Skip to Content

Nya Tiders nyhet får spridning.
SKOLAN

Efter Nya Tiders avslöjande: Systemmedia vaknar om nationalsången

Digital utgåva

Efter Nya Tiders avslöjande den 5 november om att Skolverket vill stryka nationalsången ur lågstadieelevernas kursplan för musikundervisning har även systemmedia uppmärksammat detta. Nu börjar även politikerna vakna, tydligast var KD:s ledare Ebba Busch Thor när hon kallade Skolverket för ”myndighetsvänster”.

Publicerad: 9 november, 2019, 20:37

 • Svenska

Läs även

I det senaste numret av Nya Tider kunde vi rapportera om att Skolverket i sitt förslag till ny kursplan för den svenska grundskolan har strukit målet att eleverna på lågstadiet ska lära sig nationalsången, nordiska visor och några av de vanligaste psalmerna. I de högre årskurserna har detta aldrig ingått. Istället ska musikundervisningen knyta an ”till elevernas vardagliga sammanhang samt musikaliska traditioner vid olika högtider”. Vad det i praktiken betyder är upp till lärarnas egna omdömen, menar Skolverket på sin hemsida.

Under flera veckor kretsade diskussionerna i systemmedia kring att Skolverket ville stryka antiken ur grundskolans historieundervisning, men det var Nya Tider som var först med att avslöja att även den svenska nationalsången skulle strykas ur lågstadieundervisningen. Detta fick snabbt spridning och de flesta medier har nu plockat upp nyheten.

Ett tungt namn inom den pedagogiska forskningen, Hans Albin Larsson, som dessutom varit direktör för Skolinspektionen, gick till hård attack i Lärarnas tidning och menade att Skolverkets förslag skulle göra svenska elever historielösa och utan känsla för sitt eget kulturarv.

– Det känns uppmuntrande att vårt arbete har betydelse för samhällsdebatten och att makthavare reagerar över vårt avslöjande, säger Vávra Suk, Nya Tider redaktör.

Borgerliga partier ryter ifrån

I Expressen krävde Liberalerna den 8 november att förslaget om att stryka nationalsången dras tillbaka omedelbart, men tydligast var Ebba Busch Thor, KD:s partiledare. I sitt inledningstal på KD:s riksting som hölls i Umeå började hon med att angripa Skolverket för detta förslag och kallade myndigheten för ”myndighetsvänster när den är som sämst”. Hon lovade dessutom att KD i en kommande, konservativ regeringskonstellation skulle vara en garant för att nationalsången, nordiska visor och psalmer skulle återinföras som obligatoriskt i grundskolan, om det vänsterliberala januariblocket driver igenom förslaget.

– Det är kanske dags att ringa upp Skolverket och påpeka att Berlinmuren har fallit. För det verkar den inte ha gjort på Skolverket, sade hon vidare enligt Expressen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Blabla

  Bare det ikke blir undervist i kristendom/humanisme og nasjonal kjærlighet for sitt eget land fra barndommen, men MOTSATT som nå er landet solgt til sharia av Ruinfeldt och Röfvén.
  Ta igjen, faens svensker! Sleng politikera som styrer landet til Saudia Barbaria på dynga. Drep de som stjeler landet.

 • Blabla

  Globalistene vil at Europa skal fuckes ifølge Kalergieplanen.
  Det er alle ledende politikere i Eurostan enige om.
  Barcelonaavtalen sa det var sånn det skulle bli, pga Saudi Barbaria styrte oljehandelen.

  Om vi vil kan vi ta Saudi Barbaria på et halvt år og beslaglegglegge alle oljebrønner der og kaste ut alle muslimske land fra FN. Inkl. hele styret der og alle «våres» politikere i samme slengen.

  For å ta fra Saudi Barbarbaria all makt er det bare å ta fra de vannet. Det er lett å gjøre. Avsaltningsanlegg exploderes. Borte er Barbarene.

Den svenska statsskulden – på väg uppåt, men hur mycket?

ANALYSAlla åtgärder som vidtagits under coronapandemin, så här långt, har kännetecknats av en sällan skådad miljardrullning. Flera hundra miljarder i olika stöd och lån har lanserats under de hektiska månaderna efter det att pandemin invaderat det svenska samhället. De svenska åtgärderna mot pandemins verkningar finns uttaxerade i en prognos hos Riksgälden, men de åtaganden som statsminister Stefan Löfven skrivit under för svensk räkning i EU kan bli en, ännu okalkylerad, mardröm.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGDe gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Ny minnesplats på Fårö för baltiska flyktingar

INRIKESDen 22 juli invigdes en ny minnesplats på Fårö utanför Gotland för att hedra de baltiska flyktingar som kom till Fårö under andra världskrigets slut, eller snarare alla de som aldrig kom fram utan drunknade i Östersjön under de strapatsrika resorna.

Taxidådet i Borlänge en hämnd för anmälan om sextrakasserier

INRIKESEn somalisk taxichaufför sitter häktad efter en vansinneskörning i Borlänge, där han medvetet körde på fem personer. Brottsrubriceringen är ett försök till mord samt fyra fall av grov misshandel. Somaliern är sedan tidigare dömd för våld mot tjänsteman på ett socialkontor, då han inte fick igenom sin vilja angående bidrag.

Mördare fritagen under permission från ungdomsvård

INRIKESDen 8 januari 2018 sköt den då 16-årige somaliern Abdirizak Abdimalek Osman ihjäl en 24-årig afrikansk man på en pizzeria i Rinkeby. Han dömdes till tre års sluten ungdomsvård, men fritogs den 21 juli i år under en permission. Den ansvariga myndighetens presschef medger i ett samtal med Nya Tider att en felbedömning uppenbarligen gjordes då man beviljade permission.

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

Gå till arkivet

Send this to a friend