Skip to Content

Nya Tiders nyhet får spridning.
SKOLAN

Efter Nya Tiders avslöjande: Systemmedia vaknar om nationalsången

Digital utgåva

Efter Nya Tiders avslöjande den 5 november om att Skolverket vill stryka nationalsången ur lågstadieelevernas kursplan för musikundervisning har även systemmedia uppmärksammat detta. Nu börjar även politikerna vakna, tydligast var KD:s ledare Ebba Busch Thor när hon kallade Skolverket för ”myndighetsvänster”.

Publicerad: 9 november, 2019, 20:37

 • Svenska

Läs även

I det senaste numret av Nya Tider kunde vi rapportera om att Skolverket i sitt förslag till ny kursplan för den svenska grundskolan har strukit målet att eleverna på lågstadiet ska lära sig nationalsången, nordiska visor och några av de vanligaste psalmerna. I de högre årskurserna har detta aldrig ingått. Istället ska musikundervisningen knyta an ”till elevernas vardagliga sammanhang samt musikaliska traditioner vid olika högtider”. Vad det i praktiken betyder är upp till lärarnas egna omdömen, menar Skolverket på sin hemsida.

Under flera veckor kretsade diskussionerna i systemmedia kring att Skolverket ville stryka antiken ur grundskolans historieundervisning, men det var Nya Tider som var först med att avslöja att även den svenska nationalsången skulle strykas ur lågstadieundervisningen. Detta fick snabbt spridning och de flesta medier har nu plockat upp nyheten.

Ett tungt namn inom den pedagogiska forskningen, Hans Albin Larsson, som dessutom varit direktör för Skolinspektionen, gick till hård attack i Lärarnas tidning och menade att Skolverkets förslag skulle göra svenska elever historielösa och utan känsla för sitt eget kulturarv.

– Det känns uppmuntrande att vårt arbete har betydelse för samhällsdebatten och att makthavare reagerar över vårt avslöjande, säger Vávra Suk, Nya Tider redaktör.

Borgerliga partier ryter ifrån

I Expressen krävde Liberalerna den 8 november att förslaget om att stryka nationalsången dras tillbaka omedelbart, men tydligast var Ebba Busch Thor, KD:s partiledare. I sitt inledningstal på KD:s riksting som hölls i Umeå började hon med att angripa Skolverket för detta förslag och kallade myndigheten för ”myndighetsvänster när den är som sämst”. Hon lovade dessutom att KD i en kommande, konservativ regeringskonstellation skulle vara en garant för att nationalsången, nordiska visor och psalmer skulle återinföras som obligatoriskt i grundskolan, om det vänsterliberala januariblocket driver igenom förslaget.

– Det är kanske dags att ringa upp Skolverket och påpeka att Berlinmuren har fallit. För det verkar den inte ha gjort på Skolverket, sade hon vidare enligt Expressen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Blabla

  Bare det ikke blir undervist i kristendom/humanisme og nasjonal kjærlighet for sitt eget land fra barndommen, men MOTSATT som nå er landet solgt til sharia av Ruinfeldt och Röfvén.
  Ta igjen, faens svensker! Sleng politikera som styrer landet til Saudia Barbaria på dynga. Drep de som stjeler landet.

 • Blabla

  Globalistene vil at Europa skal fuckes ifølge Kalergieplanen.
  Det er alle ledende politikere i Eurostan enige om.
  Barcelonaavtalen sa det var sånn det skulle bli, pga Saudi Barbaria styrte oljehandelen.

  Om vi vil kan vi ta Saudi Barbaria på et halvt år og beslaglegglegge alle oljebrønner der og kaste ut alle muslimske land fra FN. Inkl. hele styret der og alle «våres» politikere i samme slengen.

  For å ta fra Saudi Barbarbaria all makt er det bare å ta fra de vannet. Det er lett å gjøre. Avsaltningsanlegg exploderes. Borte er Barbarene.

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Brå bryter gammalt tabu: Kartlägger samband mellan ungdomsrån och etnicitet

INRIKESBrottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att genomföra en studie där man vill se om det finns ett samband mellan etnicitet och de allt brutalare och förnedrande ungdomsrånen i Sverige. Man vill helt enkelt se huruvida offer respektive förövare har svensk eller utländsk bakgrund. Att detta initiativ kommer just från Brå måste dock betraktas som oväntat. När Nya Tider försöker få svar från Brås utredare om varför man väljer att göra denna kartläggning just nu väljer de att lägga locket på och förvägra oss en kommentar.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion skall kriminaliseras, samlades ett antal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen.

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Vaccinet Sverige skall få är undermåligt – 62 procent effektivt

INRIKESSverige har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa in sex miljoner doser av deras vaccin, förutsatt att det är säkert. Under måndagsmorgonen kom nyheten om att vaccinets effektivitetsgrad nu är fastställt och att resultatet beskrivs som en besvikelse. Vaccinet rapporteras bara vara 62 procent effektivt.

Sverige skickar pengar direkt till mobiler i Sudan

INRIKESDen svenska biståndsmyndigheten SIDA kommer att under ett år skicka pengar direkt till 34 miljoner sudanesers mobiler. De kommer att få cirka fem dollar per person i månaden, totalt cirka 218 miljoner kronor.

Två äldre utsatta för rån och rånförsök – polisen vägrar gå ut med signalement på gärningsmännen

INRIKESI måndags kväll blev en äldre kvinna utsatt för ett rån, och en timme senare utsattes en annan person, en äldre man, för ett rånförsök. Bägge händelserna skedde i västmanländska Kungsör. Flera polispatruller fanns senare på plats i samhället och kontrollerade flera personer, men ingen är än så länge gripen. När Nya Tider kontaktar polisens presstjänst lägger man genast locket på om eventuella signalement på gärningsmännen.

Spanjor som plundrat svenska kyrkor i decennier häktad ännu en gång

INRIKESEn spansk medborgare, som har begått brott i Sverige sedan 1970-talet, har gång på gång återvänt och sitter nu häktad för nya brott. Han riktar framför allt in sig på hembygdsgårdar och kyrkor, varifrån han stjäl antika föremål som sedan säljs genom auktionsfirmor. Till Nya Tider säger åklagare Eva Wintzell att Schengen-samarbetet, och dess öppna gränser, gör det svårt att stoppa den här typen av personer.

Gå till arkivet

Send this to a friend