Skip to Content

Inte välkommet på klassfotot? Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
INRIKES

Elev tvingades ta av kristet kors vid skolfotograferingen – muslimska invandrarflickor fick ha slöjan på

I slutet av augusti, i samband med den årliga skolfotograferingen, tvingades en manlig 15-årig elev att ta av sig sitt kristna kors i form av ett halssmycke. Fotografen ansåg att korset skulle kunna upplevas som kränkande av elever med annan trosuppfattning. Detta gällde dock inte muslimska elever, vilket betydde att slöjan fick sitta kvar på invandrarflickornas huvuden. Händelsen är nu anmäld till Diskrimineringsombudsmannen, och den ansvariga fotofirman säger i en intervju med Nya Tider att fotografen som var på skolan vid det aktuella tillfället nu är avskedad.

Publicerad: 21 oktober, 2020, 17:11

  • Svenska

Läs även

Den årliga skolfotograferingen är en gammal svensk tradition som av många elever upplevs som ett kort men välkommet avbräck i skolvardagen. Den 25 augusti blev klassfotograferingen av klass 9 B vid Lindsdalsskolan i Kalmar allt annat än behaglig. Både nättidningen Nyheter Idag samt den kristna tidningen Dagen rapporterar att många elever upplevde att den unga kvinnliga fotografen uppträdde på ett sätt som upplevdes som styrande och auktoritärt.

Tvingades ta av sig kristet korssmycke

Värst blev situationen för en 15-årig kille i klassen. Eftersom han är troende kristen bär han ett halssmycke i form av ett kors, inte bara som en accessoar, utan som något identitetsstärkande och symboliskt viktigt.

När klassen hade ställt upp i gymnastiksalen för att fotograferas föll det kristna korset inte den kvinnliga fotografen i smaken. Hon beordrade den perplexe 15-åringen att ta av sig korset omedelbart. Motiveringen var att det kristna korset skulle kunna uppfattas som kränkande av elever med annan trosuppfattning.

Enligt vad Dagen skriver lydde pojken direkt eftersom han inte ville ställa till med konflikter och bråk. Däremot fick de muslimska, kvinnliga elever som bar slöja ingen uppmaning att ta av sig denna.

Utreds av Diskrimineringsombudsmannen

Att fotografen tvingade den 15-årige eleven att ta av sig sitt kristna kors skall han ha upplevt som ett stort integritetsintrång. Enligt Dagen skall hans föräldrar ha reagerat starkt på pojkens berättelse och anmält det hela till Diskrimineringsombudsmannen, något som Nya Tider kan bekräfta är korrekt eftersom vi fått tillgång till handlingen. Ärendet bereds dock fortfarande av myndigheten, som ännu inte har tagit ställning i frågan.

Rektor tar avstånd från fotografens agerande

Föräldrarna har efter det inträffade varit mycket kritiska till hur deras son har blivit behandlad. Till Dagen säger pappan att han upplever att det sker en negativ särbehandling av den kristna religionen och kristna skolelever, medan man i Sverige bemödar sig desto mer om att ta hänsyn till andra trosuppfattningar, särskilt till muslimska intressen. Han menar att det säkerligen hade blivit ett ramaskri om fotografen hade tvingat någon att ta av sig antingen en Davidsstjärna eller muslimsk slöja.

När Nya Tider kontaktar Lindsdalsskolans rektor, Malin Öhlin, säger hon att skolan absolut inte står bakom fotografens selektiva agerande vid fototillfället, att det inte alls var något som var förankrat bland lärare och så vidare, utan att detta var den enskilda fotografens ansvar. Hon säger till Nya Tider att den 15-årige eleven efter omständigheterna nu ändå mår bra och är vid gott mod.

Fotofirma tar på sig ansvaret – fotograf avskedad

När vi frågar Malin Öhlin vilken fotofirma som hade hand om fotograferingen vid det aktuella tillfället får vi svaret att det rör sig om en av Sveriges största fotofirmor vid namn Exakta Photo.

När vi når Exakta Photos VD Magnus Bagge för en intervju säger han att han aldrig har varit med om någon liknande händelse tidigare.

Jag har varit åtminstone 30 år i branschen, och jag har aldrig hört talas om att någon fotograf säger till någon att ta av sig några religiösa symboler. Vi har ju religionsfrihet i Sverige och vi beklagar naturligtvis det som hände. Vi är jätteledsna över det som har inträffat.

