Eskilstuna har beslutat om tillståndsplikt för tiggeri. Nu skickas ärendet vidare till länsstyrelsen. Foto: Nya Tider

Efter det folkliga motståndet: Eskilstuna vill införa tillståndsplikt för tiggeri

Den 14 juni genomfördes en omröstning i kommunfullmäktige i Eskilstuna om ett förslag om minskat tiggeri på stadens gator och torg. Förslaget som röstades igenom innebär att det kommer att krävas ett avgiftsbelagt tillstånd för ”passiv pengainsamling”. Tanken är att det skall vara svårt att få ett sådant tillstånd och den krångliga byråkratin skall på så vis göra det möjligt att kringgå överordnade instanser som vill hålla tiggeriet lagligt.

En undersökning från Aftonbladet/Inizio visade att hela 57 procent av svenskarna vill förbjuda tiggeri medan bara 16 procent var för fortsatt tiggeri som det ser ut i dag. Motståndet mot tiggeri anses alltså vara stort bland svenskarna, så pass stort att flera kommuner, till exempel skånska Vellinge, försökt tillmötesgå sina kommuninvånare genom att yrka på ett tiggeriförbud. Länsstyrelsen i Skåne har dock satt stopp för Vellinges planer.

I Eskilstuna prövar man en annan metod för att kringgå den lagstiftning som finns. Efter en flera timmar lång debatt i kommunfullmäktige röstades ett omdiskuterat lagförslag igenom som kommer innebära att man inte inför ett ”förbud” men ändå kraftigt försvårar för tiggeri. Man har arbetat fram en modell som innebär att det krävs ett tillstånd för ”passiv pengainsamling” på flera platser i kommunen.

– Samhällskontraktet fungerar inte för den här gruppen och risken är att om vi tycker att det är okej att de lever som de gör så tycker vi kanske snart att det är okej om våra egna medborgare också gör det om ett tag. Det kan bli ett sluttande plan som gör att den svenska modellen eroderar, sade kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) till Eskilstuna-Kuriren.

Sverigedemokraternas gruppledare Kim Fredriksson höll med om förslaget men passade på att kritisera Socialdemokraterna:

– I januari 2014 lade vi fram en motion om att det skulle krävas tillstånd för att tigga och då pratade S om att det skulle bli en fasciststat. Men vi välkomnar kovändningen från S och C.

Svensk byråkrati ett vapen mot tiggeri

Genom att göra det så pass krångligt och dyrt att söka tillståndet skall man i princip göra det lönlöst att söka sade Jimmy Jansson tidigare till Aftonbladet, när han försvarade förslaget som nu alltså röstats igenom. Beslutet innebär att man genomför förändringar i de lokala ordningsföreskrifterna för att begränsa möjligheterna att tigga. Tillståndet skall sökas hos polisen och kommer gälla Eskilstuna Centrum, Tuna parks handelsområde, Skiftinge och Sveaplan. En avgift kommer att tas ut för tillståndet, hur hög är ännu ej fastställd, men avgiften skall vara så pass betydande att den avskräcker tiggare från att söka. Vidare skall tillstånd inte ges om den ”passiva penninginsamlingen” riskerar att vara ordningsstörande. Vad som räknas som ”ordningsstörande” kan Polisen besluta om och de kommer att lyssna på allmänhetens samt affärsidkares klagomål vilket även innebär att givna tillstånd kan dras in.

Kritik från liberaler och vänstern – vill ha kvar tiggarna

Flera av partierna i kommunen menar dock att det inte går att se ”passivt penninginsamlande” som en ordningsfråga och att förslaget bara kommer att göra livet svårare för ”utsatta människor”.

– Det är en historisk dag i Eskilstuna där vi har en politisk majoritet som vill förbjuda fattigdom. Det är samma sak som att sparka på fattigt folk. Ni har genom det här förslaget skapat en hätsk stämning i samhället, en polarisering som leder till ökade risker för hatbrott, sade Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui under omröstningen.

Beslutet att införa tillståndskrav klubbades igenom efter tre och en halv timmes debatt i fullmäktigesalen. Liberalerna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna röstade nej.

