Skip to Content

TEKNIK

”Earth Hour” får konkurrens av ”Human Achievement Hour”

Lördag den 25 mars, klockan 20.30-21.30 lokal tid är det ”Earth Hour”, där människor uppmanas att inte använda elektricitet eller fossila bränslen, i syfte att höja medvetenheten om jordens ändliga resurser. I år får denna timme konkurrens av ”Human Achievement Hour”, vars anhängare i stället vill peka på mänsklighetens framgångar genom att tända så många lampor som möjligt. Dessa menar att Världsnaturfonden WWF och andra som står bakom Earth Hour har nedmontering av det teknologiska samhället på programmet.

Publicerad: 24 mars, 2017, 13:08

 • Svenska

Läs även

Earth Hour började i Sydney, Australien, år 2007 för att uppmärksamma mänsklighetens oljeberoende och har sedan dess vuxit till en global ritual som i år väntas genomföras i 178 länder och territorier enligt Världsnaturfonden WWF. I Sverige uppmanas anhängarna att utöver att sitta i mörkret äta en meny där alla animaliska produkter bytts ut. En av rätterna i vad som presenteras som en ”jävligt god” meny är blåbärspannkakor, men mjölken är ersatt med havremjölk och man har tillsatt kikärtsspad i receptet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • salrol

  Bra idée!

 • Bertil Andersson

  Tack för de goda skratten!
  “En av rätterna i vad som presenteras som en ”jävligt god” meny är blåbärspannkakor, men mjölken är ersatt med havremjölk och man har tillsatt kikärtsspad i receptet.” Hahaha! De har mos mellan öronen.
  Jacob Nordangård,- ser ut som ett fossil från Woodstock -69.
  – Då avnjuter jag skenet av en så kallad steampunkfyr som konstnären Ivar Erlandsen skapat till stiftelsen Pharos kickoff och ettårsjubileum.- Lås in honom och släng nyckeln!

EU-kommissionen vill ge robotar rättigheter

EUEU-kommissionen kräver att robotar ska få rättigheter. Detta efter att tyckarna sett sci-fi-filmer om intelligenta robotar med känslor. Nu har flera hundra forskare skrivit under ett upprop för att få stopp på barnsligheterna och förklara för politikerna att robotar med medvetande bara finns i Hollywood-filmer.

“Provåk” Göteborgs kommande linbana

Nu kan du ”provåka” Sveriges första linbana i kollektivtrafik. År 2021 väntas en gigantisk linbana i Göteborg vara klar. Förutom att vara roligt förutspås den också att underlätta betydligt för göteborgarna då den kommer integreras med stadens kollektivtrafik.

Inge Edler och hjärtat: Om svensken som uppfann ekokardiografin

TEKNIKEn undersökningsmetod som tillämpas för att diag­nostisera hjärtat – kroppens viktigaste muskel – är ekokardiografin. Den uppfanns av den svenske läkaren och kardiologen Inge Edler i samarbete med den tyske fysikern Carl Hellmuth Hertz.

Qatar och Ohio köper svenska fartkameror

TRAFIKTEKNIKSensys Gatso Group, en global ledare inom trafiksäkerhetslösningar och mest kända för sinafartkameror, har från sin samarbetspartner KTC International Co i Qatar erhållit en order för fordonsbaserade trafiksäkerhetssystem, värd 10 miljoner kronor. Ordern omfattar leveranser av fordonsbaserade trafiksäkerhetssystem. Användandet av fordonsbaserade trafiksäkerhetssystem har visat sig vara ett effektivt sätt att minska antalet trafikdöda. Tidpunkt för genomförd leverans förväntas bli under senare halvan av 2018.

Rosa veckoslutståg Stockholm – Östergötland

INFRASTRUKTURSaga Rail inleder snart sin veckoslutstrafik på sträckan Stockholm – Nyköping – Norrköping – Linköping. Det är endast centralstationerna i dessa städer som trafikeras, och uppstarten är blygsamt dimensionerad till en vända fram och åter på fredags- och söndags eftermiddagarna. Priset kommer att vara förmånligt, skriver Saga Rail.

Direktvagnar Stockholm – Berlin

INFRASTRUKTURTre helger i maj kommer Snälltåget att anordna direkt nattågförbindelse med liggvagnar på sträckan Stockholm – Berlin. Utresorna från Stockholms centralstation sker torsdagarna 17/5, 24/5 och 31/5 och åter från Berlin Hauptbahnhof söndagar.

Svensk industrihistoria: Rune Elmqvist & pacemakern

TeknikLilla Sverige och dess folk har uppfunnit och utvecklat uppfinningar i alla tider. Det hör till när man lever i ett klimat där man måste planera och samarbeta för att överleva. En av Sveriges gåvor till mänskligheten är pacemakern, en liten bit teknik som förlänger livet för människor med svagt hjärta vars pumpverksamhet inte fungerar som den skall. Mannen som uppfann den heter Rune Elmqvist.

Fjärde generationens kärnkraft

I juni i år stängde Oskarshamns reaktor 1, Sveriges äldsta kärnreaktor. O2 hade då redan varit stängd i två år. Ny teknik erbjuder dock möjligheter till andra typer av kärnkraftverk, så kallade fjärde generationens reaktorer, som kan bränna mindre farligt bränsle eller utnyttja kärnvapen som bränsle.

Gå till arkivet