Löfven vill inte att ansvariga ministrar avgår

Statsminister Löfven höll i dag en presskonferens tillsammans med bland andra Säpochefen och ÖB om den så kallade Transportstyrelseskandalen som anses ha äventyrat rikets säkerhet. Känslig information om Sveriges infrastruktur, namn och foton på stridspiloter, körkortsregistret och hemliga agenters identiteter kan ha hamnat i händerna på främmande makt efter att Transportstyrelsen outsourcat IT-tjänster för sin verksamhet. Löfven påpekade dock att han har obrutet förtroende för samtliga ansvariga ministrar.

Rikets säkerhet kan ha äventyrats efter att Transportstyrelsen låtit outsourca IT-tjänster – något som är olagligt att göra i handhavandet av den information myndigheten sitter på.
– Det återstår slutsatser att dra, menade statsminister Stefan Löfven kryptiskt innan han lämnade ordet fritt på den presskonferens han höll den 24 juli angående IT-skandalen.

Uttalandet stämde överens generellt med vad de andra i panelen pekade på – att det visserligen var mycket allvarligt, men att man helt enkelt ännu inte vet vilka konsekvenser haveriet haft eller vilken information som kan ha hamnat hos främmande makt.

Statsministern flankerades av försvarsminister Peter Hultqvist, Säpochefen Anders Thornberg, Överbefälhavare Micael Bydén samt Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam, som tillträdde sin tjänst så sent som den 29 juni.
Stefan Löfven, som fått information om läckan i januari i år, betonade även att han i nuläget inte såg någon anledning att låta något av de ansvariga statsråden avgå.
– Nej, jag har fortsatt förtroende för dem och så länge inget annat meddelas fortsätter det så, slog han fast.

Infrastrukturminister Anna Johansson, som haft ansvaret för att informera om Transportstyrelsens ageranden, har enligt statsministern helt enkelt inte fått någon information. Detta gör enligt Löfven att hon heller inte är klandervärd. Detsamma gäller i statsministerns ögon för övriga statsråd som haft ansvarspositioner i anslutning till skandalen, såsom inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hulqvist – vilka båda känt till IT-läckan i runt ett års tid.

2015 bytte Transportstyrelsen IT-leverantör till IBM, som har elva olika dotterbolag i Rumänien, Kroatien, Tjeckien, och Serbien. Enligt svensk lag måste de personer som hanterar Transportstyrelsens register säkerhetsprövas, något som aldrig skedde. Myndighetsbeslutet att outsourca hanteringen av informationen var alltså ett medvetet lagbrott som dessutom riskerade rikets säkerhet.

Den dåvarande generaldirektören för Transportstyrelsen Maria Ågren avskedades därför i januari. Hennes brott, som bestått i att hon röjt sekretessbelagda uppgifter som kunde riskera rikets säkerhet, hade begåtts någon gång mellan 30 september 2015 och 31 mars 2016. Hon hade undertecknat beslut om att göra avsteg från gällande lagstiftning och Transportstyrelsens riktlinjer för åtkomst till system och servrar. Först i juli delgavs hon ett strafföreläggande för vårdslöshet, där hennes dom blev att betala 70 000 kronor i dagsböter. Ansvarig minister under den tidsperiod IT-läckan gjordes var Mehmet Kaplan (MP).

Den från januari vikarierande generaldirektören för Transportstyrelsen, Jonas Bjelfvenstam, poängterade att ett intensivt säkerhetsarbete nu pågick på Transportstyrelsen.
– Jag kommer att arbeta hårt för att vi har kontroll och säkerställa att det inträffade aldrig upprepas.

– Transparens är avgörande och grundläggande i ett demokratiskt samhälle och framför allt ska människor kunna känna sig trygga med att deras personuppgifter hanteras korrekt, menade Stefan Löfven under presskonferensen. Han tillade även att han bjudit in samtliga partiledare för ytterligare information, och att möjligheten att en ny säkerhetslag kan bli aktuell redo att träda i kraft den 1 januari 2019.

Vid presskonferensen meddelade Stefan Löfven även att delar av Transportstyrelsens ledning skulle bytas ut.
Säpochefen Anders Thornberg påpekade att Säpo konstaterat att det finns en bristande säkerhetskultur i Sverige. Man genomför inte säkerhetsanalyser och man använder sig av problematisk outsourcing, menade han. För Säpos egen del har man nu blivit tvungna att arbeta förebyggande:
– Vi har gjort en bedömning och vet inte om uppgifterna är röjda, men har agerat som om de var röjda för att vidta säkerhetsskyddande åtgärder för att fortsätta vårt arbete, konstaterade Thornberg.

