eNyT v. 12/2021

Karl Hedin frias från alla misstankar

 Skogsägaren Karl Hedin friades av Västmanlands tingsrätt den 19 mars från åtalet om jaktbrott och förberedelse till jaktbrott. Även de tre medåtalade frias helt. Hedins åsikter i varg­frågan åberopades som bevisning av åklagaren, men tingsrätten påpekar i domen att politiska åsikter i sig inte är ett brott. Till Nya Tider säger Hedin att han hade räknat med ett frikännande, men inte att det skulle bli så tydligt.

Inga-Britt efter polisens frihetsberövande: ”Jag backar inte!”

 I samband med coronademonstrationen i lördags den 20 mars frihetsberövades cirka 15 personer, däribland Inga-Britt Törnlind, 76 år. I en intervju med Nya Tider säger hon att det kändes chockerande att polisen bryskt satte henne i en polisbuss, bara för att hon vid demonstrationen bar på en svensk flagga. Hon säger samtidigt att upplevelserna i lördags på inget sätt har fått henne att vilja sluta kämpa för friheten och demokratin i Sverige, som hon anser är allvarligt hotade. När Nya Tider frågar en ansvarig polischef om det stämmer att man främst riktar in sig på att omhänderta personer som vid demonstrationer bär på någon form av plakat, säger han att så är fallet.

Här kör Putin svensk bandvagn – i Sibirien

 Kreml har släppt en uppmärksammad film där president Vladimir Putin befinner sig i Sibirien tillsammans med försvarsminister Sergej Sjojgu. De vandrar i naturen, tittar på djur och kör svensk bandvagn.

Folklig resning mot coronarestriktioner – karneval, studentfirande och demonstrationer

 Under de senaste dagarna har det på många håll i världen hållits demonstrationer och anordnats mer lättsamma folkfester för att trotsa de stränga coronarestriktionerna som är en realitet för hundratals miljoner människor runt jorden. Den folkliga resningen möttes av polisens brutalitet och myndigheters fördömanden, vilket visar att konfrontationen mellan folket och beslutsfattarna är på väg att eskalera. Störst bland aktiviteterna i helgen var en jättedemonstration i tyska Kassel, studentfiranden i Florida samt en karneval i franska staden Marseille som upplöstes med brutala medel av polisen.

Ryssland i veckan

 Det har varit en mycket intressant, intensiv och händelserik vecka för president Putin och Ryska Federationens utrikespolitik. Att den ryske Washingtonambassadören Anatolij Antonov kallades hem till Moskva för konsultationer är bevis nog för att den ryske presidenten har fått nog. Det klargjordes under torsdagen att Vladimir Putin önskar öppna internetsamtal med president Joe Biden. Det är ingen hemlighet att besvärliga interna problem i USA är huvudorsaken till en avledningsmanöver genom utrikespolitik.

Trump gör comeback med egen social medieplattform

 USA:s före detta president Donald Trump kan åter snart vara en viktig aktör på sociala medier, den här gången med en helt egen plattform. Det rapporterar Fox News söndagen den 21 mars. Trumps topprådgivare, Jason Miller, säger till Fox att den nya medieplattformen är tänkt att lanseras inom två till tre månader och att den kommer att ”omdefiniera spelreglerna för sociala medier”.

Brittisk EU-export tappade 40 procent efter Brexit

 Den första månaden efter Brexits övergångsperiod har den tysk-brittiska handeln brutit samman totalt. Framtidsutsikterna ser heller inte rosiga ut. Endast den kraftiga utbyggnaden av offshore-vindenergi och stora statliga investeringar i sjukhus och trafikinfrastrukturprogram gör ön attraktiv även med tullgräns. Global Britain är den nya doktrinen.

Trots första svenska dödsfallet – EMA ger grönt ljus för vaccinet

 En fullt frisk kvinna i 60-årsåldern har avlidit på Skånes universitetssjukhus efter att hon fått AstraZenecas Covid-19-vaccin. Hon blir en i en följd av individer som dött kort efter att de tagit det kritiserade vaccinet, som har flest biverkningar och sämst skyddseffekt av samtliga Covid-19 vacciner på marknaden. Nu väljer EMA att ignorera varningarna och godkänna vaccinet – nyttan anses större än riskerna resonerar man.

