Lars Hedegaard.

En andra titt på Muhammeds flickor

I Nya Tider vecka 26 ägnades två artiklar på kultursidan åt Lars Hedegaards bok Muhammeds flickor. Efter en diskussion i redaktionen har vi beslutat att ge läsarna en bredare presentation av boken, där vi också tar till oss de synpunkter som läsare fört fram.

Danske Lars Hedegaards bok Muhammeds flickor är en argumentationsskrift, i vilken författaren mål är att lyfta fram de negativa sidor av den kvinnosyn som många muslimer praktiserar, men som sopas under mattan av det politiska och mediala etablissemanget. Den är ett inlägg i den till stora delar nedtystade debatt som aktualiseras av att många muslimer slagit sig ned i Norden.

I de olika kapitlen avhandlas olika fenomen, som manlig dominans, våldtäkt, tvångsgiftermål, hustrumisshandel, könsstympning och slaveri.

I inledningen av boken poängterar Hedegaard att det inom islam finns många uppfattningar och att islam inte är enhetligt. Han skriver:

Vi måste alltså göra skillnad mellan religionernas idealkrav och i vilken utsträckning de troende uppfyller dessa krav. Å andra sidan skulle det vara högst besynnerligt att anta att kristna, muslimer, judar, sikher, hinduer, buddhister och anhängare av hundratals andra religioner inte låter tron påverka deras beteende.

Han går därefter igenom Koranen och andra av islams skrifter och redovisar metodiskt var muslimer kan finna stöd för kvinnoförtryckande sedvänjor. Han tar också historiska exempel och jämför med andra religioner.

Han påpekar bland annat att Muhammed förbjöd ett värre kvinnoförtryck som föregick honom och att han gav kvinnan rättigheter i ett samhälle där hon varit helt rättslös. Samtidigt gjorde dock den muslimska läran om Muhammeds ofelbarhet att den ordning som Muhammed infört – som var mindre kvinnoförtryckande än det som föregått honom, men fortfarande kvinnoförtryckande i jämförelse med nordeuropeisk tradition – cementerades, och fortfarande ses som religiöst påbjuden av hundramiljontals muslimer.

I de olika kapitlen avhandlas olika fenomen som manlig dominans, våldtäkt, tvångsgiftermål, hustrumisshandel, könsstympning och slaveri.

Som vi redovisat tidigare kan man ha synpunkter på att boken tar upp sedvänjor som har en etnisk eller kulturell grund och som förekommer hos vissa folk vare sig de är muslimer eller inte. Det främsta exemplet är kanske hedersmord. Om det skriver Hedegaard:

Dessa så kallade ”hedersmord” är en sed som går tillbaka till förislamisk tid. Dock har detta nu så djupa rötter i Islams hus att det måste betraktas som en fast beståndsdel av islamisk kultur.

Som stöd för detta citerar Hedegaard bland annat den islamkritiska USA-baserade organisationen Middle East Forum som i en rapport från 2010 kommit fram till att 91 procent av alla dem som begick hedersmord globalt sett var muslimer. Han tar dock nästan uteslutande exempel som är kulturellt betingade, men låter dem ändå representera islam. Han förklarar detta med att den arabiska kulturen haft helt avgörande inflytande på den muslimska. Här hade man önskat att han hållit isär begreppen, men det kanske inte är något man kan kräva av en bok som är en uttalad stridsskrift mot religionen. Det är som sagt ingen objektiv avhandling som Hedegaard skrivit, även om det finns rikligt med källhänvisningar. Boken är en sammanställning av vad författaren ogillar med islam och muslimsk kultur.

Muhammeds flickor kommer säkerligen att tas väl emot av många invandringskritiker, då muslimer är en väl synlig och lätt definierad grupp av invandrare. Det är också lättare att kritisera företeelser som finns beskrivna svart på vitt i en helig bok, än vad det är att kritisera outtalade sedvänjor.

Muslimsk invandring till Europa medför allvarliga problem, här pekar Hedegaard på ett intrång som många européer instinktivt reagerar emot. Islam är ett komplett samhällssystem som därmed konkurrerar med andra samhällssystem. Hedegaard påstår inte att detta är hela problemet, men när man läser Muhammeds flickor får man intrycket av att det är det största problemet.

I en argumentationsskrift som riktar sig mot just islam är detta måhända naturligt, men man hade likväl önskat sig en bättre analys. I sista kapitlet får man snarast intrycket att Hedegaard tror att alla problem med invandringen skulle lösa sig bara islam kunde reformeras och göra upp med det religiösa kvinnoförtrycket.

