Skip to Content

Hur kan Expressen publicera en artikel om polismordet från en rörelse som hatar poliser? Skärmavbild: Expressen den 9 juli
LEDARE

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

PappersupplaganNya Tider v. 29

Kort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Publicerad: 19 juli, 2021, 15:18

  • Svenska

Läs även

Black Lives Matter är en marxistisk antivit och starkt polisfientlig rörelse, vars våldsamma retorik har inspirerat flera dödsskjutningar av polismän i tjänst i USA. Det framstår således som extremt tondövt att släppa fram en representant för denna rörelse direkt efter mordet på en polisman i tjänst, särskilt med tanke på att rörelsen är väldigt liten i Sverige (även om dess allierade i vänsterpressen är desto fler).

Inte bara är BLM:s retorik mot polisen i USA aggressiv och stundtals direkt våldsuppmanande, rörelsen kräver dessutom att polisen ska avskaffas och pengarna investeras i samhällsprojekt i svarta områden. Detta är ett av rörelsens mest centrala krav – på engelska ”defund the police” – och BLM Sverige har inte gett några signaler om att de skulle tänka annorlunda om Sverige.

Om detta skriver Aysha Jones ingenting. Hela hennes debattartikel går istället ut på att moraliskt likställa en svart brottslings mord på en polisman i tjänst (ett mord hon pliktskyldigt beklagar) med morden som svarta förortsgangsters begår på varand­ra, och klandra svenskarna för att de inte gråter lika mycket över de senare. Vi borde reagera lika starkt när svarta brottslingar skjuter varand­ra, annars innebär det att ”svarta liv inte räknas”, eller med andra ord att vi är rasister, anser Aysha.

Hon lyckas också få med att det är svenska överklassungdomars sug efter ”tunga droger” som leder till att de kriminella gängen ”terroriserar våra gator i jakt efter makt”.

Expressens BLM-debattör menar att vi måste se våldet som en ”nationell kris”, och på den punkten är det nog många vanliga svenskar som är beredda att hålla med. Men hennes ”analys” av orsakerna till krisen är den gamla vanliga vänstersmörjan: ”hatet, utsattheten, myndighetsföraktet och rasismen” hör ihop, försäkrar hon oss. Eller med andra ord, det är svenskarnas rasism som är den bakomliggande orsaken till att de svarta känner sig utsatta och börjar hata myndigheterna och skjuta poliser. Och lösningarna är exakt samma trams som vänstern både förordat och fått igenom i snart ett halvsekel: ”förebyggande politiska åtgärder”, ”stärkta samhällen” (läs: skattepengar som strös över ”utsatta områden”), ”gemenskap och förståelse” och inte minst:

”Förståelse för de strukturer som styr vår värld och som håller vissas hopp och framtid som gisslan. Hur detta gisslandrama leder till misär, obryddhet och desperation.” (Läs: invandrarna hålls nere av svenskarna, det är därför de blir desperata, börjar hata samhället och skjuter varand­ra och poliser.)
Sverige är verkligen ett extremt land.

Hur kan den 17-årige somaliern som sköt polismannen eller de svarta som skjuter and­ra svarta i rivaliserande gäng påstå att de är missgynnade? I Sverige får de utbildning, bostad, gratis uppehälle på skattebetalarnas bekostnad. De är inte missgynnade i jämförelse med and­ra svarta i deras hemländer, och inte heller i jämförelse med svenska jämnåriga.

Det strös miljarder över invandrarområden, i synnerhet får skolor i invandrarområden avsevärt större resurser. En granskning som Nya Tider utförde redan 2013 visade att skolorna i invandrartäta områden i huvudstaden hade uppemot dubbelt så mycket pengar per elev som skolorna i det fåtal helsvenska områden som ännu fanns kvar.

Vad är det som Aysha Jones, och alla and­ra debattörer som hänvisar till samma slitna argument, egentligen tycker fattas eleverna i invandrartäta områden? De får mer pengar än svenska elever. De får fler och större fritidsgårdar, de får allehanda projekt avsedda att förbättra deras situation, alltsammans betalt av svenska skattebetalare. Deras rappande musikförebilder hyllas av media, medan­ svenska patriotiska band sablas ner eller förtigs. Ändå är de inte nöjda, utan känner sig tvungna att gå med i kriminella gäng.

Hur mycket mer skattepengar måste vi satsa på dem än vi satsar på svenska barn för att de ska låta bli att langa knark, råna, våldta, skjuta, spränga och mörda? Tre gånger mer? Tio gånger mer? Hundra tusen triljoner gånger mer?
Och hur resonerar Expressen som släpper fram en sådan som Aysha Jones?

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Det parasitära Malmö

OPINION: STEFAN TORSSELLFör 20 år sedan uppfattades Malmö som en hipp stad. Många inom kulturvänstern flyttade till det kulturella Malmö. Men det är inte kulturvänstern som har förstört Malmö. Det är Socialdemokraterna, menar veckans debattör Stefan Torssell.

Hur många dör ”med” vaccin?

LEDAREÄven i systemmedia får vi allt oftare läsa om friska medelålders människor som dör efter att ha tagit vaccin, ofta i hemska plågor. EU har en officiell databas där misstänkta biverkningar rapporteras, och enligt den har hittills (26 juni) 16 535 européer avlidit ”med” vaccin, medan hundratusentals fått svåra komplikationer.

De asylsökande i Litauen – är verkligen Vitryssland den skyldige?

KRÖNIKAMan har slagit på stora trumman gällande Vitrysslands roll i den senaste strömmen av migranter och asylsökande. Den av media förmedlade bilden tecknar Vitrysslands ondskefulla bidrag till den uppkomna situationen. Sanningen har dock längre rötter och mycelier.

PK-viruset angriper allt det kommer åt

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSport har länge betraktats som en arena fri från politiska dragkamper och internationella konflikter, vilket också slagits fast i internationella regler. Nu har dock det politiskt korrekta viruset börjat angripa även denna fredade värld, när Väst­europas politiker vill markera för sexuella avarter och uttrycker stöd för den amerikanska svart-makt-rörelsen. Professor emeritus Karl-Olov Arnstberg skriver i veckans debattartikel om hur Ungern blivit måltavla för de politiskt korrekta, sedan landet lanserat en lag som ska skydda minderåriga mot propaganda som skapar förvirring om könsidentitet och kan leda till så kal­lad könsdysfori.

När polisen gråter

LEDARENyligen brast en polisman i gråt då han intervjuades av SVT om gängbrottsligheten i Göteborg, närmare bestämt de kriminella nätverk som utpressar företagare på ”beskyddarpengar”. Främst invandrade företagare, får vi höra i intervjun, även om det saknas statistik på den saken.

Gå till arkivet

Send this to a friend