Fler dödsfall kopplas till AstraZenecas vaccin – orsaken hittad enligt norska experter

 Listan över länder som stoppar AstraZenecas vaccin fortsätter att öka efter att vaccinet kunnat kopplas till allvarliga biverkningar och ett flertal dödsfall. Nu har en norsk expertgrupp bestående av läkare som undersökt tre drabbade sjukvårdsanställda, varav en som avled efter att ha tagit vaccinet, kunnat fastställa orsaken som gör att vaccinet kan bli dödligt.

Sannfinländarna största finska parti i ny mätning – coronatröttheten straffar sittande regering

 I en opinionsmätning som tidningen Helsingin Sanomat publicerat är nu oppositionspartiet Sannfinländarna största parti i finsk politik. En professor i statskunskap vid det svenskspråkiga universitetet Åboakademin säger i en kommentar till Sveriges Radio att det är en coronatrötthet som ger utslag och som nu straffar sittande regering inför de kommande kommunalvalen.

Franska regeringen ger klartecken för ansiktsigenkänning i kollektivtrafiken

 Nyhetsportalen Euractiv rapporterar att regeringen i Frankrike nu har fattat beslut om att ge kollektivtrafikoperatörerna i landet möjlighet att installera en mjukvara i övervakningskamerorna som med hjälp av artificiell intelligens möjliggör ansiktsigenkänning som på så vis skall kunna mäta hur lydigt fransmännen följer kravet på munskydd i kollektiva färdmedel. En aktivistgrupp som bevakar lagar och rättigheter på nätet kallar dekretet för ”en auktoritär offensiv och ett hot mot demokratin”.

Tyskt supervalår 2021: Tre sydtyska delstater anger trenden

 Den 14 mars hölls delstatsval i två sydtyska delstater och kommunalval i ytterligare en. Trenden i båda är att det stora kristdemokratiska partiet CDU går tillbaka, att de Gröna vinner mark samt att Alternativ för Tyskland förlorar rejält. Även Socialdemokraterna gick tillbaka. De regerande koalitionerna i båda delstaterna torde dock kunna bestå och fortsätta. Frågan är om trenden kommer att visa sig i Förbundsdagsvalet i september.

Lettisk instagramprofil i blåsväder efter uttalande om homosexualitet

 Elīna Didrihsone är en av Lettlands kändare ”influencers”, med tiotusentals följare på plattformen Instagram och samarbete med bland annat kaffeföretaget Es mīlu kafiju (”Jag älskar kaffe”). Företaget avbröt dock detta samarbete efter att Elīna uttalat sig om sin syn på homosexualitet, vilket kom att leda till ett drev och fördömanden från ett antal kändisar.

Efter bajs- och nedskräpning nära konsulat: Kommunpolis tycker synd om afghaner och tonar ner ordningsproblemen

 Efter att Lidingös moderata kommunalråd Daniel Källenfors i ett upprört Facebookinlägg påtalade de grava ordningsproblem som det afghanska konsulatet orsakat i ett bostadsområde, alltifrån bajs i trappuppgångar, allmän nedskräpning samt bråk och stök går nu en lokal kommunpolis ut i en intervju för tidningen Göteborgs-Posten och tonar ner problemen. Han anser samtidigt att afghanerna blir orättvist utpekade som grupp.

Statens medicinsk-etiska råd: ”Hade behövts bredare diskussion om vaccinpassens etiska dilemman”

 Efter att digitaliseringsminister Anders Ygeman tydligt tagit ställning för att införa ett kastsystem i form av vaccinpass, säger nu Statens medicinsk-etiska råds ordförande Kenneth Johansson i en intervju med Nya Tider att rådet visserligen ser initiala fördelar med någon form av vaccinationsintyg, men att han anser att konsekvenserna av ett sådant borde ha diskuterats mer transparant mycket tidigare. Han ser stora etiska utmaningar. Han ser en fara i att alla människors lika värde i form av jämlikhet urholkas, och att äldre och många funktionsnedsatta inte har tillgång till digitala verktyg och därför riskeras stängas ute från stora delar av samhällslivet.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.