Edith Södergran i sin sjuksäng i Arosa. Foto: Wikipedia

En kvinnlig diktares andra talang – Edith Södergran som fotograf

HISTORIA
Edith Södergran är i första hand känd för sina dikter, men hon var även en flitig fotograf. Med hjälp av kameran dokumenterade hon platser hon besökte i Schweiz samt skildrade sitt vardagsliv. Då hon förstörde flera brev och manuskript mot slutet av sitt liv kan hennes fotografier ses som värdefulla inblickar i hur hon hade levt.

Ute i den grönskande naturen, stående till vänster om ett större hus i trä, står en ung kvinna med en katt i famnen. I bakgrunden kan man ana lövträd och himlen är klar. Detta är en beskriv­ning av ett av de många fotografier som togs av Edith Sö­dergran.

En ung kvinna med en katt i famnen. Fotograf: Edith Södergran. Källa: Svenska litteratursällskapet i Finland

 

I boken Som en eld över askan: Edith Södergrans foto­grafier konstaterar Agneta Rahikainen i kapitlet ”Edith Södergran och kameran” att de fotografier som finns be­varade sannolikt togs under åren 1910–1917.

Edith Södergran på motsatta sidan av kameran år 1917. Fotograf: Ina Roos. Källa: Svenska litteratursällskapet i Finland

Rahikainen nämner även att Edith Södergran hade, under sin sista vinter i livet, bränt ”alla brev hon hade fått och de flesta av sina diktmanuskript”. Rahikainen återger också förklaringen till varför Södergran gjorde detta: I ett brev hon skrev till författaren Elmer Diktonius klargör hon ”att hon inte ville lämna något åt ’likmaskar­na som skriver biografier’.”

Till följd av att hon brände så många brev och manus­kript blir hennes bevarade fotografier betydande då de kan ses som inblickar i hennes liv och vardag.

Även Rahikainen noterar detta i sitt kapitel: ”När man ser på dem [Södergrans fotografier] är det som att be­trakta hennes värld genom ett nyckelhål”. Detta nyckelhål blir betydande då så lite skriftlig dokumentation finns bevarad idag.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Mästerfotografen Alfred Wertheimer

Mästerfotografen Alfred Wertheimer

🟠 Nya Tider uppmärksammar en magnifik fotobok från förlaget Taschen med unika bilder av en ung Elvis Presley. Alfred Wertheimer fick fotografera Elvis under två konserter, en tv-inspelning och i skivstudion. Men det är de privata ögonblicken som fascinerar mest. Han fångar Elvis under en lång tågresa, i det nyköpta huset med sina föräldrar, när han somnar på en soffa i ett hotellrum och när han nojsar med en kvinna precis innan en konsert. Han fick till och med komma in i badrummet när Elvis rakar sig och kammar till sin berömda våg-frisyr. Vår recensent gör vågen.

Telefonins svenske pionjär

Telefonins svenske pionjär

🟠 HISTORIA Telefonen började bli en del av människans vardag från och med den sena delen av 1800-talet. Man kan fundera över hur telefonins historia här i Sverige hade sett ut om det inte hade varit för värmlänningen Lars Magnus Ericsson.

Läs även:

Telefonins svenske pionjär

Telefonins svenske pionjär

🟠 HISTORIA Telefonen började bli en del av människans vardag från och med den sena delen av 1800-talet. Man kan fundera över hur telefonins historia här i Sverige hade sett ut om det inte hade varit för värmlänningen Lars Magnus Ericsson.

Guldhalskragarna i Sverige

Guldhalskragarna i Sverige

🟠 HISTORIA Ända sedan begynnelsen har människan tyckt om att smycka sig och göra sig vacker. Vid arkeologiska utgrävningar har man hittat både mycket enkla och mycket praktfulla smycken. De kunde bestå av hasselnötter, vackra stenar eller benbitar genomborrade och uppträdda på en rem eller en snodd av något slag. Det kunde också vara storslagna huvudprydnader och halskragar i guld besatta med ädelstenar. Alla folk och kulturer har smycken och dessa prydnader har ett starkt symbolvärde.

Germanernas stora epos

Germanernas stora epos

🟠 HISTORIA Beowulfkvädet, som skrevs på 700-talet, är det äldsta bevarade forngermanska eposet. Berättelsen som förtäljs handlar om hjälten Beowulf, som besegrar Grendel och strider mot en drake. Eposet nämner även svearna och götarna.

Släkten och arvet

Släkten och arvet

🟠 HISTORIA Sverige är det enda europeiska landet där arvsformen fideikommiss lever vidare trots 1964 års avvecklingslag. Fideikommiss innebär, i korthet, att en släkts egendom inte delas upp utan ärvs av äldste sonen. Denna arvsform har i första hand varit vanlig inom adeln.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Det kristna dopet

🟠 KULTUR ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er i alla dagar till tidens slut.”

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.