Skip to Content

Inte välkommet på klassfotot? Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
INRIKES

Elev tvingades ta av kristet kors vid skolfotograferingen – muslimska invandrarflickor fick ha slöjan på

I slutet av augusti, i samband med den årliga skolfotograferingen, tvingades en manlig 15-årig elev att ta av sig sitt kristna kors i form av ett halssmycke. Fotografen ansåg att korset skulle kunna upplevas som kränkande av elever med annan trosuppfattning. Detta gällde dock inte muslimska elever, vilket betydde att slöjan fick sitta kvar på invandrarflickornas huvuden. Händelsen är nu anmäld till Diskrimineringsombudsmannen, och den ansvariga fotofirman säger i en intervju med Nya Tider att fotografen som var på skolan vid det aktuella tillfället nu är avskedad.

Publicerad: 21 oktober, 2020, 17:11

  • Svenska

Läs även

Den årliga skolfotograferingen är en gammal svensk tradition som av många elever upplevs som ett kort men välkommet avbräck i skolvardagen. Den 25 augusti blev klassfotograferingen av klass 9 B vid Lindsdalsskolan i Kalmar allt annat än behaglig. Både nättidningen Nyheter Idag samt den kristna tidningen Dagen rapporterar att många elever upplevde att den unga kvinnliga fotografen uppträdde på ett sätt som upplevdes som styrande och auktoritärt.

Tvingades ta av sig kristet korssmycke

Värst blev situationen för en 15-årig kille i klassen. Eftersom han är troende kristen bär han ett halssmycke i form av ett kors, inte bara som en accessoar, utan som något identitetsstärkande och symboliskt viktigt.

När klassen hade ställt upp i gymnastiksalen för att fotograferas föll det kristna korset inte den kvinnliga fotografen i smaken. Hon beordrade den perplexe 15-åringen att ta av sig korset omedelbart. Motiveringen var att det kristna korset skulle kunna uppfattas som kränkande av elever med annan trosuppfattning.

Enligt vad Dagen skriver lydde pojken direkt eftersom han inte ville ställa till med konflikter och bråk. Däremot fick de muslimska, kvinnliga elever som bar slöja ingen uppmaning att ta av sig denna.

Utreds av Diskrimineringsombudsmannen

Att fotografen tvingade den 15-årige eleven att ta av sig sitt kristna kors skall han ha upplevt som ett stort integritetsintrång. Enligt Dagen skall hans föräldrar ha reagerat starkt på pojkens berättelse och anmält det hela till Diskrimineringsombudsmannen, något som Nya Tider kan bekräfta är korrekt eftersom vi fått tillgång till handlingen. Ärendet bereds dock fortfarande av myndigheten, som ännu inte har tagit ställning i frågan.

Rektor tar avstånd från fotografens agerande

Föräldrarna har efter det inträffade varit mycket kritiska till hur deras son har blivit behandlad. Till Dagen säger pappan att han upplever att det sker en negativ särbehandling av den kristna religionen och kristna skolelever, medan man i Sverige bemödar sig desto mer om att ta hänsyn till andra trosuppfattningar, särskilt till muslimska intressen. Han menar att det säkerligen hade blivit ett ramaskri om fotografen hade tvingat någon att ta av sig antingen en Davidsstjärna eller muslimsk slöja.

När Nya Tider kontaktar Lindsdalsskolans rektor, Malin Öhlin, säger hon att skolan absolut inte står bakom fotografens selektiva agerande vid fototillfället, att det inte alls var något som var förankrat bland lärare och så vidare, utan att detta var den enskilda fotografens ansvar. Hon säger till Nya Tider att den 15-årige eleven efter omständigheterna nu ändå mår bra och är vid gott mod.

Fotofirma tar på sig ansvaret – fotograf avskedad

När vi frågar Malin Öhlin vilken fotofirma som hade hand om fotograferingen vid det aktuella tillfället får vi svaret att det rör sig om en av Sveriges största fotofirmor vid namn Exakta Photo.

När vi når Exakta Photos VD Magnus Bagge för en intervju säger han att han aldrig har varit med om någon liknande händelse tidigare.

Jag har varit åtminstone 30 år i branschen, och jag har aldrig hört talas om att någon fotograf säger till någon att ta av sig några religiösa symboler. Vi har ju religionsfrihet i Sverige och vi beklagar naturligtvis det som hände. Vi är jätteledsna över det som har inträffat.