ÖB Michael Bydén pekade ut det som svävade i fara för hans departement:
– För Försvarsmaktens del handlar det här om vissa uppgifter kring fordon och kvalificerade skyddsidentiteter. Det militära fordonsregistret infattar alla fordon i Försvarsmakten och registret som har högt skyddsvärde hanteras av och inom Försvarsmakten, sade han.

Han beskrev det hela som ”en allvarlig händelse”, men såg ändå inget överhängande hot mot Försvarsmaktens operativa förmåga, åtminstone inte i nuläget. På sociala medier var reaktionerna hårda från oppositionens politiker under det att presskonferensen pågick. Ordet ”haveri” förekommer frekvent i de politiska kommentarerna. Det många reagerade på var vad de upplevde som brist på ansvarstagande, men även misstankar om medveten desinformation från regeringens håll.
Riksdagsledamoten Tomas Tobé (M), ordförande i justitieutskottet, twittrade:
”Det är uppenbart att regeringen försökt mörka denna säkerhetsskandal. Sanslöst.”

 

Bild: Facebook

 

Jimmie Åkesson (SD) påpekade på Twitter att partiet kommer att utkräva ansvar på grund av att regeringen känt till läckan i två år.

Enskilda människor utan politiska uppdrag är även de upprörda i sociala medier. En användare på twitter undrade sarkastiskt om han ska kontakta Serbiens ambassad inför att han ska förnya sitt körkort. Andra kommenterade på SVT Nyheters Facebooksida under inlägget om den direktsända presskonferensen:
”Vad hjälper det att föreslå lagändringar när myndigheter medvetet gör avsteg från lagar”, undrade en person, en annan undrade om ministrarna överhuvudtaget pratade med varandra.”

 

Bild: Facebook

 

Alliansen, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har i kölvattnet av IT-skandalen öppnat för en misstroendeförklaring mot regeringen.

Bild: Twitter

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

🟠 INRIKES Den gangsterrappande artisten Nils Grönberg, 19, som gick under artistnamnet Einár, sköts till döds under torsdagskvällen i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Den kriminella rapparen, som själv dömts för ett flertal brott, levde under stor hotbild från invandrargäng som ville döda honom. Einár sköts med flera skott i bröst och huvud i vad som liknas vid en ren avrättning.

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

🟠 Sverigedemokratiske regionpolitikern Bertil Malmberg dömdes den 7 oktober i Nyköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp. Åsiktsbrottet består i att Malmberg vid ett möte i fullmäktige sagt att sydsudaneser har låg genomsnittlig IQ – ett oomtvistat vetenskapligt faktum.

Den svenska skulden: Hur mycket är du skyldig?

Framtida betalsystem och E-kronan – inte ett ord om kontanter

🟠 Förtroendet för betalningssystemen är avgörande för samhällets utveckling. Minskad användning av kontanter har drivits fram av teknikutvecklingen, brister i lagstiftningen och bankernas vinster från elektroniska betalningar. E-kronan är ett projekt som drivs av Riksbanken, med syftet att skapa en kontrollerad elektronisk betaltjänst som garanteras av Riksbanken. Den 6 oktober höll förste vice riksbankschef, Cecilia Skingsley, ett föredrag om framtidens betalsystem, som är föremål för en omfattande utvecklingsprocess – utan att nämna kontanter med ett ord.

Media fortsätter mörka om skolattacken i Eslöv

Media fortsätter mörka om skolattacken i Eslöv

🟠 INRIKES Efter att polisens förundersökning blivit tillgänglig blev skolattacken i Eslöv åter en återkommande nyhet i veckan. Massmedierna fortsatte att trycka på den påstådda ”högerextrema” kopplingen men valde sin vana trogen att undanhålla viktiga detaljer som att pojken själv är mörkhyad och att det enda offret för attacken är – en vit man.

Organisationer för journalister tiger om attentatet mot Exakt24:s reporter

Organisationer för journalister tiger om attentatet mot Exakt24:s reporter

🟠 Uppdaterad med svar från Journalistförbundet. Svenska Journalistförbundet samt Reportrar utan gränser i Sverige, alltså de organisationer som ska bevaka journalisters möjligheter att kunna utöva sitt yrke utan att utsättas för hot eller våld anser inte att de har tid att svara på frågor om hur de ser på det nyligen inträffade attentatet mot Exakt24:s reporter Christian Peterson samt vandaliseringen av samma nyhetskanals studio.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.