Skip to Content

Inte välkommet på klassfotot? Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
INRIKES

Elev tvingades ta av kristet kors vid skolfotograferingen – muslimska invandrarflickor fick ha slöjan på

I slutet av augusti, i samband med den årliga skolfotograferingen, tvingades en manlig 15-årig elev att ta av sig sitt kristna kors i form av ett halssmycke. Fotografen ansåg att korset skulle kunna upplevas som kränkande av elever med annan trosuppfattning. Detta gällde dock inte muslimska elever, vilket betydde att slöjan fick sitta kvar på invandrarflickornas huvuden. Händelsen är nu anmäld till Diskrimineringsombudsmannen, och den ansvariga fotofirman säger i en intervju med Nya Tider att fotografen som var på skolan vid det aktuella tillfället nu är avskedad.

Publicerad: 21 oktober, 2020, 17:11

  • Svenska

Läs även

Den årliga skolfotograferingen är en gammal svensk tradition som av många elever upplevs som ett kort men välkommet avbräck i skolvardagen. Den 25 augusti blev klassfotograferingen av klass 9 B vid Lindsdalsskolan i Kalmar allt annat än behaglig. Både nättidningen Nyheter Idag samt den kristna tidningen Dagen rapporterar att många elever upplevde att den unga kvinnliga fotografen uppträdde på ett sätt som upplevdes som styrande och auktoritärt.

Tvingades ta av sig kristet korssmycke

Värst blev situationen för en 15-årig kille i klassen. Eftersom han är troende kristen bär han ett halssmycke i form av ett kors, inte bara som en accessoar, utan som något identitetsstärkande och symboliskt viktigt.

När klassen hade ställt upp i gymnastiksalen för att fotograferas föll det kristna korset inte den kvinnliga fotografen i smaken. Hon beordrade den perplexe 15-åringen att ta av sig korset omedelbart. Motiveringen var att det kristna korset skulle kunna uppfattas som kränkande av elever med annan trosuppfattning.

Enligt vad Dagen skriver lydde pojken direkt eftersom han inte ville ställa till med konflikter och bråk. Däremot fick de muslimska, kvinnliga elever som bar slöja ingen uppmaning att ta av sig denna.

Utreds av Diskrimineringsombudsmannen

Att fotografen tvingade den 15-årige eleven att ta av sig sitt kristna kors skall han ha upplevt som ett stort integritetsintrång. Enligt Dagen skall hans föräldrar ha reagerat starkt på pojkens berättelse och anmält det hela till Diskrimineringsombudsmannen, något som Nya Tider kan bekräfta är korrekt eftersom vi fått tillgång till handlingen. Ärendet bereds dock fortfarande av myndigheten, som ännu inte har tagit ställning i frågan.

Rektor tar avstånd från fotografens agerande

Föräldrarna har efter det inträffade varit mycket kritiska till hur deras son har blivit behandlad. Till Dagen säger pappan att han upplever att det sker en negativ särbehandling av den kristna religionen och kristna skolelever, medan man i Sverige bemödar sig desto mer om att ta hänsyn till andra trosuppfattningar, särskilt till muslimska intressen. Han menar att det säkerligen hade blivit ett ramaskri om fotografen hade tvingat någon att ta av sig antingen en Davidsstjärna eller muslimsk slöja.

När Nya Tider kontaktar Lindsdalsskolans rektor, Malin Öhlin, säger hon att skolan absolut inte står bakom fotografens selektiva agerande vid fototillfället, att det inte alls var något som var förankrat bland lärare och så vidare, utan att detta var den enskilda fotografens ansvar. Hon säger till Nya Tider att den 15-årige eleven efter omständigheterna nu ändå mår bra och är vid gott mod.

Fotofirma tar på sig ansvaret – fotograf avskedad

När vi frågar Malin Öhlin vilken fotofirma som hade hand om fotograferingen vid det aktuella tillfället får vi svaret att det rör sig om en av Sveriges största fotofirmor vid namn Exakta Photo.

När vi når Exakta Photos VD Magnus Bagge för en intervju säger han att han aldrig har varit med om någon liknande händelse tidigare.

Jag har varit åtminstone 30 år i branschen, och jag har aldrig hört talas om att någon fotograf säger till någon att ta av sig några religiösa symboler. Vi har ju religionsfrihet i Sverige och vi beklagar naturligtvis det som hände. Vi är jätteledsna över det som har inträffat.

Även Magnus Bagge poängterar att tilltaget från den kvinnliga fotografens sida var hennes eget påhitt och inget som Exakta Photo på något sätt står bakom. Han berättar att fotografen i fråga var djupt ångerfull direkt efter fototillfället på Lindsdalsskolan och i de allvarliga samtal företaget hade med henne kort efteråt.

NyT: Har hon gett någon bra förklaring till varför hon ansåg att kristna kors kunde anses kränkande men att andra religiösa symboler inte kunde anses vara det?

Nej, jag har tyvärr inget bra svar på det, men jag förstår frågan. Men nej… jag har inte fått någon förklaring från henne.

NyT: Jobbar fotografen kvar hos er nu?

Nej, hon fotograferar inte för oss längre.

Magnus Bagge avslutar med att berätta att Exakta Photo har varit i kontakt med skolan flera gånger och att man dessutom har erbjudit sig att komma dit och göra en omtagning av gruppfotot. Huruvida just det kommer att bli av är dock ännu inte klart.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Polen vill bötfälla sociala mediejättar som censurerar befolkningen

UTRIKESI Sverige har ofta Polen stämplats som ett land som inte respekterar demokratins grundvalar. Men det är just Polen som nu går i bräschen för yttrandefriheten på sociala medier. Enligt ett lagförslag i Polen ska sociala medier som censurerar användare tvingas böta mångmiljonbelopp. Det rapporterar RT.

Endast 17 procent av äldre som dött ”med” Covid-19 dog ”av” Covid-19

COVID-19Av 228 avlidna äldre på Stockholms regions Särskilda boenden för äldre (SÄBO) avled endast 36 stycken, eller 17 procent, med Covid-19 som ”dominerande dödsorsak”. För 159 av fallen, 75 procent, anges Covid-19 vara ”bidragande dödsorsak”, tillsammans med skörhet och multisjuklighet. För 17 personer, motsvarande 8 procent av fallen, anges ”sannolikt annan dödsorsak”.

Mitt i coronakrisen – politikerna höjer sina egna löner

INRIKESIgår kom det väntade beslutet: Statsråden ser sina löner höjda mitt under pågående coronakris. Stefan Löfven kan se fram emot en ny lön på 180 000 kronor i månaden, en löneökning på 4 000 kronor i månaden sedan den förra löneökningen.

Dan Eliassons nya toppjobb ger fortsatt 162 500 kronor i lön

INRIKESDan Eliasson, som avgick som generaldirektör för MSB efter avslöjandet om hans resa till Gran Canaria för att gå på gayklubb, har nu fått en ny tjänst. Han får behålla både sin titel som generaldirektör och sin svulstiga lön på 162 500 kronor i månaden. Hans arbetsområde? Samordning av samhällets krisberedskap.

Håller du upp skylten blir det en allmän sammankomst – och det är förbjudet

VIDEOPå Odenplan i Stockholm demonstrerade den 16 januari ett antal personer mot pandemilagen, som de anser begränsar medborgarnas friheter på ett sätt som strider mot grundlagen. Polisens insatschef Johan Lundström berättar vad som gäller.

Privat skönhetsklinik erbjöd oskuldsoperationer – slutar med ingreppen efter kritik

INRIKESDen privata specialistmottagningen NabKliniken i Stockholm erbjöd fram till idag kvinnor att utföra ett kirurgiskt ingrepp som skulle kunna återställa den så kallade mödomshinnan. Detta övergrepp mot kvinnor avslöjades dock av tidningen Ottar, men idag kan Nya Tider komma med ännu ett för kvinnor glädjande avslöjande, nämligen att kliniken slutar med det kritiserade underlivsingreppet. I en kommentar till Nya Tider säger en receptionist på kliniken att man gör det för att slippa ”allt tjafs”.

Utvärderingen av regeringens näringspolitik sågas i en rapport från Riksrevisionen

ANALYSRegeringens politiska beslut skall bygga på saklig grund och ge så mycket nytta som möjligt för insatta resurser. I Riksrevisionens granskning av utvärderingen av effekten av regeringens näringspolitik, konstaterar man att den är helt undermålig. Bara 2 av 37 granskade utvärderingar får godkänt av Riksrevisionen . Risken för att en stor majoritet av näringspolitiken inte ger tillräcklig valuta för pengarna är uppenbar. Det är därmed högst oklart om de cirka 70 miljarder kronor som årligen satsas på näringspolitiken får önskad effekt.

Alternativ för Sverige polisanmäler polisen

INRIKESEfter att poliser gjort bedömningen att en banderoll med texten ”Återvandring nu!” skulle vara hets mot folkgrupp och anmält två medlemmar i partiet Alternativ för Sverige har partiledaren Gustav Kasselstrand beslutat sig för att göra en motanmälan om falsk tillvitelse mot polisen i Kalmar.

Gå till arkivet

Send this to a friend