Fler kommuner har visat stort intresse för ”Eskilstunamodellen” och många bedömare menar att den kan komma att få stor spridning som ett sätt att kringgå nuvarande regelverk för att lyssna till kommuninvånarnas önskemål om att få bort tiggeriet. Nu ligger frågan hos länsstyrelsen i Södermanlands län som kommer att se över huruvida förslaget från Eskilstunas kommun är förenligt med ordningslagen. Besked väntas komma inom kort.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Skattefinansierat romskt center ska rädda statens finanser

Skattefinansierat romskt center ska rädda statens finanser

🟠 Sveriges 50 000 romer kostar samhället 12,4 miljarder per år, men det är helt och hållet svenskarnas fel. Det har statliga utredningar slagit fast. Därför vill regeringen inrätta ett ”nationellt center för romska frågor” för att hjälpa romerna att övervinna det utanförskap svenskarna påstås ha tvingat in dem i. Frågan behandlas just nu internt på Kulturdepartementet, där man emellertid inte vill svara på frågor om vad centrets verksamhet kommer att gå ut på.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

”Risk för nedåtgående spiral” – Mjölkbönder varnar för kommande kris

”Risk för nedåtgående spiral” – Mjölkbönder varnar för kommande kris

🟠 Logistikproblemen når Sverige Den livsmedelskris som förutspås under de närmaste åren riskerar att drabba även Sverige. Det säger Claes Jonsson, vice ordförande i föreningen Sveriges mjölkbönder, i en intervju med Nya Tider. Gödsel är tre gånger så dyrt som för mindre än ett år sedan, djurfoder upp till dubbelt så dyrt. Jonsson anser att många lantbruk inte kommer att klara sig om trenden fortsätter och bönderna inte får hjälp. Nu efterlyser han en debatt om ökad svensk självförsörjning, vilket skulle kunna stärka det svenska lantbruket.

Regeringen tvingas använda högerbudget – Miljöpartiet lämnar regeringen

Regeringen tvingas använda högerbudget – Miljöpartiet lämnar regeringen

🟠 INRIKES Magdalena Andersson (S) har blivit Sveriges nya statsminister blev det klart under onsdag. Men det är samtidigt oklart om det kommer bli någon längre tid i rollen. Regeringen har nämligen tvingats till att använda en högerbudget från det budgetförslag som M, KD och SD lagt efter en kritisk riksdagsomröstning. Nu har Miljöpartiet under en pressträff sagt att man tänker lämna regeringen som följd av utvecklingen.

Magdalena Andersson (S) ny statsminister

Magdalena Andersson (S) ny statsminister

🟠 INRIKES Idag släpptes Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson fram som ny statsminister med 117 röster för efter en omröstning klockan 10.00 idag där både Vänsterpartiet och Centerpartiet lade ner sina röster.

SD samlas för Landsdagar – förbereder regeringssamarbete

SD samlas för Landsdagar – förbereder regeringssamarbete

🟠 INRIKES När Sverigedemokraterna höll Landsdagar förra gången, i november 2019, nådde partiet sitt hittills högsta stöd i opinionen med ett genomsnitt på 24 procent. Men när coronaviruset bröt ut i mars 2020 tappade partiet hundratusentals väljare och har sedan dess legat stabilt på omkring 20 procent, vilket fortfarande är hög­re än valresultatet 2018. Medlemsantalet är lägre än under valåret, och kyrkovalet tidigare i år blev det första valet i partiets historia där de tappade stöd. Ändå präglas partiet av en optimism när man nu samlas för Landsdagar på Karlstad CCC den 25-28 november. ”Den potentiella möjligheten för Sverigedemokraterna att ta steget in i ett regeringsinflytande är om möjligt större än inträdet i riksdagen 2010”, skriver partiet i sina handlingar.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Norge hyllar Edvard Munch med världens största museum ägnat åt en enskild konstnär

🟠 Den 22 oktober invigdes det nya Munch-museet i Oslo. Det är en skapelse av arkitekter från Estudio Herreros i Madrid i samarbete med den tyske arkitekten Jens Richter. Kostnaden för denna uppseendeväckande byggnad gick på 280 miljoner euro, men nu har man mer än 26 tusen kvadratmeter att använda som utställningsarea, konsertsal och samlingslokaler. Den strålande utsikten över Oslofjorden ej att förglömma.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.