Även Magnus Bagge poängterar att tilltaget från den kvinnliga fotografens sida var hennes eget påhitt och inget som Exakta Photo på något sätt står bakom. Han berättar att fotografen i fråga var djupt ångerfull direkt efter fototillfället på Lindsdalsskolan och i de allvarliga samtal företaget hade med henne kort efteråt.

NyT: Har hon gett någon bra förklaring till varför hon ansåg att kristna kors kunde anses kränkande men att andra religiösa symboler inte kunde anses vara det?

Nej, jag har tyvärr inget bra svar på det, men jag förstår frågan. Men nej… jag har inte fått någon förklaring från henne.

NyT: Jobbar fotografen kvar hos er nu?

Nej, hon fotograferar inte för oss längre.

Magnus Bagge avslutar med att berätta att Exakta Photo har varit i kontakt med skolan flera gånger och att man dessutom har erbjudit sig att komma dit och göra en omtagning av gruppfotot. Huruvida just det kommer att bli av är dock ännu inte klart.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Samtal med kommunisten Joe Nilsson: ”Invandringen slår sönder samhällskontraktet”

INTERVJUJoe Nilsson ser sig fortfarande som kommunist, men menar att vänstern allt mer kommit att präglas av sekterism och identitetspolitik med fokus på ras och kön. Framför allt anser han att denna vänster har varit helt oförmögen att hantera migrationsfrågan, vilket blev den utlösande faktorn som fick honom att lämna Kommunistiska partiet. Till Nya Tider säger han att vänstern har blivit ”globalisternas lydiga och omedvetna springpojkar”.

Etablissemangets angrepp på svenskt nationaldagsfirande får folkligt mothugg

INRIKESInför den 6 juni, Sveriges nationaldag, brukar det ofta komma opinionsmässiga angrepp på firandet från vänsterliberala proffstyckare. 2021 blev inget undantag. Nya Tider gör här ett kort sammandrag av svenskfientliga tweets och debattartiklar, men också det folkliga motstånd som blev resultatet.

Språktest införs för att få jobb inom Ronneby kommun

INRIKESDet är Sverigedemokraterna och Liberalerna som var för sig inkommit med förslag om att invandrare måste kunna visa att de kan svenska om de vill jobba inom äldrevården eller skolan. Den 27 maj klubbades förslaget igenom av kommunfullmäktige med knapp majoritet.

Hundratals tågade genom Stockholm på nationaldagen

VIDEOUnder parollen ”För frihet och sanning” samlades hundratals personer i Stockholm på nationaldagen den 6 juni ”för att säga nej till frihetsfientliga angrepp och lögner”. Demonstranterna tågade genom Östermalm, från Berzelii park till Gärdet. Precis som vid de tidigare manifestationerna arrangerade av Frihetsrörelsen, valde polisen att upplösa denna sammankomst och fysiskt avlägsna ett antal personer.

Brutal misshandel på skola i Skövde – Vittne: Konflikt mellan svenskar och invandrare

INRIKESDen 10 maj rapporterade flera tidningar i Skaraborg, bland annat Skövde Nyheter, Mariestadstidningen och Skaraborgs allehanda, att en elev blivit brutalt misshandlad av sju till åtta andra elever på Vasa­skolan i Skara. Nu kan Nya Tider avslöja att det rör sig om en pågående konflikt mellan svenska elever och invandrarelever från Skövdes ghetto Södra Ryd.

FBI lurade kriminella att använda ”säker” chatt – 150 gripna bara i Sverige

Krypterings-appen anom.io för säker kommunikation var i själva verket ett lockbete från amerikanska FBI. Flera hundra kriminella nätverk har lurats att använda den ”säkra” kommunikationen, och i natt gjordes hundratals razzior och gripanden runt om i världen, varav cirka 150 i Sverige. Stora mängder narkotika, vapen och sedlar beslagtogs.

AfS-ledamot tystad i fullmäktige

INRIKESOrdföranden i Växjös kommunfullmäktige, Bo Frank (M) stängde av mikrofonen för Alternativ för Sveriges (AfS) ledamot Gustav Pettersson för att denne skulle ha använt ett olämpligt språkbruk. Frågan gällde Palestina-demonstrationer som bryter mot coronaregler, och det är inte första gången som Bo Frank har velat tysta Gustav under diskussioner som berör migration och migranter. Till Nya Tider säger Gustav att han kommer att fortsätta ”kalla en spade för en spade” och att ”det kommer Bo Frank att få höra många gånger om”.

Ung kvinna gruppvåldtagen

INRIKESEn ung kvinna misstänks ha blivit gruppvåldtagen i Farsta. Polisen har ännu inte kunnat gripa några av gärningsmännen.

Gå till arkivet

Send this to a friend