Skip to Content

Hur kan Expressen publicera en artikel om polismordet från en rörelse som hatar poliser? Skärmavbild: Expressen den 9 juli
LEDARE

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

PappersupplaganNya Tider v. 29

Kort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Publicerad: 19 juli, 2021, 15:18

  • Svenska

Läs även

Black Lives Matter är en marxistisk antivit och starkt polisfientlig rörelse, vars våldsamma retorik har inspirerat flera dödsskjutningar av polismän i tjänst i USA. Det framstår således som extremt tondövt att släppa fram en representant för denna rörelse direkt efter mordet på en polisman i tjänst, särskilt med tanke på att rörelsen är väldigt liten i Sverige (även om dess allierade i vänsterpressen är desto fler).

Inte bara är BLM:s retorik mot polisen i USA aggressiv och stundtals direkt våldsuppmanande, rörelsen kräver dessutom att polisen ska avskaffas och pengarna investeras i samhällsprojekt i svarta områden. Detta är ett av rörelsens mest centrala krav – på engelska ”defund the police” – och BLM Sverige har inte gett några signaler om att de skulle tänka annorlunda om Sverige.

Om detta skriver Aysha Jones ingenting. Hela hennes debattartikel går istället ut på att moraliskt likställa en svart brottslings mord på en polisman i tjänst (ett mord hon pliktskyldigt beklagar) med morden som svarta förortsgangsters begår på varand­ra, och klandra svenskarna för att de inte gråter lika mycket över de senare. Vi borde reagera lika starkt när svarta brottslingar skjuter varand­ra, annars innebär det att ”svarta liv inte räknas”, eller med andra ord att vi är rasister, anser Aysha.

Hon lyckas också få med att det är svenska överklassungdomars sug efter ”tunga droger” som leder till att de kriminella gängen ”terroriserar våra gator i jakt efter makt”.

Expressens BLM-debattör menar att vi måste se våldet som en ”nationell kris”, och på den punkten är det nog många vanliga svenskar som är beredda att hålla med. Men hennes ”analys” av orsakerna till krisen är den gamla vanliga vänstersmörjan: ”hatet, utsattheten, myndighetsföraktet och rasismen” hör ihop, försäkrar hon oss. Eller med andra ord, det är svenskarnas rasism som är den bakomliggande orsaken till att de svarta känner sig utsatta och börjar hata myndigheterna och skjuta poliser. Och lösningarna är exakt samma trams som vänstern både förordat och fått igenom i snart ett halvsekel: ”förebyggande politiska åtgärder”, ”stärkta samhällen” (läs: skattepengar som strös över ”utsatta områden”), ”gemenskap och förståelse” och inte minst:

”Förståelse för de strukturer som styr vår värld och som håller vissas hopp och framtid som gisslan. Hur detta gisslandrama leder till misär, obryddhet och desperation.” (Läs: invandrarna hålls nere av svenskarna, det är därför de blir desperata, börjar hata samhället och skjuter varand­ra och poliser.)
Sverige är verkligen ett extremt land.

Hur kan den 17-årige somaliern som sköt polismannen eller de svarta som skjuter and­ra svarta i rivaliserande gäng påstå att de är missgynnade? I Sverige får de utbildning, bostad, gratis uppehälle på skattebetalarnas bekostnad. De är inte missgynnade i jämförelse med and­ra svarta i deras hemländer, och inte heller i jämförelse med svenska jämnåriga.

Det strös miljarder över invandrarområden, i synnerhet får skolor i invandrarområden avsevärt större resurser. En granskning som Nya Tider utförde redan 2013 visade att skolorna i invandrartäta områden i huvudstaden hade uppemot dubbelt så mycket pengar per elev som skolorna i det fåtal helsvenska områden som ännu fanns kvar.

Vad är det som Aysha Jones, och alla and­ra debattörer som hänvisar till samma slitna argument, egentligen tycker fattas eleverna i invandrartäta områden? De får mer pengar än svenska elever. De får fler och större fritidsgårdar, de får allehanda projekt avsedda att förbättra deras situation, alltsammans betalt av svenska skattebetalare. Deras rappande musikförebilder hyllas av media, medan­ svenska patriotiska band sablas ner eller förtigs. Ändå är de inte nöjda, utan känner sig tvungna att gå med i kriminella gäng.

Hur mycket mer skattepengar måste vi satsa på dem än vi satsar på svenska barn för att de ska låta bli att langa knark, råna, våldta, skjuta, spränga och mörda? Tre gånger mer? Tio gånger mer? Hundra tusen triljoner gånger mer?
Och hur resonerar Expressen som släpper fram en sådan som Aysha Jones?

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Vindkraftens avigsidor

KRÖNIKAMed studier i projekt- och företagsledning i bagaget samordnar centerpartisten Mari-Louise Wernersson nu regeringens vindkraftssatsning i region sydost.

”Vi har varit naiva?” – Inte efter Brås rapport

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAtt invandringen har lett till ökad otrygghet är knappast en överraskning för någon, även om myndigheterna försökt bortförklara det på alla möjliga sätt. Den senaste rapporten från Brå visar dock några uppseendeväckande fakta. Det främsta är kanske att barn till invandrade föräldrar från Afrika och Mellanöstern är markant mer kriminella än sina föräldrar, något som blivit värre över tid.

Frankrike i en ny verklighet – utrikespolitiskt och inrikespolitiskt

KRÖNIKADen diplomatiska och militära konflikten mellan Frankrike och dess Nato-allierade (USA/Storbritannien) samt Australien ses i Femte republiken som ett exceptionellt förräderi. Frankrike hade ett kontrakt för leverans av 12 dieselubåtar till ett värde av 35 miljarder euro (enligt vissa källor upp till 50 miljarder euro) till Australien. Kontraktet bröts och ordern gick till amerikanska och engelska leverantörer av atomdrivna ubåtar. Den nya amerikanska ambassadören är inte välkommen till Paris och Frankrike kallade med omedelbar verkan hem sina ambassadörer från Washington och Canberra.

USA – frihetens högborg…?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”Land of the free, home of the brave”. Inte så mycket längre. I detta nummer djupdyker vi i flera olika aspekter av det amerikanska samhället, som i snabb takt avvecklar medborgerliga friheter, med jakten på inhemsk terrorism och folkhälsans bästa som förevändning.

Demokratiska partiet har utfärdat en dödsdom mot det vita Amerika

OPINION: Paul Craig RobertsUSA borde inte längre kal­las för Amerikas förenta stater, utan Amerikas delade stater. Mellan delstater styrda av Demokraterna respektive Republikanerna går en avgrundsdjup klyfta, och det blir inte bättre av att president Joe Biden kal­lar Trump-anhängare för ”inhemska terrorister” och sätter dem i fängelse. Supermakten håller i snabb takt på att rasera sig själv inifrån, något som kommer att sända chockvågor genom hela västvärlden, varnar veckans debattör Paul Craig Roberts.

Ilskan växer i Europa och världen – den är berättigad och inte en dag för tidig

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETVarje vecka demonstrerar miljontals människor och i helgen reste sig australiensarna i Melbourne mot tyranniet där. Bara i Frankrike demonstrerar man varje lördag i mer än 200 städer. Protesterna reflekterar den snabbt växande ilskan, då alltfler vaknar upp till den obehagliga sanningen – vi har blivit förda bakom ljuset – det var aldrig vår hälsa eller trygghet det handlade om, utan ett fult trick att ta ifrån oss våra friheter. Vi rapporterar ofta om motståndet, men denna vecka fick det inte plats, trots att demonstrationerna fortsatt pågår för fullt världen över.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend