Skip to Content

Nya Tiders nyhet får spridning.
SKOLAN

Efter Nya Tiders avslöjande: Systemmedia vaknar om nationalsången

Digital utgåva

Efter Nya Tiders avslöjande den 5 november om att Skolverket vill stryka nationalsången ur lågstadieelevernas kursplan för musikundervisning har även systemmedia uppmärksammat detta. Nu börjar även politikerna vakna, tydligast var KD:s ledare Ebba Busch Thor när hon kallade Skolverket för ”myndighetsvänster”.

Publicerad: 9 november, 2019, 20:37

 • Svenska

Läs även

I det senaste numret av Nya Tider kunde vi rapportera om att Skolverket i sitt förslag till ny kursplan för den svenska grundskolan har strukit målet att eleverna på lågstadiet ska lära sig nationalsången, nordiska visor och några av de vanligaste psalmerna. I de högre årskurserna har detta aldrig ingått. Istället ska musikundervisningen knyta an ”till elevernas vardagliga sammanhang samt musikaliska traditioner vid olika högtider”. Vad det i praktiken betyder är upp till lärarnas egna omdömen, menar Skolverket på sin hemsida.

Under flera veckor kretsade diskussionerna i systemmedia kring att Skolverket ville stryka antiken ur grundskolans historieundervisning, men det var Nya Tider som var först med att avslöja att även den svenska nationalsången skulle strykas ur lågstadieundervisningen. Detta fick snabbt spridning och de flesta medier har nu plockat upp nyheten.

Ett tungt namn inom den pedagogiska forskningen, Hans Albin Larsson, som dessutom varit direktör för Skolinspektionen, gick till hård attack i Lärarnas tidning och menade att Skolverkets förslag skulle göra svenska elever historielösa och utan känsla för sitt eget kulturarv.

– Det känns uppmuntrande att vårt arbete har betydelse för samhällsdebatten och att makthavare reagerar över vårt avslöjande, säger Vávra Suk, Nya Tider redaktör.

Borgerliga partier ryter ifrån

I Expressen krävde Liberalerna den 8 november att förslaget om att stryka nationalsången dras tillbaka omedelbart, men tydligast var Ebba Busch Thor, KD:s partiledare. I sitt inledningstal på KD:s riksting som hölls i Umeå började hon med att angripa Skolverket för detta förslag och kallade myndigheten för ”myndighetsvänster när den är som sämst”. Hon lovade dessutom att KD i en kommande, konservativ regeringskonstellation skulle vara en garant för att nationalsången, nordiska visor och psalmer skulle återinföras som obligatoriskt i grundskolan, om det vänsterliberala januariblocket driver igenom förslaget.

– Det är kanske dags att ringa upp Skolverket och påpeka att Berlinmuren har fallit. För det verkar den inte ha gjort på Skolverket, sade hon vidare enligt Expressen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Blabla

  Bare det ikke blir undervist i kristendom/humanisme og nasjonal kjærlighet for sitt eget land fra barndommen, men MOTSATT som nå er landet solgt til sharia av Ruinfeldt och Röfvén.
  Ta igjen, faens svensker! Sleng politikera som styrer landet til Saudia Barbaria på dynga. Drep de som stjeler landet.

 • Blabla

  Globalistene vil at Europa skal fuckes ifølge Kalergieplanen.
  Det er alle ledende politikere i Eurostan enige om.
  Barcelonaavtalen sa det var sånn det skulle bli, pga Saudi Barbaria styrte oljehandelen.

  Om vi vil kan vi ta Saudi Barbaria på et halvt år og beslaglegglegge alle oljebrønner der og kaste ut alle muslimske land fra FN. Inkl. hele styret der og alle «våres» politikere i samme slengen.

  For å ta fra Saudi Barbarbaria all makt er det bare å ta fra de vannet. Det er lett å gjøre. Avsaltningsanlegg exploderes. Borte er Barbarene.

Förnedringsrån mot 18-årig svensk

INRIKESLiam, 18, överfölls av två afrikaner när han var på väg från jobbet. De tvingade honom att följa med dem i två timmar för att försöka ta ut pengar åt dem. Sedan misshandlade de honom brutalt, urinerade på honom och tvingade honom att klä av sig naken medan de kallade honom ”vidrig svenne”. De filmade övergreppet och spred det själva på Snapchat.

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Bråk på campingplats framställdes som politisk attack mot socialdemokratiskt kommunalråd

FALSKA NYHETERDet socialdemokratiska kommunalrådet Marie Pettersson (tidigare Larsson) blev överfallen i sitt hem på grund av sitt politiska engagemang, förkunnade samtliga stora medier, en rapportering som snabbt plockades upp av välkända politiker. Den knapphändiga informationen kom dock endast från Pettersson själv, som därefter inte svarade på några frågor. Till Nya Tider säger Polisen att händelsen inträffade på en campingplats under ett bråk mellan Pettersson, hennes sambo och en inbjuden gäst, och ser i nuläget inget politiskt motiv.

Regeringen vägrar utvisa utvisningsdömd etiopier

INRIKESDen HIV-smittade etiopiske mannen dömdes 2005 till sluten rättspsykiatrisk vård och utvisning efter att ha begått en brutal överfallsvåldtäkt mot en svensk kvinna. Mannen har till dags dato kostat skattebetalarna över 27 miljoner kronor och han har nu begärt att få återvända till sitt hemland Etiopien. De etiopiska myndigheterna är beredda att ta emot honom samt har begärt att Sverige utvisar mannen – men regeringen vägrar.

Migrationsverkets generaldirektör i hård attack mot slappa regler för terrormisstänkta asylsökande

INRIKESMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik går i en artikel på DN Debatt till hård attack mot vad han anser vara en slapp lagstiftning när det gäller terrormisstänkta som söker asyl i Sverige. Regeringen duckar och vägrar kommentera kritiken när Nya Tider försöker ringer upp.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Invandrad serievåldtäktsman härjar

INRIKESEfter ett flertal fall av brutala överfall där kvinnor först slagits ner med kraftigt våld mot huvudet och sedan släpats in i skogar och våldtagits i södra Stockholm har polisen valt att gå ut med ett signalement på förövaren som härjat under hösten och vintern: Illaluktande, kraftigt byggd man som talar på bruten svenska.

Polisen drönarövervakar Uppsala

INRIKESTill följd av den ökade kriminaliteten i Uppsala väljer polisen att sätta in drönare som skall bevaka och spana i de centrala delarna av staden. Det övergripande syftet med kamerabevakningen är att, i realtid, kunna förhindra och upptäcka brottslig verksamhet, främst kopplat till narkotikabrottslighet, skriver polisen i ett officiellt uttalande.

Gå till arkivet

Send this to a friend