Skip to Content

Utredare på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) backar delvis från det drakoniska förslaget när Nya Tider ringer upp. På bilden syns MSB:s EU-lager i Kristinehamn. Foto: Wikimedia/Jaane
INRIKES

Efter Nya Tiders frågor: MSB backar från kontroversiellt förslag

PappersupplaganNya Tider v. 1-2

Utredare på Dan Eliassons myndighet ville avbryta samarbetet med räddningstjänster som inte bedriver jämställdhets- och mångfaldsarbete. När Nya Tider frågar MSB om den skarpa formuleringen säger de att den får stå för utredarna. Utredaren Mona Pütsep väljer att tona ned formuleringen när Nya Tider ringer upp henne.

Publicerad: 7 januari, 2020, 15:47

 • Svenska

Läs även

I maj presenterades en rapport av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), som syftade till att utvärdera MSB:s arbete för jämställdhet och mångfald i det kommunala säkerhetsarbetet och att föreslå nya åtgärder för att öka jämställdheten och mångfalden i svenska räddningstjänster, som fortfarande domineras av svenska män i alltför stor utsträckning.

MSB skriver att de har i uppdrag att ”öka andelen kvinnor och andelen personer med utländsk bakgrund i den kommunala räddningstjänsten”, och att man sedan 1990-talet genomfört åtgärder för att uppnå detta.

Andelen kvinnor är idag bara 5,1 procent för heltidspersonal och 6,5 procent för deltidspersonal. ”Utvärderarna konstaterar att räddningstjänsten inte speglar samhället”, skriver de själva i rapporten.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Om jag kommer i nöd vet jag varför jag inte kan räkna med Dan Eliasson eller Mona Putsep!!!

 • Jo

  Enligt msb värkar mångfald mycket viktigare än säkerhet. Om inte msb sköter sitt jobb som dom ska göra och inte gör det de ska göra så är msb onödig och kostar skattebetalarna pengar som kunde läggas på annat.

 • Dacke

  Trodde i min enfald att personer inom räddningstjänster anställdes p.g.a. kompetens? Ett krav är givetvis att tala och skriva på god svenska och besitta stora kunskaper om det svenska samhället? Den som är bäst lämpad för arbetet, bör naturligtvis få detta?

 • Rygel

  Mona Pütsep verkar vara totalt förvirrad och har tappat fokus på vad räddningstjänsten sysslar med, ge henne en enklare uppgift, typ sköta en kopieringsmaskin, kanske…

 • Knutkalas

  vem hagett dem det uppdraget?

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Granskningsnämnden friar inslag i barnprogram

INRIKESI ett musikinslag i SVT:s morgonprogram för sommarlovslediga barn framförde en 16-årig hiphopartist en låt där hon romantiserade en kriminell livsstil och att vara ihop med en kriminell pojkvän. Klippet anmäldes hela 160 gånger av olika privatpersoner som upprördes över vad man menade var ett starkt skadligt inslag eftersom målgruppen var unga barn. Nu har Granskningsnämnden valt att fria inslaget helt.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Akut regeringskris kan utlösas av oppositionens uppgörelse om statens budget

INRIKESDe fyra oppositionspartierna, M, KD, V och SD lägger imorgon fram ett förslag till riksdagens finansutskott som kan stjälpa regeringen Löfvén. I veckans nummer av papperstidningen beskrivs bakgrunden till problemet och imorgon tar oppositionen det steg som rimligen bör utvecklas till en regeringskris, om ingenting nytt händer innan dess.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Gå till arkivet

Send this to a friend