Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Nya Tiders nyhet får spridning.
SKOLAN

Efter Nya Tiders avslöjande: Systemmedia vaknar om nationalsången

Digital utgåva

Efter Nya Tiders avslöjande den 5 november om att Skolverket vill stryka nationalsången ur lågstadieelevernas kursplan för musikundervisning har även systemmedia uppmärksammat detta. Nu börjar även politikerna vakna, tydligast var KD:s ledare Ebba Busch Thor när hon kallade Skolverket för ”myndighetsvänster”.

Publicerad: 9 november, 2019, 20:37

 • Svenska

Läs även

I det senaste numret av Nya Tider kunde vi rapportera om att Skolverket i sitt förslag till ny kursplan för den svenska grundskolan har strukit målet att eleverna på lågstadiet ska lära sig nationalsången, nordiska visor och några av de vanligaste psalmerna. I de högre årskurserna har detta aldrig ingått. Istället ska musikundervisningen knyta an ”till elevernas vardagliga sammanhang samt musikaliska traditioner vid olika högtider”. Vad det i praktiken betyder är upp till lärarnas egna omdömen, menar Skolverket på sin hemsida.

Under flera veckor kretsade diskussionerna i systemmedia kring att Skolverket ville stryka antiken ur grundskolans historieundervisning, men det var Nya Tider som var först med att avslöja att även den svenska nationalsången skulle strykas ur lågstadieundervisningen. Detta fick snabbt spridning och de flesta medier har nu plockat upp nyheten.

Ett tungt namn inom den pedagogiska forskningen, Hans Albin Larsson, som dessutom varit direktör för Skolinspektionen, gick till hård attack i Lärarnas tidning och menade att Skolverkets förslag skulle göra svenska elever historielösa och utan känsla för sitt eget kulturarv.

– Det känns uppmuntrande att vårt arbete har betydelse för samhällsdebatten och att makthavare reagerar över vårt avslöjande, säger Vávra Suk, Nya Tider redaktör.

Borgerliga partier ryter ifrån

I Expressen krävde Liberalerna den 8 november att förslaget om att stryka nationalsången dras tillbaka omedelbart, men tydligast var Ebba Busch Thor, KD:s partiledare. I sitt inledningstal på KD:s riksting som hölls i Umeå började hon med att angripa Skolverket för detta förslag och kallade myndigheten för ”myndighetsvänster när den är som sämst”. Hon lovade dessutom att KD i en kommande, konservativ regeringskonstellation skulle vara en garant för att nationalsången, nordiska visor och psalmer skulle återinföras som obligatoriskt i grundskolan, om det vänsterliberala januariblocket driver igenom förslaget.

– Det är kanske dags att ringa upp Skolverket och påpeka att Berlinmuren har fallit. För det verkar den inte ha gjort på Skolverket, sade hon vidare enligt Expressen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Blabla

  Bare det ikke blir undervist i kristendom/humanisme og nasjonal kjærlighet for sitt eget land fra barndommen, men MOTSATT som nå er landet solgt til sharia av Ruinfeldt och Röfvén.
  Ta igjen, faens svensker! Sleng politikera som styrer landet til Saudia Barbaria på dynga. Drep de som stjeler landet.

 • Blabla

  Globalistene vil at Europa skal fuckes ifølge Kalergieplanen.
  Det er alle ledende politikere i Eurostan enige om.
  Barcelonaavtalen sa det var sånn det skulle bli, pga Saudi Barbaria styrte oljehandelen.

  Om vi vil kan vi ta Saudi Barbaria på et halvt år og beslaglegglegge alle oljebrønner der og kaste ut alle muslimske land fra FN. Inkl. hele styret der og alle «våres» politikere i samme slengen.

  For å ta fra Saudi Barbarbaria all makt er det bare å ta fra de vannet. Det er lett å gjøre. Avsaltningsanlegg exploderes. Borte er Barbarene.

”En seger för demokratin” – Arnstberg om den friande NMR-domen

INRIKESDet är inte olagligt med en viss färg på kläderna eller en viss gångstil. Det slår nu Göteborgs tingsrätt fast när man friar ett antal medlemmar ur nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som stått åtalade för hets mot folkgrupp under en demonstration i samband med bokmässan i Göteborg 2017. Karl-Olov Arnstberg har kommenterat den principiellt viktiga domen för Nya Tider.

Ödeshög höjer skatten: Kommunalrådet fruktar ”ökad främlingsfientlighet”

INRIKESÖdeshögs kommun i Östergötland måste höja skatten för att få budgeten att gå ihop. Orsaken är, utöver ”åldrande befolkning” och ”ökat behov av försörjningsstöd”, de demografiska förändringarna; kommunens stora asylmottagande. Nu oroar sig kommunstyrelsens ordförande för risken för ”ökad främlingsfientlighet”.

SD är nu Sveriges största parti

INRIKESI Aftonbladet/Demoskops undersökning har nu Sverigedemokraterna gått om Socialdemokraterna som Sveriges största parti för första gången. Nästan var fjärde väljare skulle lägga sin röst på partiet om det vore val idag.

Sprängningarna gör Sverige unikt i världen

INRIKESI år har det hittills skett 99 sprängdåd, vilket är en stor ökning från fjolårets 39 under samma period. Kriminologen Amir Rostami menar att situationen ”saknar motstycke i Europa” och att den ”kan liknas vid länder med lång historia av terrorism”. Även rikspolischef Anders Thornberg tillstår att ”vi ser ingen motsvarighet internationellt”.

Fd. OS-boxaren Patrick Bogere får fem års fängelse för tortyrkidnappning

INRIKESEn man kidnappades och utsattes därefter för en tortyrliknande misshandel. Orsaken uppges vara spelskulder och en fordringsägare anlitade Bandidos för att driva in skulden. Nu har fem afrikaner och en libanes dömts till fängelsestraff. En av de dömda är Patrick Bogere, som boxats för Sverige på OS.

Lokal vänsterpartist vill se folkomröstning om tiggeriförbud i Järfälla – lämnar partiet och blir politisk vilde

INRIKESChristoffer Hörnhagen, vänsterpartistisk kommunpolitiker i Järfälla, lämnar nu sitt parti i protest mot att han tycker att partiet sviker i flera viktiga frågor samt tillämpar härskartekniker internt gentemot partikamrater som vågar trotsa en trång åsiktskorridor. Den avgörande frågan blev dock synen på om Järfälla kommun skall hålla en folkomröstning angående ett tiggeriförbud, något han tycker är rimligt av demokratiskäl. Nu har han blivit politisk vilde i fullmäktige.

Stockholmare demonstrerade för återvandring – kritiserades av församling

INRIKESI Stockholm arrangerade gruppen ”Stockholmare för ett suveränt Sverige”, som tidigare har arrangerat demonstrationer för ett utträde ur EU och till stöd för yttrandefriheten, den 3 november en demonstration under parollen ”mot befolkningsutbyte och för återvandring”. Valet av plats kritiseras av Judiska församlingen.

Pedofil åtalad för ny barnvåldtäkt

BROTT OCH STRAFFPedofilen som tidigare dömts för flera brott, inklusive barnpornografi och våldtäkt av en tolvårig flicka, står nu åtalad på nytt för nya våldtäkter mot ett annat barn. Åtalet rör ett flertal brutala våldtäkter mot en åttaårig flicka han varit bekant med.

Gå till arkivet

Send this to a friend