Det är naturligtvis en grov förenkling. Syrianerna i Södertälje må vara kristna men har likväl ett klantänkande som ger grogrund för en omfattande maffiaverksamhet, och svarta amerikaner är fortfarande grovt överrepresenterade ifråga om våldsbrottslighet – och extremt överrepresenterade när det gäller mellanrasliga brott – nästan 150 år efter slaveriets avskaffande. Uppenbarligen är inte religionen den enda boven i dramat, och alla problem med invandringen är inte islams fel.

Det finns ställen där Hedegaards avsky för islam (inte för muslimer) tar sig överdrivna uttryck. För att ta ett exempel: ”Bland dessa [kristna] länders ursprungsbefolkningar är det ännu inte kutym att mörda fäder som vägrar lämna ut sina 13-åriga flickor till våldtäkt.” Denna extremt motbjudande sedvänja är sällsynt även inom den muslimska världen. Även Hedegaards retoriska fråga om Egypten under president Mursi inte borde ha infört slaveri eftersom Koranen skulle utgöra grunden för konstitutionen är raljerande och inte seriös. Denna underton är tydlig genom hela boken.

På många punkter har dock Hedegaard rätt. Medan det inte precis hör till vanligheterna att kristna gör brännoffer av oxar och getter, trots att det tydligt står skrivet i Fjärde Mosebok att doften behagar Herren, så finns det hundramiljontals muslimer som tolkar Koranen mer eller mindre bokstavligt. En av förklaringarna till detta är att Koranen ses som Guds ord, medan Bibeln ses som Guds budskap förmedlat via felbara människor.

Nu tar dock Hedegaard inte bara upp hur islam fungerar i dag, utan lastar det för hela dess 1400-åriga historia. Det är överlag en taktik som Hedegaard ofta utnyttjar i boken; först påpekar han pliktskyldigt att kristna minsann också begick många våldsdåd mot ”otrogna”, för att sedan rada upp brott som muslimer och deras härskare gjort sig skyldiga till under hela islams existens.

En del påbud inom islam som Hedegaard redovisar påminner om de strikta lagar Sverige hade på 1600- och 1700-talen, med dödsstraff för otrohet och liknande brott. Islams starkare vikt vid Koranens ord gör det svårare att reformera, men är det västvärldens uppgift att diktera enligt vilken kultur andra folk ska leva? Problemet är återigen mångkulturen, där muslimer kommer till våra länder, respektive att västmakterna och de globala företagen försöker påtvinga muslimska länder västerländsk demokrati, normer och konsumtionskultur. Om ett folk eller samhälle vill reformera det sätt de lever på, så bör det ske på deras villkor och i deras egen takt. Att det går visar Turkiets utveckling under Kemal Atatürk. Om det påtvingas utifrån finns stor risk att det blir en motreaktion.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Araberna döms för gruppvåldtäkten – men straffen blir låga

Araberna döms för gruppvåldtäkten – men straffen blir låga

🟠 BROTT OCH STRAFF De fem araberna lurade med sig en ung svensk kvinna till en avskild plats i Kungsparken i Malmö innan de inledde en brutal gruppvåldtäkt där de våldtog henne oralt, vaginalt och analt. Nu har domen kommit – men straffen blir låga. En av gruppvåldtäktsmännen åläggs ”straffet” att han inte får festa kvällstid på helger – i ett års tid.

Kurt Atterberg och den blåbruna musikteorin

Kurt Atterberg och den blåbruna musikteorin

🟠 Enligt värdegrundstrogna auktoriteter är vissa människor ständiga problem. Inte ens att de är döda gör saken bättre. Bäst då att låtsas att de inte funnits alls. Det anser opartiska Sveriges Radio, som genom politiska påtryckningar fått regeringen att radera en kompositör från det svenska musikarvet.

Läs även:

Kurt Atterberg och den blåbruna musikteorin

Kurt Atterberg och den blåbruna musikteorin

🟠 Enligt värdegrundstrogna auktoriteter är vissa människor ständiga problem. Inte ens att de är döda gör saken bättre. Bäst då att låtsas att de inte funnits alls. Det anser opartiska Sveriges Radio, som genom politiska påtryckningar fått regeringen att radera en kompositör från det svenska musikarvet.

När Sverige faller

När Sverige faller

🟠 Intervju. Under hösten träffade Nya Tider en av grundarna av författarkollektivet Laegrimal. Namnet är en blinkning till den nordiska gudasagan Hávamál som betyder ”den höges sång”. Men novellerna som återkommande publiceras på kollektivets domän handlar inte om höga gudar, utan om oss – de lägre stående jordvarelserna. Laegrimal blir alltså ”den låges sång”. I det framtida Sverige väntar oss ett blodigt kaos framfött ur decennier av tanklös massinvandring och kulturellt självhat, enligt dessa författare.

