Skip to Content


VIDEO

Efter demokratin – USA:s inflytande i Europa

Denna tyska dokumentär presenteras av reportern doktor Uwe Sauermann, som blivit känd genom sina reportage från krigshärdar som Irak och Afghanistan. I denna video talar han med olika politiker, författare, analytiker och andra experter om USA: kulturella, politiska och militära inflytande i Europa. Nya Tider har fått möjlighet att visa denna film i Sverige.

Publicerad: 18 maj, 2021, 16:43

  • Svenska

Läs även

Uwe Sauermann är en känd reporter som tillsammans med sitt team rapporterat från krigshärdar runt om i världen. Ofta – nästan alltid – har USA varit en parti i konflikten. Konflikten har i sin tur påverkat hans hemland Tyskland, och också övriga Europa, på olika sätt. Främst genom ett ökat migrationstryck från de krigshärjade regionerna, men även genom att USA pekat på konflikterna som ett argument för att Europa behöver dess ”skydd” och soldater på europeisk mark.

Flera insatta personer intervjuas i dokumentären om USA:s påverkan. Parlamentsledamoten från Alternativ för Tyskland, Steffen Kotré, arbetar med frågor kring Tysklands energiimport och projektet Nord Stream 2. Han berättar hur USA försöker lägga sig i dessa bilaterala relationer och även straffar europeiska företag som deltar i projektet.

FPÖ:s tidigare utrikesansvarige Johannes Hübner betraktas som en expert på internationella relationer. Han pekar på att USA:s argument att Europa behöver dess beskydd från Ryssland är ganska absurt, redan med tanke på att Tyskland, Frankrike och Storbritannien har försvarsbudgetar på vardera runt 50 miljarder dollar, vilket kan mätas med Rysslands 65 miljarder. USA:s försvarsbudget är cirka 732 miljarder dollar per år.

Den amerikanske före detta diplomaten Michael Springmann, författare till boken Goodbye Europe. Hello, Chaos? Merkel’s Migrant Bomb, berättar om de personliga intressen som olika amerikanska politiker har i USA:s konflikter, inte minst Biden-familjens ekonomiska intressen i Ukraina. Han kallar presidentens son Hunter Biden för ”en brottsling”.

Ett schema som visar den omfattande korruptionen mellan USA:s president Joe Biden och Ukrainas ledande politiker och oligarker:

President Bidens korruptionskoppling till Ukraina.

President Bidens korruptionskoppling till Ukraina.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Frankrike skärper villkoren för viseringar för nordafrikaner

UTRIKESDet är ett beslut som anses som ”nödvändigt på grund av att dessa länder inte accepterar att ta tillbaka medborgare som vi inte vill ha i landet”, förklarade regeringens talesman Gabriel Attal för franska medier under dagen.

Muslim planerade terrorattack i Danmark – nu döms han till tio års fängelse av Frederiksbergs domstol

UTRIKESI dag har en 24-årig man dömts till 10 års fängelse i Danmark. Han har befunnits skyldig till att ha planerat en eller flera terroristattacker någonstans i Danmark eller utomlands.

Tyskland inför en ny politisk framtid och Berlin som Bullerbyn

UTRIKESValförlusten för den gamla unionen, det vill säga CDU och CSU, kom inte som en total överraskning. Det var känt att när Markus Söder (CSU) redan för drygt ett år sedan klargjorde att hans plats är i Bayern och inte i Berlin blev sökandet efter en potentiell kanslerskandidat omgivet av en mängd spekulationer. De tidiga undersökningarna visade nämligen att Markus Söder skulle vinna stort. Intressant nog visade väljare i östra Tyskland, alltså gamla DDR, en stor tilltro till den bayerske regeringschefen. Det vill säga om han skulle vilja ställa upp.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Gå till arkivet

Send this to a friend