland Sverigedemokraterna.

Ukraina drog sig ur Global Compact

Det ukrainska utrikesdepartementet meddelade att Ukraina drar sig ur avtalet, samma dag som det skulle skrivas under.

Irakier attackerade AfS-möte – nu misstänkt för mordbrandserie

Alternativ för Sveriges återvandringsturné mellan 11 augusti och 7 september i år förlöpte huvudsakligen utan incidenter. På ett fåtal av turnéstoppen skedde dock oroligheter, där uteslutande unga invandrarkillar, påhejade av svenska vänsteraktivister, attackerade och störde mötena. Nya Tider kan nu avslöja att den invandrare som attackerade AfS partiledare Gustav Kasselstrand, genom att spotta mot honom under partiets sista vanliga torgmöte den 6 september i Nyköping, har ett digert brottsregister och tidigare suttit i fängelse. Nu är han anklagad för en våg av uppmärksammade mordbränder i Södermanland under sensommaren.

Gå till arkivet

Send this to a friend