Skip to Content

ISRAELISKA DRUSER demonstrerar i Majdal Shams på Golanhöjderna med egna och syriska flaggor. De kräver att Israel drar in sitt stöd till Nusrafronten. Stillbild från AFP news.
Utrikes

Druserna: Israels senaste spelpjäs i Syrien

Den drusiska folkgruppen i Israel har den sista tiden demonstrerat mot att Israel ger vård åt al-Qaidamän. Protesterna utlöstes av att druser massakrerats av al-Qaida i Syrien och kulminerade i ett angrepp på israeliska ambulanser som transporterade ”syriska rebeller”. Massakern på druserna skedde i kölvattnet av framgångsrika rebelloffensiver som möjliggjorts av vapenleveranser från Turkiet. Israel försöker via en hemlig ledningscentral i Jordanien att neutralisera de syriska druserna, som hittills till övervägande del varit regeringstrogna. Artikeln bygger till stora delar på Nya Tiders egna källor i regionen.

Publicerad: 7 juli, 2015, 09:32

  • Svenska

Läs även

KUNG ABDULLAH II (t.v.) skakar hand med den libanesiske drus­ledaren Walid Jumblatt, partiledare för det libanesiska Progressiva socialistpartiet (PSP), vars milis var allierade med Hizbollah under det libanesiska inbördeskriget. Han var pro-syrisk fram till att Bashar Assad blev Syriens president. Efter att kriget i Syrien startade 2011 har drusledaren visat sig öppet fientlig till den syriska regeringen, men PSP försöker i Libanon att balansera mellan det västvänliga politiska blocket ”14 Mars-alliansen” och ”8 Mars-alliansen” där Hizbollah ingår. Jumblatt gav den svenske spionen Stig Bergling beskydd i Libanon (1990-1994), där paret Bergling inledningsvis fick bo i hans bergsresidens. Foto: Petra News

KUNG ABDULLAH II (t.v.) skakar hand med den libanesiske drus­ledaren Walid Jumblatt, partiledare
för det libanesiska Progressiva socialistpartiet (PSP), vars milis var allierade med Hizbollah under det libanesiska inbördeskriget. Han var pro-syrisk fram till att Bashar Assad blev Syriens president. Efter att kriget i Syrien startade 2011 har drusledaren visat sig öppet fientlig till den syriska regeringen, men PSP försöker i Libanon att balansera mellan det västvänliga politiska blocket ”14 Mars-alliansen” och ”8 Mars-alliansen” där Hizbollah ingår. Jumblatt gav den svenske spionen Stig Bergling beskydd i Libanon (1990-1994), där paret Bergling inledningsvis fick bo i hans bergsresidens. Foto: Petra News

Måndagen den 22 juni gick hundratals rasande människor ur den drusiska minoritetsgruppen i de av Israel ockuperade Golanhöjderna till attack mot två israeliska ambulanser. Enligt druserna transporterade ambulanserna, som tillhör den israeliska militären IDF, skadade jihadister från Jabhat al-Nusra (Nusrafronten), vilka är al-Qaida i Syrien.

Inuti ambulanserna fanns mycket riktigt så kallade syriska rebeller. En dödades och en skadades allvarligt av folkmassan. Den israeliska nyhetsbyrån JTA benämner männen i ambulanserna som ”syriska krigare”, medan israeliska myndigheter genomgående kallar dem ”skadade syrier”, som man menar Israel av humanitära skäl måste hjälpa.

Det har dock redan tidigare framkommit att Israel ger jihadister som sårats i Syrien sjukhusvård i Israel, vilket Nya Tider var bland de första västerländska medier att rapportera i september 2013 (NyT v 36/2013).

Tidigt dagen efter fördömde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu attacken som ”extremt allvarlig” och varnade människor för ”att ta lagen i egna händer eller störa IDF:s arbetsuppgifter”.

Israels försvarsminister Moshe Yaalon lovade att spåra upp de inblandade.

– Vi kommer inte att kunna ignorera det, de brottsbekämpande myndigheterna kommer att ta itu med det hårdhänt, sade han i ett uttalande.

