Skip to Content

Nya Tiders nyhet får spridning.
SKOLAN

Efter Nya Tiders avslöjande: Systemmedia vaknar om nationalsången

Digital utgåva

Efter Nya Tiders avslöjande den 5 november om att Skolverket vill stryka nationalsången ur lågstadieelevernas kursplan för musikundervisning har även systemmedia uppmärksammat detta. Nu börjar även politikerna vakna, tydligast var KD:s ledare Ebba Busch Thor när hon kallade Skolverket för ”myndighetsvänster”.

Publicerad: 9 november, 2019, 20:37

  • Svenska

Läs även

I det senaste numret av Nya Tider kunde vi rapportera om att Skolverket i sitt förslag till ny kursplan för den svenska grundskolan har strukit målet att eleverna på lågstadiet ska lära sig nationalsången, nordiska visor och några av de vanligaste psalmerna. I de högre årskurserna har detta aldrig ingått. Istället ska musikundervisningen knyta an ”till elevernas vardagliga sammanhang samt musikaliska traditioner vid olika högtider”. Vad det i praktiken betyder är upp till lärarnas egna omdömen, menar Skolverket på sin hemsida.

Under flera veckor kretsade diskussionerna i systemmedia kring att Skolverket ville stryka antiken ur grundskolans historieundervisning, men det var Nya Tider som var först med att avslöja att även den svenska nationalsången skulle strykas ur lågstadieundervisningen. Detta fick snabbt spridning och de flesta medier har nu plockat upp nyheten.

Ett tungt namn inom den pedagogiska forskningen, Hans Albin Larsson, som dessutom varit direktör för Skolinspektionen, gick till hård attack i Lärarnas tidning och menade att Skolverkets förslag skulle göra svenska elever historielösa och utan känsla för sitt eget kulturarv.

– Det känns uppmuntrande att vårt arbete har betydelse för samhällsdebatten och att makthavare reagerar över vårt avslöjande, säger Vávra Suk, Nya Tider redaktör.

Borgerliga partier ryter ifrån

I Expressen krävde Liberalerna den 8 november att förslaget om att stryka nationalsången dras tillbaka omedelbart, men tydligast var Ebba Busch Thor, KD:s partiledare. I sitt inledningstal på KD:s riksting som hölls i Umeå började hon med att angripa Skolverket för detta förslag och kallade myndigheten för ”myndighetsvänster när den är som sämst”. Hon lovade dessutom att KD i en kommande, konservativ regeringskonstellation skulle vara en garant för att nationalsången, nordiska visor och psalmer skulle återinföras som obligatoriskt i grundskolan, om det vänsterliberala januariblocket driver igenom förslaget.

– Det är kanske dags att ringa upp Skolverket och påpeka att Berlinmuren har fallit. För det verkar den inte ha gjort på Skolverket, sade hon vidare enligt Expressen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Samtal med kommunisten Joe Nilsson: ”Invandringen slår sönder samhällskontraktet”

INTERVJUJoe Nilsson ser sig fortfarande som kommunist, men menar att vänstern allt mer kommit att präglas av sekterism och identitetspolitik med fokus på ras och kön. Framför allt anser han att denna vänster har varit helt oförmögen att hantera migrationsfrågan, vilket blev den utlösande faktorn som fick honom att lämna Kommunistiska partiet. Till Nya Tider säger han att vänstern har blivit ”globalisternas lydiga och omedvetna springpojkar”.

Etablissemangets angrepp på svenskt nationaldagsfirande får folkligt mothugg

INRIKESInför den 6 juni, Sveriges nationaldag, brukar det ofta komma opinionsmässiga angrepp på firandet från vänsterliberala proffstyckare. 2021 blev inget undantag. Nya Tider gör här ett kort sammandrag av svenskfientliga tweets och debattartiklar, men också det folkliga motstånd som blev resultatet.

Språktest införs för att få jobb inom Ronneby kommun

INRIKESDet är Sverigedemokraterna och Liberalerna som var för sig inkommit med förslag om att invandrare måste kunna visa att de kan svenska om de vill jobba inom äldrevården eller skolan. Den 27 maj klubbades förslaget igenom av kommunfullmäktige med knapp majoritet.

Hundratals tågade genom Stockholm på nationaldagen

VIDEOUnder parollen ”För frihet och sanning” samlades hundratals personer i Stockholm på nationaldagen den 6 juni ”för att säga nej till frihetsfientliga angrepp och lögner”. Demonstranterna tågade genom Östermalm, från Berzelii park till Gärdet. Precis som vid de tidigare manifestationerna arrangerade av Frihetsrörelsen, valde polisen att upplösa denna sammankomst och fysiskt avlägsna ett antal personer.

Brutal misshandel på skola i Skövde – Vittne: Konflikt mellan svenskar och invandrare

INRIKESDen 10 maj rapporterade flera tidningar i Skaraborg, bland annat Skövde Nyheter, Mariestadstidningen och Skaraborgs allehanda, att en elev blivit brutalt misshandlad av sju till åtta andra elever på Vasa­skolan i Skara. Nu kan Nya Tider avslöja att det rör sig om en pågående konflikt mellan svenska elever och invandrarelever från Skövdes ghetto Södra Ryd.

FBI lurade kriminella att använda ”säker” chatt – 150 gripna bara i Sverige

Krypterings-appen anom.io för säker kommunikation var i själva verket ett lockbete från amerikanska FBI. Flera hundra kriminella nätverk har lurats att använda den ”säkra” kommunikationen, och i natt gjordes hundratals razzior och gripanden runt om i världen, varav cirka 150 i Sverige. Stora mängder narkotika, vapen och sedlar beslagtogs.

AfS-ledamot tystad i fullmäktige

INRIKESOrdföranden i Växjös kommunfullmäktige, Bo Frank (M) stängde av mikrofonen för Alternativ för Sveriges (AfS) ledamot Gustav Pettersson för att denne skulle ha använt ett olämpligt språkbruk. Frågan gällde Palestina-demonstrationer som bryter mot coronaregler, och det är inte första gången som Bo Frank har velat tysta Gustav under diskussioner som berör migration och migranter. Till Nya Tider säger Gustav att han kommer att fortsätta ”kalla en spade för en spade” och att ”det kommer Bo Frank att få höra många gånger om”.

Ung kvinna gruppvåldtagen

INRIKESEn ung kvinna misstänks ha blivit gruppvåldtagen i Farsta. Polisen har ännu inte kunnat gripa några av gärningsmännen.

Gå till arkivet

Send this to a friend