Kultkvinnsen äger kulturen – dags att dra in apanaget

Kultkvinnsen äger kulturen – dags att dra in apanaget

🟠 Kulturdebatt. Kulturarbetare i Sverige är numera kvinnor, merendels. Det är speciella kvinnor, som i mycket stor utsträckning jobbar ideologiskt och helst på engelska, om de får, och de har i praktiken gjort ett ställningstagande i politiken, mot sina svenska landsmän och för USA och dess globala vänsterliberala överherravälde. Det är inte så konstigt att svenska män tänder av på den ”finkultur” som erbjuds oss; det finns inget uppbyggligt i den att hämta för vår del. Tvärtom. Vi bör skyndsamt ställa oss frågan om vi verkligen ska godta och vara med och bekosta skräpet.

Sveriges sydligaste glaciär erbjuder alpinklättring nära till hands

Sveriges sydligaste glaciär erbjuder alpinklättring nära till hands

🟠 Det finns en ofta förbisedd juvel i svensk klättring och en unik miljö sakta på väg att gå förlorad efter en lång historia. I somras bjöd fjället Helags i Ljungdalen oss på en perfekt chans att utforska grunderna för multipitch-klättring och glaciärvandring i praktiken och i lagom utsträckning, allt på förhållandevis bekvämt avstånd bara sju timmars bilresa från Stockholm.

En kunglig poet

En kunglig poet

🟠 Om Oscar II:s författarskap. Oscar II var mycket intresserad av litteratur och redan innan han blev kung av Sverige och Norge år 1872 skrev han själv poesi som publicerades under någon av följande pseudonymer: O**** eller Oscar Fredrik. De mest utmärkande inslagen i hans poesi är kärleken till fosterlandet och dess historia samt levande naturskildringar.

Nyhetsdygnet

Nordangård: Världshjärnan och den ultimata planekonomin

🟠 Strax före jul i fjol släppte Jacob Nordangård sin senaste bok, Den digitala världshjärnan. Där fortsätter han granskningen från sina tidigare böcker, Rockefeller – en klimatsmart historia och Den globala statskuppen, av hur de allra rikaste och mäktigaste, aldrig valda, styr världssamfundet mot ett teknokratiskt elitstyre som de själva kontrollerar. Det hela sker med föregivet goda föresatser att rädda världsbefolkningen från sjukdomar, utrota fattigdom och rädda planetens livsuppehållande natursystem. Metoden är genomgående att övervaka, beräkna och styra allt i detalj med hjälp av artificiella intelligenser.

Avatars förtrollande katarsis

🟠 Filmrecension. Avatar: The Way of Water, som hade premiär i december, har dragit stor biopublik, medan mottagandet bland kulturkritikerna varit svalt. En som höjer filmen till skyarna är Jüri Lina, själv filmregissör. I denna recension menar han att Avatar förmedlar avgörande vishet på ett fulländat sätt och jämför med andra storverk ur filmhistorien.

När Sverige faller

🟠 Intervju. Under hösten träffade Nya Tider en av grundarna av författarkollektivet Laegrimal. Namnet är en blinkning till den nordiska gudasagan Hávamál som betyder ”den höges sång”. Men novellerna som återkommande publiceras på kollektivets domän handlar inte om höga gudar, utan om oss – de lägre stående jordvarelserna. Laegrimal blir alltså ”den låges sång”. I det framtida Sverige väntar oss ett blodigt kaos framfött ur decennier av tanklös massinvandring och kulturellt självhat, enligt dessa författare.

Dumpen hänger ut pedofiler

🟠 De trålar och konfronterar fula fiskar för att skydda barn. Att hänga ut pedofiler på nätet har blivit Dumpens allmänna kännetecken. Själva ser de sig som barnrättsaktivister och de enda som egentligen arbetar förebyggande. Nya Tider har träffat grundarna Sara Nilsson och Patrik Sjöberg som har många års erfarenhet på området.

En svensk prins i exil

🟠 HISTORIA Gustaf skulle ha blivit kung av Sverige, men efter att hans far, Gustaf IV Adolf, blivit avsatt år 1809 miste han rätten till tronen. Sveriges forna kungafamilj drevs i exil. Gustaf var betydelsefull bland gustavianerna i Sverige och Danmark, men även i Frankrike sågs han som en potentiellt viktig spelbricka.

Två professorer om Sveriges stormaktstid

🟠 Bokrecension. Dick Harrison är aktuell med en bok som tar sig an Sveriges stormaktstid. Historieprofessorn lyckas få med många av de nyanser som nyare forskning kastar över denna period, även om han också tvingas sålla mycket. Tio år tidigare hade finlandssvenske professorn i nordisk historia, Nils Erik Villstrand, givit ut sin version av Sveriges stormaktstid. Båda har sina förtjänster och beskriver delvis olika aspekter av denna för Sverige så intressanta tid.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Senaste numret

NyT05web-thumbnail
Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.