Även Magnus Bagge poängterar att tilltaget från den kvinnliga fotografens sida var hennes eget påhitt och inget som Exakta Photo på något sätt står bakom. Han berättar att fotografen i fråga var djupt ångerfull direkt efter fototillfället på Lindsdalsskolan och i de allvarliga samtal företaget hade med henne kort efteråt.

NyT: Har hon gett någon bra förklaring till varför hon ansåg att kristna kors kunde anses kränkande men att andra religiösa symboler inte kunde anses vara det?

Nej, jag har tyvärr inget bra svar på det, men jag förstår frågan. Men nej… jag har inte fått någon förklaring från henne.

NyT: Jobbar fotografen kvar hos er nu?

Nej, hon fotograferar inte för oss längre.

Magnus Bagge avslutar med att berätta att Exakta Photo har varit i kontakt med skolan flera gånger och att man dessutom har erbjudit sig att komma dit och göra en omtagning av gruppfotot. Huruvida just det kommer att bli av är dock ännu inte klart.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • RC

    Magnus Bagge ska ha eloge för sitt agerande i efterspelet av händelsen.

  • Micke

    Då blir det till att göra om fotograferingen och trycka om skolkatalogen annar så stöder man sådant här beteende.

  • Dacke

    Är det inte besynnerligt att de andra eleverna i klassen inte tagit illa upp tidigare? De bör ha sett korset hänga runt halsen på eleven varje dag i skolan? Nej! det var fotografen som inte tålde se korset, som antagligen hade samma effekt som när den tyska nationalhymnen spelas upp för Merkel? Glöm för h-vete inte bort att Sverige fortfarande räknas som ett kristet land – inte muslimskt?

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Brå bryter gammalt tabu: Kartlägger samband mellan ungdomsrån och etnicitet

INRIKESBrottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att genomföra en studie där man vill se om det finns ett samband mellan etnicitet och de allt brutalare och förnedrande ungdomsrånen i Sverige. Man vill helt enkelt se huruvida offer respektive förövare har svensk eller utländsk bakgrund. Att detta initiativ kommer just från Brå måste dock betraktas som oväntat. När Nya Tider försöker få svar från Brås utredare om varför man väljer att göra denna kartläggning just nu väljer de att lägga locket på och förvägra oss en kommentar.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion skall kriminaliseras, samlades ett antal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen.

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Vaccinet Sverige skall få är undermåligt – 62 procent effektivt

INRIKESSverige har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa in sex miljoner doser av deras vaccin, förutsatt att det är säkert. Under måndagsmorgonen kom nyheten om att vaccinets effektivitetsgrad nu är fastställt och att resultatet beskrivs som en besvikelse. Vaccinet rapporteras bara vara 62 procent effektivt.

Sverige skickar pengar direkt till mobiler i Sudan

INRIKESDen svenska biståndsmyndigheten SIDA kommer att under ett år skicka pengar direkt till 34 miljoner sudanesers mobiler. De kommer att få cirka fem dollar per person i månaden, totalt cirka 218 miljoner kronor.

Två äldre utsatta för rån och rånförsök – polisen vägrar gå ut med signalement på gärningsmännen

INRIKESI måndags kväll blev en äldre kvinna utsatt för ett rån, och en timme senare utsattes en annan person, en äldre man, för ett rånförsök. Bägge händelserna skedde i västmanländska Kungsör. Flera polispatruller fanns senare på plats i samhället och kontrollerade flera personer, men ingen är än så länge gripen. När Nya Tider kontaktar polisens presstjänst lägger man genast locket på om eventuella signalement på gärningsmännen.

Spanjor som plundrat svenska kyrkor i decennier häktad ännu en gång

INRIKESEn spansk medborgare, som har begått brott i Sverige sedan 1970-talet, har gång på gång återvänt och sitter nu häktad för nya brott. Han riktar framför allt in sig på hembygdsgårdar och kyrkor, varifrån han stjäl antika föremål som sedan säljs genom auktionsfirmor. Till Nya Tider säger åklagare Eva Wintzell att Schengen-samarbetet, och dess öppna gränser, gör det svårt att stoppa den här typen av personer.

Gå till arkivet

Send this to a friend