Skip to Content

Miljöpartiet MDG:s Une Bastholm talade 22.40 på kvällen, 3,9 procent och tre mandat i Stortinget. Foto: Stillbild NRK
UTRIKES

Drama under norsk rösträkning!

Digital utgåva

Segerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Publicerad: 13 september, 2021, 23:10

  • Svenska

Läs även

Idag var det val i Norge. Arbeiderpartiet fick sitt lägsta stöd någonsin, vid 22.30 konstaterades att Ap tappat ungefär en procentenhet sedan 2017. Ändå firade man på Folkets hus i Oslo. Kommunistiska Rödt kom över fyraprocentsspärren med tydlig marginal – ett stort problem för dem som önskar bilda ett röd-grönt styre. Rödt höll ett triumferande tal vid 22-tiden. Sosialistisk Venstre var också glada. Men Senterpartiet, som gick fram till 14 procent, är faktiskt i praktiken vågmästare, om de vill. Höyre föll som väntat ner till 20 procent. Sylvi Listhaug i FrP hade lyckats begränsa förlusterna och hamnar på cirka 12 procent. Miljöpartiet de Grønne MDG misslyckades, de gick endast fram marginellt, 3,8 procent ungefär. Om Venstre och KrF klarar fyraprocentsspärren var ännu vid 22-tiden oklart.

Skatteval och klimatval – FN-rapport skrämde väljare vänsterut

Den röd-gröna vågen ledde till ett skatteval, men också till alltför stora skillnader inom den röd-gröna sidan. Flera partier ställer ultimatum om att stoppa olje- och gasproduktionen för att stödja en Ap-ledd regering. Man kan även kalla detta för ett ”klimatval”. Här en översikt av de norska partierna.

Allt var osäkert in i det sista och partiledarna visade upp sig när de gick för att rösta under måndagens solsken. Kanske de lyckades att mobilisera väljarna som avgör valet?

– Jag hade gärna haft en ytterligare kampanjvecka, förklarade förlusttippade statsminister Erna Solberg, Høyre, för norska statstelevisionen NRK, efter att hon på förmiddagen röstat i hemstaden Bergen.

Flera miljardärer öste under sommaren in extra pengar i Høyre och FrP. Om en Arbeiderpartiledd regering tillträder ökas förmögenhetsskatten och andra skatter, plus klimatanpassningar och tilltagande regelverkskrångel. Man räknar också med att de minsta eftergifter till MDG, SV och Rødt kan förstöra särskilt för de stora näringarna olja, gas, vindkraft och fiskodling, men också för hela finanssektorn och småföretagen.

En klimatrapport från FN skrämde upp de norska väljarna i juni. När norska media i somras citerade FN:s generalsekreterare António Guterres så lossnade det fullständigt: ”Vi är nu på kod röd för mänskligheten”, varnade Guterres och mittenväljarna skrämdes vänsterut. Det uppges vara den direkta förklaringen till det stora tappet för Senterpartiet som vid just samma tidpunkt meddelat att de kan samarbeta med borgliga i frågor som olje- och gaspolitiken, försvarspolitiken och invandringspolitiken. Därmed förefaller också stad-mot –land-konflikten blivit något underordnad klimatfrågorna.

Men, kan man i Sverige undra, kommer Miljøpartiet De Grønne, MDG över fyraprocentsspärren till Stortingsvalet när de ställt ultimatum att den välfärdsbärande olje- och gas utvinningen ska avvecklas? Opinionsmätningar har under sommaren dock visat att skandalen, där partiprofilen Lan-Marie Berg sölade bort flera extra miljarder i Oslos nya vattenförsörjnings utbyggnad, inte påverkades negativt alls. MDG har också genom sin ledande position i Oslo Bystyre förstört Oslos bilparkeringsutrymmen för handeln och räddat kvar vägtullarna i huvudstaden. Här en genomgång av partiernas olika förehavanden och politiska inriktningar. Ikväll serveras valresultatet och det kan bli verkligt spännande.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Gå till arkivet

Send this to a friend