På onsdagen skedde de första gripandena av druser i Israel.

ISRAELISKA DRUSER BLOCKERAR med sina fordon vägen till ett israeliskt sjukhus. De israeliska druserna försökte även ta sig in i sjukhus för att leta efter krigare tillhörande al-Qaida. På bilden syns israeliska gränspoliser (gråa uniformer) och IDF-soldater som tittar på. Protesterna utlöstes efter att jihadister genomfört en massaker på minst 23 drusiska bybor i nordvästra Syrien. Foto: Filmat med mobilkamera av okänd drus

ISRAELISKA DRUSER BLOCKERAR med sina fordon vägen till ett israeliskt sjukhus. De israeliska druserna försökte även ta sig in i sjukhus för att leta efter krigare tillhörande al-Qaida. På bilden syns israeliska gränspoliser (gråa uniformer) och IDF-soldater som tittar på. Protesterna utlöstes efter att jihadister genomfört en massaker på minst 23 drusiska bybor i nordvästra Syrien.
Foto: Filmat med mobilkamera av okänd drus

Efter attacken. Israeliska soldater ger vård till de skadade arabiska männen som ligger på marken, varav en konstateras vara död. De misstänkte al-Qaidamännen misshandlades av en rasande drusisk folkmassa efter att ha slitits ut ur den israeliska ambulansen (t.v.) som transporterat dem från den syriska gränsen. Filmer har de senaste dagarna visat att transporterna till israeliska sjukhus av skadade ”syriska rebeller” återupptagits, nu hårdbevakade av israeliska soldater. Foto: Mashregh News

EFTER ATTACKEN. Israeliska soldater ger vård till de skadade arabiska männen som ligger på marken, varav en konstateras vara död. De misstänkte al-Qaidamännen misshandlades av en rasande drusisk folkmassa efter att ha slitits ut ur den israeliska ambulansen (t.v.) som transporterat dem från den syriska gränsen. Filmer har de senaste dagarna visat att transporterna till israeliska sjukhus av skadade ”syriska rebeller” återupptagits, nu hårdbevakade av israeliska soldater. Foto: Mashregh News

NUSRAFRONTEN är al-Qaida i Syrien. Här syns de utanför ett av sina träningsläger i Quneitra, som ligger i de syriska Golanhöjderna mycket nära den israeliska gränsen. När israeliskt stridsflyg bombat i området har målen flera gånger varit syriska regeringsförband som befunnit sig i strid med Nusrafrontens krigare.  Foto: Nusrafrontens mediabolag ”Den vita minareten, Södern”

NUSRAFRONTEN är al-Qaida i Syrien. Här syns de utanför ett av sina träningsläger i Quneitra, som ligger i de syriska Golanhöjderna mycket nära den israeliska gränsen. När israeliskt stridsflyg bombat i området har målen flera gånger varit syriska regeringsförband som befunnit sig i strid med Nusrafrontens krigare.
Foto: Nusrafrontens mediabolag ”Den vita minareten, Södern”

Israeliskt sjukhus. När Vice News i december besökte Ziv Medical Center i Israel bedyrade läkarna att man inte längre vårdade krigare från Syrien, bara civila. En lögn som snabbt avslöjades när mannen till vänster berättade att han stred för Fria Syriska Armén, FSA. Han prisade vapenbröderna i Nusrafronten/al-Qaida. Filmteamet kommenterade att män med långt hår och skägg typiskt för jihadister gömde sig under täckena medan intervjun pågick, bland annat männen till höger. Sillbild från Vice News.

ISRAELISKT SJUKHUS. När Vice News i december besökte Ziv Medical Center i Israel bedyrade läkarna att man inte längre vårdade krigare från Syrien, bara civila. En lögn som snabbt avslöjades när mannen till vänster berättade att han stred för Fria Syriska Armén, FSA. Han prisade vapenbröderna i Nusrafronten/al-Qaida. Filmteamet kommenterade att män med långt hår och skägg typiskt för jihadister gömde sig under täckena medan intervjun pågick, bland annat männen till höger. Sillbild från Vice News.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend